Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150669 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
Podniesiony stan oleju ponad max
« dnia: 09 Listopada 2020, 10:22:26 »
Witam jak u Was sprawa wyglada z olejem u mnie przy okolo 3000 tys. poziom oleju podskiczyl ponad max okolo 1cm i czuc benzyna. Jazda codzienna okolo 16km w jedna strone do oracy w tym 12km expresowka. czasem krotsze trasy ale i trasy dlugie. Zauwazylem ze po trasie 500 km stan zszedl do maxa coby zaraz po powrocie do codziennosci znow stan podskoczyl. W aso jednym mnie olali w drugim przyznali ze czuc benzyna jestm umowiony do nich Ba zalozenue jakichs plomb i tak mam zribic 1000km. Jak u reszty wygladaja bagnety. Dodam ze stan oleju zawsze sprawdzam w tym samym miejscu w garazu .

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopada 2020, 10:27:21 »
Witam jak u Was sprawa wyglada z olejem u mnie przy okolo 3000 tys. poziom oleju podskiczyl ponad max okolo 1cm i czuc benzyna. Jazda codzienna okolo 16km w jedna strone do oracy w tym 12km expresowka. czasem krotsze trasy ale i trasy dlugie. Zauwazylem ze po trasie 500 km stan zszedl do maxa coby zaraz po powrocie do codziennosci znow stan podskoczyl. W aso jednym mnie olali w drugim przyznali ze czuc benzyna jestm umowiony do nich Ba zalozenue jakichs plomb i tak mam zribic 1000km. Jak u reszty wygladaja bagnety. Dodam ze stan oleju zawsze sprawdzam w tym samym miejscu w garazu .

kurcze...gdzieś widziałem takie info w jakimś poście .. może się odezwą ludzie,bo chyba 2-3 osoby tak samo miały..
Ja mam na razie 500km przejechane, więc jest OK.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopada 2020, 11:44:34 »
Bylo to juz poruszane wiec prosze pisac jak jest u was czy ok czy czy moze cos sie dzieje. Dziekia za kazda opinie. Moze tak na byc w co watpię.

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopada 2020, 11:48:27 »
Po pierwszych postach w tej sprawie sprawdziłem u siebie.
Ponad max 0.5 cm na stałym poziomie ale jazda tylko w mieście.
Benzynę też czuć.

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopada 2020, 14:28:46 »
Po przeczytaniu tego wątku sprawdziłem olej u siebie i o zgrozo też mam olej ok 0,4cm ponad max na bagnecie i także czuć benzyną.Przejechane mam 600 km i to przeważnie po mieście.Stan oleju na pewno się podniósł bo sprawdzałem po 300 km i było ok.O co chodzi ,najpierw walka z mażącymi wycieraczkami,a teraz to.Może być problem  :o

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 EXE AWDi
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Listopada 2020, 14:46:03 »
ten stan oleju ponad max to tylko w hybrydzie czy w benzynie zwykłej też?

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Listopada 2020, 14:46:54 »
Wiec widze ze to nie tylko moj ma. Mnie ta sprawa martwi bo olej jest rozwadniany a chcialem troche pojezdzic tym autem a gwarancja jest 3lata tylko. Co jak problemy z silnikiem zaczna sie po gwarancji.

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Listopada 2020, 15:23:21 »
Moja Rav4 to benzyna więc problem nie dotyczy tylko hybryd.Przed chwilą dzwoniłem do serwisu i pan w pierwszym momencie zaprosił mnie do serwisu,następnie powiedział ,że te silniki w początkowej fazie mogą tak mieć jak są jeżdżone na krótkich odcinkach ,kazał jeździć do przebiegu 2-3 tys.km i obserwować olej,a na koniec stwierdził, że auto jest na gwarancji wiec co się martwię.No tak,ale gwarancja się skończy,silnik jeździć będzie na paliwie zamiast oleju i później to będzie mój problem.Dziwne bo auto czy jeżdżone na krótkich odcinkach czy na długich nie powinno produkować oleju.Moim zdaniem to już lepiej jak bierze olej niż produkuje.O co tu chodzi?

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Listopada 2020, 15:43:18 »
Moja Rav4 to benzyna więc problem nie dotyczy tylko hybryd.Przed chwilą dzwoniłem do serwisu i pan w pierwszym momencie zaprosił mnie do serwisu,następnie powiedział ,że te silniki w początkowej fazie mogą tak mieć jak są jeżdżone na krótkich odcinkach ,kazał jeździć do przebiegu 2-3 tys.km i obserwować olej,a na koniec stwierdził, że auto jest na gwarancji wiec co się martwię.No tak,ale gwarancja się skończy,silnik jeździć będzie na paliwie zamiast oleju i później to będzie mój problem.Dziwne bo auto czy jeżdżone na krótkich odcinkach czy na długich nie powinno produkować oleju.Moim zdaniem to już lepiej jak bierze olej niż produkuje.O co tu chodzi?
Moja ma ponad 5000 .
Na gwarancji będą zwodzić że to nolmalne ble ble. Przecież nie zmusisz ich do naprawy.
Ja przetestowałem ich zachowanie na przykładzie zgrzytów przy ruszaniu i zatrzymaniu.
Już teraz wiem ,jak skończy się leasing sprzedaję auto.
Pierwszy samochód którego mam dosyć po 4 miesiącach użytkowania.
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2020, 15:53:06 wysłana przez pirad »

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Listopada 2020, 16:46:54 »
A może to normalne,że w samochodach z wtryskiem bezpośrednim czuć benzynę w oleju ?

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Listopada 2020, 17:06:21 »
Ja mam 28tys najechane i dziś sprawdziłem i też mam powyżej Max

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Listopada 2020, 17:08:08 »
Ja mam 28tys najechane i dziś sprawdziłem i też mam powyżej Max
Ale wczesniej spawdzales jaki byl stan czy sie podnioslo czy przelali. U mnie sie pidnioslo do 1cm.

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Listopada 2020, 17:08:59 »
No właśnie nie sprawdzałem ale teraz postaram się to obserwować

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Listopada 2020, 17:28:01 »
U mnie w benzynie jest ok, jazda miejska i podmiejska ok.80%,trasy ok. 20% jak na razie.
Jak pisałem w innym wątku, norma dla silników z bezpośrednim wtryskiem, eksploatowanych na krótkich odcinkach. Duże problemy były w 1.2 renault/nissan, ale nie tylko.
Paliwo ściska e początkowych fazach pracy zimnego silnika, przy dłuższych odparuje, do tego te super "rzadkie" oleje ( u nas 0w16!)
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2020, 17:35:39 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Listopada 2020, 17:29:17 »
U mnie w benzynie jest ok, jazda miejska i podmiejska ok.80%,trasy ok. 20% jak na razie.
A ile kilometrów dziennie robicie bo może tu leży problem

Wysłane z mojego  przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl