Autor Wątek: Czujnik ESP/yaw sensor  (Przeczytany 3306 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline syku1987

• Toyot Leżący
  • *
Czujnik ESP/yaw sensor
« dnia: 28 Października 2020, 13:03:51 »
Witam,
Od jakiegoś czasu miałem problem z pojawiającyminsie i znikającymi kontrolkami ABS, VSC i TRC OFF. Znajomy mechanik zdiagnozował błąd czujnika EPS. Dzisiaj byłem w Aso Toyota i diagnoza się potwierdziła. Kalibracja nie przyniosła efektu dlatego pozostaje wymiana czujnika. W Aso nowy kosztuje 1400 zł plus robocizna, dlatego chcę kupić używany. Czujnik który mam zamontowany w samochodzie ma oznaczenie 0265005273/89183-05020. Na aukcjach widziałem jeszcze czujniki oznaczone jako 0265005297/89183-02020 także przeznaczone do Toyoty Corolli Verso. Moje pytanie brzmi czy te czujniki są tożsame i spokojnie mogę założyć ten z innym oznaczeniem? Czy konieczna jest później kalibracja takiego czujnika? Jak z trwałością tych używanych czujników?
Pozdrawiam

Offline syku1987

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Czujnik ESP/yaw sensor
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Listopada 2020, 20:30:49 »
Witam ponownie,
Udało mi się rozwiązać sprawę, opiszę co i jak, może komuś przyda się to w przyszłości. Wychodzi na to, że oba czujniki są tożsame, gdyż w ASO jako nr katalogowy podano mi inny nr niż miałem założony. Nowy czujnik kosztuje 1400 zł plus 300 zł montaż. Kupiłem używany czujnik za 300 zł. Nabyłem go wraz z blaszką, do której jest przykręcony. Po zamontowaniu kontrolki od razu zgasły, od tego czasu przejechałem ok 150 km i jest spokój, więc kalibracja raczej nie jest konieczna. Co do trwałości to okaże się z czasem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl