Autor Wątek: Toyota Yaris II 1.3 Napięcie sondy lambda  (Przeczytany 2715 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline orlicki12

• Toyot Leżący
  • *
Toyota Yaris II 1.3 Napięcie sondy lambda
« dnia: 01 Listopada 2020, 22:29:12 »
Witam. Borykam się z błędem P0420 od jakiegoś czasu. Sprawdziłem już spaliny, wymieniłem przy okazji świece i filtry oraz uszczelkę ukłądu wydechowego pomiędzy katalizatorem a drugą sondą lambda. Niestety po wykasowaniu błąd nadal powraca więc kolejnym krokiem według mnie jest sprawdzenie sond lambda. Oczywiście jest szansa że to katalizator, ale jako, że jest to najdroższa możliwość i spaliny wyszły dobrze więc zostawiam to jako ostateczność. Wykasowałem błąd kolejny raz i pojeździłem trochę zapisując odczyty z obu sond, obrotomierza oraz prędkościomierza. Niestety nie do końca wiem jak interpretować pomiary. Z przeczytania kilkunastu tematów na forach dowiedziałem się że napięcie pierwszej sondy powinno wahać się od 0.1 do 0.9, ale nie wiem czy to aby na pewno są takie wartości dla dokładnie tego modelu. W pomiarach przewija się parę razy odczyt 0V na pierwszej sondzie, ale błąd puki co się nie pojawił. Czy jest ktoś na forum w stanie pomóc mi zinterpretować wyniki pomiarów? Niestety nie wiem jak dodać plik bezpośrednio więc załączam link do dysku google.
https://drive.google.com/file/d/1UOEnsfSosVLwRzNC_Q2wZPvK9P55ISMK/view?usp=sharing
Pozdrawiam.

Offline piotrekf

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Toyota Yaris II 1.3 Napięcie sondy lambda
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopada 2020, 04:01:52 »
Mam Yarisa ale z silnikiem 1.33.
Napięcie na pierwszej sondzie wynosi 3.3 V dla lambdy 1.0.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopada 2020, 09:12:23 »
Pierwsza sonda to nie lambda tylko afr - tam napięcie ma się zmieniać.

Na drugiej (już lambda) zmienia sie dużo wolniej w zakresie do 1V

Offline orlicki12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Grudnia 2020, 12:25:16 »
Po miesiącu polowania udało mi się zarejestrować moment w którym błąd się pokazuje, ale szczerze mówiąc nie widzę różnicy w odczytach w porównaniu do udostępnionych w poście wyżej. Chyba poprostu wymienię oba czujniki i będę obserwował.
https://drive.google.com/file/d/18di-1_ZyFj1PmlEZ1Gy8EfbIn15Um--J/view?usp=drivesdk
Zaraz po wyskoczeniu błędu wyłączyłem rejestrację.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl