Autor Wątek: Funkcja żeglowania AGC  (Przeczytany 5875 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WM

• Toyot Leżący
  • *
Funkcja żeglowania AGC
« dnia: 07 Listopada 2020, 18:58:31 »
Ostatnio włączyłem tryb ECO. Podczas jazdy bez wciśniętego pedału przyspieszenia zaświeciła się kontrolka AGC. Jest to funkcja żeglowania. Na czym ona polega? W instruckcji opis jest bardzo ubogi. Czy to coś w rodzaju "wolnego koła" w silnikach dwusuwowych?

Offline Rafał 82

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Funkcja żeglowania AGC
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lutego 2021, 15:54:06 »
Dawno zapytałeś, post bez odpowiedzi. Nie wiem czy pytasz o stronę techniczną działania tej funkcji, czy raczej o to, co ona daje kierowcy? Jeżeli chodzi o mechanikę działania to się nie wypowiem. Natomiast jeżeli pytasz o użyteczność AGC to pozwala Ci ona dalej się toczyć przy puszczonym pedale gazu. Powinno się to przekładać na oszczędność paliwa. Można powiedzieć, że imituje ona jazdę na tzw. luzie przy skrzyni manualnej, ale jednocześnie silnik nie pobiera wtedy paliwa tak jak ma to miejsce przy hamowaniu silnikiem.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lutego 2021, 21:32:13 »
Ta funkcja działa tylko w trybie ECO.
Ja zauważyłem, że jak działa AGC, to baterie nie są ładowane.
Sprawdzałem na tej samej trasie i mi wychodzi, że właśnie przez to żeglowanie, pali więcej... zamiast mniej.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lutego 2021, 08:03:15 »
Funkcja żeglowania to po prostu brak rekuperacji energii po puszczeniu pedału przyspieszenia. Ostatnio VW chwalił się że w ich elektrykach to będzie domyślny tryb jazdy. Policzyli że ekonomia jazdy jest większa jeżeli nie odzyskujesz energii oczywiście wymusza to zmianę stylu jazdy, krótka jazda ze stała prędkością i długa jazda w trybie żeglowania do zatrzymania. Domyślam się że chodzi tu o cykle homologacyjne, na prawdziwej drodze przy zachowaniu przyzwyczajeń z hamowaniem regeneracyjnym rewelacyjnych efektów nie będzie. VW staje w opozycji do Nissana który wdrożył e-pedal (chyba tak to nazwali) czyli po puszczeniu pedału przyspieszenia hamowanie regeneracyjne z pełną mocą.
https://www.autoremo.pl/volkswagen-id-4-oferuje-inteligentna-rekuperacje/

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lutego 2021, 11:18:55 »
ogolnie agc to na dwoje babka wrozyla. wszystko zalezy czy mamy sie toczyc czy mamy dohamowywac np przed swiatlami. bo jak mamy dohamowywac to odysk energi jest porzadany. a jak mamy sie toczyc to odzysk energi jest nieporzadany bo sprawnosc generatora a potem z powrotem napedzenia auta do tej samej predkosci z silnika elektrycznego to nie 100% a duzo mniej wiec straty sie pojawiaja. wiec kwestia co zaraz zrobimy.najlepiej by bylo by to ladnie bylo zawrte w pedale gazu czyli jak tps jest od 5% w dol to wlasnie utrzymuje tryb agc a jak odpuszczamy gaz czyli tps 0 powienien byc odzysk energi delikatny a jak zaczynamy hamowac delikatnie odzysk energi mocny i dpoiwero jak mocniej hamujemy powinien dzialc uklad hamulcowy standardowy hydrauliczny. wszystko da sie ladnie zsynchronizwoac bo na pedalach sa potencjometry i mamy sygnal analogowy. kwestia wlasciwego oprogramwoania.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lutego 2021, 21:25:17 »
AGC to tryb glownie autostradowy gdzie bateria jest wykorzystywana rzadko.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl