Autor Wątek: Corolla - Opony zimowe  (Przeczytany 12224 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciek_Hybrid26

• Toyot Leżący
  • *
Corolla - Opony zimowe
« dnia: 24 Października 2020, 13:58:11 »
Witam,

Z racji, że zbliża się sezon zimowy, chciałbym zaprosić wszystkich zainteresowanych do dyskusji odnośnie opon zimowych do naszych Corollek.
Osobiście poważnie zastanawiam się na oponami Nokian 225/45r17 94v wr d4.
Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z powyższą gumą, albo ma sprawdzony jakiś inny model/markę, którą może polecieć ?:)

Offline majestic0000

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla - Opony zimowe
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Października 2020, 15:14:06 »
Maciek, jest już wątek na ten temat  https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46964.0.html
ps. ja kupiłem te Nokiany ale zakładam je dopiero we wtorek więc póki co się nie wypowiem
pzdr
Corolla 2020 TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech
silver diamond

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Października 2020, 19:00:24 »
Maciek, jest już wątek na ten temat  https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46964.0.html
ps. ja kupiłem te Nokiany ale zakładam je dopiero we wtorek więc póki co się nie wypowiem
pzdr

wątek do którego odsyłasz jest raczej o tym jak się kalibruje oraz o wymianie opon z np. 17 na 16 calowe, a nie o wrażeniach z jazdy danym rodzajem opony. Wiem, bowiem kilka razy go już czytałem.
Również mam nowe Nokiany, które montuję w piątek. Aczkolwiek to dopiero pierwszy sezon na nich i fajnie by było gdyby ktoś opisał jak one się sprawują w corolce sedanie. Co do Nokianów ogólnie to od kilku lat zimówki mam tylko nokian i to te produkowane w finlandii jak i w rosji. Różnicy w jakości miedzi finskimi i rosyjskimi nie widziałem. Jak pisałem od kilku lat zimówki to Nokiany, gdyż dla mnie to najlepsze zimowe opony. Miałem je na Mazdzie 6, Volvo s60 AWD, Nissanie Primera i byłem bardzo zadowolony. Stąd jestem ciekawy jak wypadną w corolli sedan. Jak ktoś ma jakieś doświadczenia to również byłbym wdzięczny za info.
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Października 2020, 20:46:54 »
tko to sobie sam odpowiedziałeś Jażdziłeś na nokianach cięższymi samochodami i byłeś zadowolony to nie zmieniaj marki będziesz zadowolony

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Października 2020, 20:53:37 »
Jeździłem całą poprzednią zimę na tych oponach, ale o ich zimowych właściwościach trudno mi się wypowiadać z uwagi na to, że ta zima była mało zimowa. :-) W tych warunkach, które były nie zauważyłem żadnych problemów z jazdą na tych oponach aczkolwiek w pierwszym momencie myślałem, że coś mi się zepsuło w napędzie. :) Przy prędkości ok. 95km/h (najlepiej przy jeździe na samym silniku elektrycznym) słychać było charakterystyczny dźwięk, który skojarzył mi się z dźwiękiem kończącego się łożyska. Dopiero po pewnym czasie skojarzyłem to z faktem wymiany opon :grin: Efekt ten był na tyle mały, że praktycznie nie do usłyszenia przy pracującym silniku spalinowym. Sprawdzałem wyważenie kół - było OK.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Października 2020, 21:59:53 »
Ja mam Toyo Snowprox s953 albo s954, nawet nie wiem, bo jeszcze od zeszłego sezonu do nich nie zaglądałem. Zima była mało zimowa, więc trudno się wypowiadać o właściwościach naśnieżnych, jednak co do ogólnych wrażeń z jazdy, które są subiektywne to jeździło się na nich dobrze, nie są przeraźliwie głośne. W innej Toyocie też mam Snowproxy, to miałem ułatwiony wybór. Opony zrobione w Japonii.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline czupurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Października 2020, 20:30:57 »
Polecam Nokiany. To już mój drugi komplet tego modelu. Pierwszy był z Finlandii drugi z Rosji - żadnej różnicy nie było. Przerabiałem je przez 2 sezony na VW Golf Plus, 2 sezony na Toyota Auris i teraz będzie 2 sezon na Corolli. Jeżdżę w góry na narty i tam gdzie inni zakładali łańcuchy ja jechałem bez problemu /łańcuchy i saperka w bagażniku - raczej dla dobrego samopoczucia/. Gwizd na asfalcie jest ale w niczym nie przeszkadza.

Offline adam_12

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2025
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Listopada 2020, 12:41:31 »
.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2020, 12:43:40 wysłana przez adam_12 »

Offline adam_12

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2025
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopada 2020, 12:42:52 »
Czy ktoś ma Nokiany Snowproof? Czy one mają rant ochronny? W niektórych ofertach jest, że ma, ale na stronie nie ma takiej informacji.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2020, 12:46:13 wysłana przez adam_12 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Listopada 2020, 15:06:48 »
Ja miałem w innym aucie, 17" i był.

Nokian chyba powyżej 14" ma ten rant zawsze.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Listopada 2020, 11:41:24 »
Mam takie Nokiany w 2 Toyotach, w tym jedne używałem przez 4 sezony.
Żadnych problemów, zużycie normatywne, według mnie bardzo dobre ogumienie - dlatego w nowym aucie również się na nie zdecydowałem.

Przy okazji - ktoś może się podzielić cenami wymiany opon (zmiana opon a nie kół) w tym sezonie?
Bo za całość moje ASO zaśpiewało sobie 190pln za samochód...
Chyba COVID dał im mocno popalić że próbują kosić na takiej usłudze.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Listopada 2020, 13:18:15 »
Przy okazji - ktoś może się podzielić cenami wymiany opon (zmiana opon a nie kół) w tym sezonie?

W ostatni czwartek telefon do mobilnej wymiany opon, umówiliśmy się na sobotę.
W sobotę podjechał i:
1. w aucie segmentu B wymiana kompletnych kół
2. w Corolli wymiana samych opon.
Oczywiście w cenie ustawienie odpowiedniego ciśnienia + czujniki ciśnienia w Corolli.
Łączny koszt siedzenia na kanapie 150PLN.
Nawet przyjmując, że przy 2 autach jest jakaś zniżka (nie wiem, bo zawsze robiłem w dwóch naraz), to powiedzmy 90-100PLN jest uczciwą ceną...
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2020, 13:31:15 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Listopada 2020, 18:07:50 »

W ostatni czwartek telefon do mobilnej wymiany opon, umówiliśmy się na sobotę.
W sobotę podjechał i:
1. w aucie segmentu B wymiana kompletnych kół
2. w Corolli wymiana samych opon.
Oczywiście w cenie ustawienie odpowiedniego ciśnienia + czujniki ciśnienia w Corolli.
Łączny koszt siedzenia na kanapie 150PLN.
Nawet przyjmując, że przy 2 autach jest jakaś zniżka (nie wiem, bo zawsze robiłem w dwóch naraz), to powiedzmy 90-100PLN jest uczciwą ceną...

W jakim mieście takie cuda?
Ja podziękowałem ASO Toyoty i umówiłem się w inne miejsce - jest lepiej ale nadal 150 za auto.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Listopada 2020, 18:11:12 »
W jakim mieście takie cuda?

Wiocha pod Bydgoszczą. Wcześniej specjalnie jeździłem 2 autami na wymianę i płaciłem za mniejsze 60zł a za większe 80zł, więc ceny raczej standardowe. Słyszałem nawet o 40-50zł za przełożenie kół...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Listopada 2020, 20:01:52 »
Kraków  wymiana opon  17 cali - 100 zł , + umycie felg takim mydłem z Biedronki od zewnątrz. Przy okazji zużycie klocków zerowe a przebieg 13.000 km
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2020, 20:07:51 wysłana przez Amper »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl