Autor Wątek: Yaris II podświetlenie panelu sterowania nawiewem  (Przeczytany 7310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xernes

• Toyot Leżący
  • *
Yaris II podświetlenie panelu sterowania nawiewem
« dnia: 02 Listopada 2020, 19:25:46 »
Witajcie,
Czy ktoś mógłby zrobić zdjęcie wieczorem podświetlonego panelu sterowania nawiewem w Y II lub opisać, jak dokładnie wygląda podświetlenie.
U mnie świecą 2 górne pokrętła w środku. Dolne to z podgrzewaniem tylnej szyby, świeci tylko pomarańczowa lampka po wciśnięciu podgrzewania.
Nie mogę nigdzie znaleźć jak powinno wyglądać sprawne podświetlenie...
Chodzi o ten panel (zdjęcie poglądowe znalezione w internecie):

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Odp: Yaris II podświetlenie panelu sterowania nawiewem
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopada 2020, 01:17:30 »

U mnie nie świeci cała góra a chyba powinna..
Mam tego Yaris od dwóch tygodni <polift 2009> i powoli go rozkminiam.. Panel wiem juz z Youtube jak zdemontowac, ale jakie sa tam zarowki nie mam pojecia.

Wymieniałem ledowe światło w 3 lampie stop i  nie wie czy to standard ale urwałem kołki trzymające lampę w klapie.. Trochę tą obudowę przerobiłem bo nowa z całymi kołkami kosztuje 380 PLN. Sam LED 300 PLN.. Jakby ktoś miał z tm swiatłem problem to mam już je rozpracowane i wiem ze wchodzi inny duzo lepszy led niz też oryginalny yarisowy (4 i 6 ledowy) a mianowicie od Aurisa po lifie po 2012 roku. Kupiłem go za 30 złoty na allegro a handlarze z Łodzi z Gerberowej ściemniają ze tam tylko wchodzi oryginalny led od Yarisa ktory jest najdroższy:) gówno prawda...
Swoją drogą to oryginalne częsci uzywane do tego gówienka < bo to nie samochód> są dużo droższe niż do corolli E12... Żałuje że nie kupiłem E12..

Zdrówka:)
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2020, 01:21:30 wysłana przez smokofilidanek »

Offline xernes

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopada 2020, 09:51:50 »
Dzięki za zdjęcie.
U mnie 2 górne świecą a dolny nie :)
Czyli kupię kilka na alle... żarówek. W używki nie ma co wchodzić bo kosztują 20zł/szt + wys. Z tego co widzę są odpowiedniki led w różnych kolorach, w tym zielony. Średnica około 10mm, oznaczenie T4 lub R4.

Offline Uzii

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopada 2020, 22:31:51 »
Powinny świecić wszystkie lampki. W ASO do kupienia w kwocie podajże 20-25zł już w odpowiednim kolorze. Jak kupisz jakiej zamienniki ledowe na Allegro to może Ci się różnic kolor podświetlenia w stosunku do np radia co będzie wyglądać raczej słabo.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopada 2020, 01:03:12 »
Powinny świecić wszystkie lampki. W ASO do kupienia w kwocie podajże 20-25zł już w odpowiednim kolorze. Jak kupisz jakiej zamienniki ledowe na Allegro to może Ci się różnic kolor podświetlenia w stosunku do np radia co będzie wyglądać raczej słabo.

Za 25 złotych to kupie cały taki panel sterowania w manualu:)) W ASO nie ma sensu kupować tych zaróweczek bo cenan z kosmosu. W sklepie elektronicznym taka zaróweczka z wąsami na 12V kosztuje złotówkę, wystarczy tylko przełożyć gumowy kapturek który daje kolor - u mnie zdjęły się ze szklanych główek bez problemu. Jak ktoś nie jest przekonany do jakości oświetleni ze sklepu elektro to są BOSMA/OSRAM/TUNGSRAM takie zarórweczki na allegro też za śmieszne pieniądze.
Dodam od siebie ze po zdemontowaniu tego panela najlepiej wymienić wszystkie 3 sztuki, żeby ponownie za jaki czas tego nie rozbierać. U mnie spalona jak widać była z górnego segmentu>> wymieniłem założyłem i przy testowaniu spaliła się środkowa, po jj wymianie i kolejnym testowaniu dolna zaczęła szwankować raz świeciła/raz nie... Wymieniłem wszystkie 3 sztuki i mam nadzieję ze z dwa lata wytrzymają:)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2020, 01:07:13 wysłana przez smokofilidanek »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Listopada 2020, 15:03:02 »
taka zaróweczka z wąsami na 12V kosztuje złotówkę
Fabryczne zarówki sa na 14 lub 15V.
Te na 12 szybko padają.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Listopada 2020, 11:15:49 »
taka zaróweczka z wąsami na 12V kosztuje złotówkę
Fabryczne zarówki sa na 14 lub 15V.
Te na 12 szybko padają.
Masz racje, W sklepie wybierali z pojemniczkow i cos mowili ze na 12v szybko sie spala i dali na wieksze napiecie, ale mie sa opisane wiec nie wie jakie.

Offline xernes

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Listopada 2020, 16:33:02 »
Zamontowałem na póbę żarówkę LED. 
Kupiłem tu: https://allegro.pl/oferta/t4-2-zielona-led-0-2w-t4-r4-w1-2w-w2w-12v-20lm-7389754483?snapshot=MjAyMC0xMS0wM1QyMDozNDowMS44NDRaO2J1eWVyOzAwZjQ0OTU3ZjJmZGU1NjliNWVkMzgyYTk3NGIzMjQ2NGFjZTBhZGE1ZTZkMjhiNmU5OGM0YzUyMGJiZWRjYjk%3D
Efekt jest taki, że świeci całkiem jasno, ale kolor zbliżony jest raczej do licznika. Ważne, że świeci. Podczas tych szarych dni, słabo wyglądało bez podświetlenia.

Jak szybko zdechnie, dam znać...

Offline silvox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Listopada 2020, 17:14:55 »
Nie śmiać się - jak zdjąłeś to pokrętło, bo też bym w służbowej wymienił..
Spalanie - Motostat.pl

Offline xernes

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Listopada 2020, 18:34:14 »
Tak łatwo to nie ma :)
Musisz trochę porozbierać. "pokrętło" jest na zatrzaskach i wychodzi do wewnątrz.
Musisz zdjąć 2 maskownice, po lewej i prawej stronie przy radio, odkręcić 4 śruby. Szarpnąć, i wychodzi radio razem z panelem. Przy tm uważaj bo góra radia jest przyczepiona zatrzaskami do półeczki od góry. Trzeba delikatnie podważyć czymś plastikowym. Wyciągasz panel, odczepiasz kostkę i regulacje nawiewu. Później uwalniasz całe pokrętło. Większość jest na zatrzaskach. Centralnie na środku pokrętła masz żarówkę. Demontujesz ją płaskim śrubokrętem przekręcając o 1/4 obrotu. Sprawdzasz czy działa podpinając kostkę. Składasz wszystko do kupy. Przy odkręcaniu radia dobrze mieć śrubokręt z magnetyczną końcówką. Może się "zawieruszyć" :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl