Autor Wątek: Otwieranie klapy bagażnika z kluczyka  (Przeczytany 48701 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Otwieranie klapy bagażnika z kluczyka
« Odpowiedź #105 dnia: 19 Stycznia 2021, 13:36:49 »
też tego nie rozumiem - u mnie większość parkuje tyłem
Wiele zależy od układu - nazwijmy to - przestrzennego.
U mnie budynek od jezdni oddziela wąski chodnik, dość ruchliwa ulica w centrum miasta oraz wąska brama (5cm po obu stronach lusterek) powoduje, że wyjeżdżanie tyłem z budynku to swego rodzaju kamikadze - zaczynasz coś widzieć gdy 1/3 samochodu jest już na jezdni i inne auta hamują z piskiem. Więc raczej wszyscy zdrowo myślący wyjeżdżają przodem.
Więc gdy parkuję tyłem to wygodnie się wyjeżdża z budynku, bez potrzeby odwracania kierunku auta na niezbyt dużym placyku manewrowym.
Poza tym rzadko coś wożę w bagażniku, a zakupy - jak już je mam - wyładowuję w bramie przejazdowej pod budynkiem bezpośrednio na klatkę schodową.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2021, 13:38:52 wysłana przez Markid »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #106 dnia: 19 Stycznia 2021, 22:39:26 »
miałem chwilę, aby pobawić się ustawieniami klapy (ale tylko z poziomu samochodu, bez kabelka) - i tak jak przypuszczałem, jakaś dziwna nazwa nie mająca sensu to włączenie/wyłączenie czujnika "nożnego", ale jak tak sobie klikałem i zmieniałem wszystko co się da to trochę zgubiłem się :/

czy ktoś może potwierdzić, że otwierając bagażnik nogą albo z klapy przy zaryglowanych drzwiach nie ma piknięcia przed ruchem klapy? nie wiem już czy zepsułem/wyłączyłem coś czy zawsze nie było a nie zwróciłem uwagi; w każdym innym przypadku (wszystkie zamykania czy otwieranie nogą, z klapy, z pilota przy odblokowanych drzwiach) jest piknięcie przed ruchem klapy...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #107 dnia: 19 Stycznia 2021, 22:46:26 »
zablokowane wszystkie drzwi i klapa - ruch nogą powoduje mignięcie kierunków, sygnał i dopiero się otwiera...klapa i drzwi.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #108 dnia: 19 Stycznia 2021, 22:47:12 »

Z przycisku nie pamiętam, ale chyba też.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #109 dnia: 19 Stycznia 2021, 23:54:59 »
zablokowane wszystkie drzwi i klapa - ruch nogą powoduje mignięcie kierunków, sygnał i dopiero się otwiera...klapa i drzwi.

mignięcie jest, otwarcie drzwi jest, ale sygnału nie ma... to jest gdzieś w ustawieniach jakoś?

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #110 dnia: 20 Stycznia 2021, 09:48:10 »
O ile pamiętam otwieranie nogą (nogi nie jestem pewien) i przyciskiem na klapie nie piszczy, pilotem i przyciskiem u kierowcy tak.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #111 dnia: 20 Stycznia 2021, 10:52:47 »
czyli chyba nic nie popsułem a nie zwróciłem wcześniej na to uwagi...

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 20 Stycznia 2021, 11:11:13 »

mignięcie jest, otwarcie drzwi jest, ale sygnału nie ma... to jest gdzieś w ustawieniach jakoś?
w Menu zakładka ustawień , ustawienia pojazdu, elektryczne sterowanie drzwi bagażnika, i tam ustawisz zarówno czujnik wl/wyl i ustawienia głośności sygnału akustycznego podczas otwierania. str.147 w razie czego.:)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #113 dnia: 20 Stycznia 2021, 13:33:23 »
Sprawdziłem organoleptycznie, zarówno nogą jak i z kluczyka piszczy przy otwieraniu, najpierw mruga a potem ostrzega dźwiękiem.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #114 dnia: 20 Stycznia 2021, 16:27:58 »
Sprawdziłem organoleptycznie, zarówno nogą jak i z kluczyka piszczy przy otwieraniu, najpierw mruga a potem ostrzega dźwiękiem.

u mnie z kluczyka nie otworzę klapy póki wcześniej nie odrygluje zamków, a przy odryglowanych zamkach dźwięk zawsze jest - nie ma go tylko kiedy otwieram klapę przy zaryglowanych drzwiach (np czujnikiem pod zderzakiem)

w Menu zakładka ustawień , ustawienia pojazdu, elektryczne sterowanie drzwi bagażnika, i tam ustawisz zarówno czujnik wl/wyl i ustawienia głośności sygnału akustycznego podczas otwierania. str.147 w razie czego.:)

na str 147 ja mam dział: przed rozpoczęciem jazdy i tam nie ma
niestety instrukcja toyoty jest bardzo uboga i brakuje mi rozpisanych wszystkich ekranów menu, są tylko tabelki i mało to precyzyjne jest
tutaj np druga opcja to kick sensor:
https://youtu.be/lLKTHLT3cMQ?t=57
u mnie druga nazwa nie ma nic wspólnego z sensorem (zrobię dzisiaj zdjęcie, bo ciągle zapominam tej nazwy - jest tak mało kojarząca się), ale włącza i wyłącza sensor; generalnie mam te opcje co na filmiku i je testowałem;

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #115 dnia: 20 Stycznia 2021, 16:37:56 »
u mnie z kluczyka nie otworzę klapy póki wcześniej nie odrygluje zamków
Hej, przeczytaj początek tego wątku, ja to przewalczyłem w ASO:)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 20 Stycznia 2021, 16:42:49 »
wiem, czytałem, może nie napisałem wprost, ale chodzi o to, że nie jesteś reprezentatywnym przykładem ;)
bo Twoje dźwięki mogą być lepsze niż moje default'owe a "problem" jest tylko w 2 specyficznych sytuacjach, które przy Twoich ustawieniach mogą się różnić...
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2021, 16:44:39 wysłana przez anyone »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #117 dnia: 20 Stycznia 2021, 20:29:04 »
u mnie opcja wyłączająca "kick sensor" z filmiku wcześniej nazywa się "zest. głoś."  :shock:

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #118 dnia: 21 Stycznia 2021, 20:24:04 »
Muszę odszczekać, niby sprawdzałem, ale ani mogą ani z kluczyka nie piszczy. Nic nie ruszałem, poprzedni wpis był faktycznie po tym jak sprawdziłem w aucie stojącym przed domem. Teraz wieczorem zauważyłem że nie piszczy.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline toso

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 30 Stycznia 2021, 00:37:48 »
Czy można jakoś przyspieszyć otwieranie/zamykanie klapy? Trochę za długo to trwa a nic by się nie stało jak by zamykała się dwa razy szybciej ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl