Autor Wątek: Corolla - Opony zimowe  (Przeczytany 12242 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Corolla - Opony zimowe
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Grudnia 2020, 17:40:58 »
Ja w RAV4 mam H

Widać tylko takie nalepki mieli
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline adam_12

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2025
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Grudnia 2020, 18:18:13 »
Zadzwoniłem do Toyoty i miły Pan powiedział, że zgodnie z homologacją, powinny być opony z indeksem W :D no to ciekawe, bo takich opon praktycznie nie ma :D

Dotyczy to opon letnich.

Zimowki moga byc 2 indeksy predkosci nizej, czyli jak jest W, to moze byc V lub H

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Grudnia 2020, 19:16:31 »
Nieprawda to dotyczy wszystkich  opon łącznie z wielosezonowymi. Index W oznacza ze można na takich oponach jechać max do 270 km/h i producent do tej prędkości gwarantuje bezpieczeństwo podróży i przewidywalność trakcji pojazdu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Grudnia 2020, 20:20:43 »
Nieprawda to dotyczy wszystkich  opon łącznie z wielosezonowymi. Index W oznacza ze można na takich oponach jechać max do 270 km/h i producent do tej prędkości gwarantuje bezpieczeństwo podróży i przewidywalność trakcji pojazdu.
Tylko po co takie opony w aucie, gdzie można jechać 180. Zdrowy rozsądek mówi nie.
Jak wyżej kolega wstawił link:
"Indeks prędkości wg przepisów prawa o ruchu drogowym. Bardzo często mówi się, że w przypadku opon zimowych indeks prędkości nie zawsze musi być zgodny z zaleceniami producenta. Jest to prawda: zgodnie z przepisami UE (konkretnie dyrektywą 92/23/EWG) i polskim Kodeksem Drogowym w przypadku zimówek można zdecydować się na obniżony indeks prędkości, jednak nie niższy niż Q (do 160 km/h). Jeśli decydujemy się na montaż opon zimowych o obniżonym indeksie prędkości, to na desce rozdzielczej, w okolicach kierownicy należy umieścić stosowną naklejkę ostrzegawczą. Jednocześnie trzeba pamiętać, że opony zimowe z niższym indeksem prędkości niż zalecane mogą zużywać się szybciej, a samochód będzie inaczej zachowywał się na drodze (dłuższa droga hamowania, inna charakterystyka prowadzenia). Dlatego decyzję o zamontowaniu opon z niższym indeksem prędkości należy dobrze przemyśleć. Nie ma tu znaczenia fakt, że podczas codziennej jazdy nie zbliżymy się do wartości oznaczonej na indeksie ? już przy niższych prędkościach mogą pojawić się zauważalne różnice."

Czytaj więcej na: https://wulkanista.pl/indeks-predkosci-opon/
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2020, 20:27:00 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Grudnia 2020, 00:40:28 »
Witam,

Z racji, że zbliża się sezon zimowy, chciałbym zaprosić wszystkich zainteresowanych do dyskusji odnośnie opon zimowych do naszych Corollek.
Osobiście poważnie zastanawiam się na oponami Nokian 225/45r17 94v wr d4.
Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z powyższą gumą, albo ma sprawdzony jakiś inny model/markę, którą może polecieć ?:)

Ps. Z doświadczenia, nie słuchaj kretynow. Hybryda musi miec wzmacniana opcje, czyli XL. To robi różnice.

To moje 3 nokiany, drugie D4 najpierw w Auris i teraz w corolli. Lepiej sie trafić nie da wg mnie. Polecam szczerze. Zwróć uwagę na indeksy eco, cichości, deszcz. Dla mnie w tej cenie ideał.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2020, 00:45:31 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl