Autor Wątek: ANKIETA: Czy masz dodatkowo zakonserwowaną Toyotę AURIS  (Przeczytany 4290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
ANKIETA: Czy masz dodatkowo zakonserwowaną Toyotę AURIS
« dnia: 23 Października 2020, 20:54:45 »
ANKIETA

Jako, że ankieta dotycząca oleju silnikowego (bardzo ciekawa) na tym forum już się trochę wyczerpała proponuję nową ankietę dotyczącą konserwacji.

Jak widać także po wątku: Jaki olej, większość użytkowników Toyot mocno przejmuje się trwałością silnika i innych podzespołów samochodu. Tymczasem w powszechnej opinii kierowców - Toyota i inne japończyki akurat mechanicznie są prawie wieczne to są mniej lub bardziej ale jednak podatne na korozję nadwozia a najbardziej podwozia. I tym chyba bardziej powinniśmy się przejmować niż trwałością silnika bo trochę żal za 10 czy 15 lat oddawać zgnitą Toyotę na złom we wzorowym stanie mechanicznym.
Jeśli ktoś jeździł Aurisem I a teraz II (tak jak ja) to może 2 razy wypełnić ankietę dotyczącą byłej i obecnej Toyoty Auris.

Istotne pytania w tym temacie proponuję:

1. Jaką generację Aurisa posiadasz / posiadałeś ? (I czy II i rok produkcji).
2. Czy masz (miałeś) wykonaną w swoim Aurisie dodatkową konserwację ? (Tak / Nie ).
3. Czy zaobserwowałeś jakieś oznaki korozji nadwozia i/lub podwozia (jeśli TAK to krótko jakie).
4. Ile lat miał Twój Auris gdy został zakonserwowany (pytanie dla tych co mają dodatkową konserwację).
5. Czy planujesz przeprowadzić dodatkową konserwację (pytanie dla tych co nie mają dodatkowej konserwacji w obecnym Aurisie).
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: ANKIETA: Czy masz dodatkowo zakonserwowaną Toyotę AURIS
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Października 2020, 20:55:16 »
1. AURIS I 2011r.
2. TAK
3. TAK - lekkie ubytki na progach (po za tym standardowa korozja tłumików, zawieszenia, belki, śrub, tylnych prowadnic i zacisków oraz tylnych przewodów hamulcowych).
4. 5 lat.
5. -

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Października 2020, 20:58:18 »
1. AURIS II 2016r.
2. NIE.
3. NIE (tylko lekka korozja tłumików, zawieszenia, śrub).
4. -
5. TAK.

Offline YamamMotor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Października 2020, 09:25:51 »
1. 1 z 2010

2. TAK , środek Boll na pędzel , konsystencja miodu / wysycha w 20 minut.

3. 1/3 podwozia począwszy od końca zbiornika paliwa aż do wzmocnienia tylnego zderzaka cała w brązie...pod plastikami również...

4. 08.10.2020

5. Już mi sie odechciało akrobacji w kanale garażowym  :dots:
Były: Honda Jazz 1.3/2003r. , Mazda 3/2010r.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Października 2020, 15:54:13 »
1. Jaką generację Aurisa posiadasz / posiadałeś ? (I czy II i rok produkcji).
2. Czy masz (miałeś) wykonaną w swoim Aurisie dodatkową konserwację ? (Tak / Nie ).
3. Czy zaobserwowałeś jakieś oznaki korozji nadwozia i/lub podwozia (jeśli TAK to krótko jakie).
4. Ile lat miał Twój Auris gdy został zakonserwowany (pytanie dla tych co mają dodatkową konserwację).
5. Czy planujesz przeprowadzić dodatkową konserwację (pytanie dla tych co nie mają dodatkowej konserwacji w obecnym Aurisie).

!. Auris II, 2018
2. Nie
3. Nie
4. -
5. Nie
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Października 2020, 18:09:20 »
1. Auris II 2015/2016
2. NIE
3. Delikatne, jak w każdym samochodzie w tym wieku. Mam jeszcze Yarisa II 2007 r., nigdy nie zabezpieczany i jeszcze się nie rozpada :-).
4. -
5. Nie. Uważam, że konserwacja taka ma sens tylko w przypadku nowego samochodu, obecnie wyczyszczenie i idealne przygotowanie podłoża pod konserwację to rzecz strasznie pracochłonna (lub kosztowna). Według mnie, żeby zrobić idealnie, trzeba demontować wiele elementów zawieszenia, tłumik ale to moje zdanie. Każdy robi jak uważa. Po każdej zimie robię mycie podwozia (samodzielnie, myjką ciśnieniową).

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Października 2020, 18:30:14 »
Ja trochę z drugiej strony (w sensie tej, która widzi to od spodu). Na przestrzeni ostatniego roku robiłem kilka (a oglądałem kilkanaście) Aurisek, Corolli, Verso z roczników 05-15, więc "nie znam się, ale się wypowiem". To, co dla większości jest "nalotem" często okazuje się sitem po wypiaskowaniu.

Jeśli ktoś chce pooglądać, to tu obraz dynamiczny z komentarzem: https://www.youtube.com/channel/UC90D3mEMO3ZgplUggHCpyVA  albo tu suche zdjęcia https://www.facebook.com/stacjakonserwacja/

Realnie takie max 5-letnie auto da się jeszcze w miarę bezstresowo dla obu stron zrobić. Po 10+ latach należy spodziewać się absolutnie wszystkiego.

Niedługo będę wrzucał filmik z autem, które było jakieś 2 lata temu "zakonserwowane" w takim warsztacie, który robi szybko, dobrze i tanio i zabytkowe też robi i ma classic w nazwie, także tego...  :grin:
3VZ.pl

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Października 2020, 18:31:18 »
1. Auris II z 2013
2. Nie
3. Nie
4. ---
5. Nie
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Października 2020, 20:14:17 »
1. Auris II 2013r.
2. Nie.
3. Nie, sporadycznie jakiś lekki nalot rdzy na śrubach i wahaczach.
4. ---
5. Nie.
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Października 2020, 10:38:41 »
1. Auris TS II 2016/2017
2. Nie raczej nie.
3. Nie (poza śrubami, wahaczami)
4. -
5. Nie planuje

PS dziękuje za słowa uznania za "ankietę olejową"

Offline jt153

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Października 2020, 20:38:26 »
1. Auris II 2014
2. Tak tylko profile od środka
3. Śruby, nakrętki, gwinty - od piasty na przykład z jednej strony już go nie ma. Te kilka widocznych zwoi.
4. 6 lat
5. Za jakiś czas ponownie poprawić w profilach zamkniętych.
Nie jestem zwolennikiem mazania podwozia niewiele warsztatów zrobi to solidnie by korozja nie rozwijała się w ukryciu. A co do rdzewiejących śrub to w porównaniu do mojego drugiego auta toyoty corolli z 1997r auris nędznie wypada. W aurisie nawet śruby mocujące lampy tył spuchnięte od rdzy były. Miała być krótka odpowiedź ale gdy porównuję te dwa samochody co mam obecnie i pamiętam jeszcze starsze modele co miałem bo marce wierny jestem od prawie 30 lat auris nie spełnił oczekiwań do których przyzwyczaiła mnie toyota.

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Października 2020, 23:09:29 »
Nie jestem zwolennikiem mazania podwozia niewiele warsztatów zrobi to solidnie by korozja nie rozwijała się w ukryciu. A co do rdzewiejących śrub to w porównaniu do mojego drugiego auta toyoty corolli z 1997r auris nędznie wypada.
Dokładnie, też tak myślę i tylko to powstrzymuje mnie przed konserwacją. Jeśli ktoś zrobi to porządnie. Czyli praktycznie wyjęcie wszystkiego z podwozia i porządne oczyszczenie. Taki zabieg będzie kosztował krocie i w przypadku Aurisa będzie mało opłacalny.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Października 2020, 05:54:45 »
Nie jestem zwolennikiem mazania podwozia niewiele warsztatów zrobi to solidnie by korozja nie rozwijała się w ukryciu.

Też się z tym zgadzam. Popryskać i zaczernić spód, to nie ma problemu, ale nie ma pewności, że będzie to zrobione solidnie i w niewidocznych zakamarkach. Poza tym oglądałem swoje auto od spodu na kanale i widziałem,  że niemal cały spód wyłożony jest plastikowymi osłonami, jak w nadkolach, więc z jednej strony trochę to chroni, a z drugiej strony komplikuje konserwację, bo "trza" by to ściągać, potem po konserwacji założyć i nie będę mógł ocenić jakości wykonania konserwacji. Nigdy wcześniej nie robiłem żadnej konserwacji w żadnym nowym aucie i jakoś nie miałem szczególnych problemów z rdzą, nawet po kilkunastu latach.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline lepo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Listopada 2020, 23:05:44 »
1. Auris 1
2. Tak
3. Lekki nalot przy otworach w tylnych podłużnicach
4. 9 lat
5. Nie ma takiej potrzeby obecnie. Sam sobie zrobiłem więc wiem co mam i wiem, że nie trzeba uzupełniać jeśli nie ma mechanicznych uszkodzeń.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Listopada 2020, 00:15:28 »
Dla niezdecydowanych czy w ogóle sobie głowę zawracać konserwacją znalazłem taki filmik pokazujący stan podwozia w Auris II.

https://www.youtube.com/watch?v=hEAfDFixm9I

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl