Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150650 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #195 dnia: 07 Maja 2021, 18:17:41 »
Oficjalne stanowisko TMP jest takie, że to nie jest problem, jest to normalne, a wpadająca benzyna do oleju nie stanowi problemu... jest to na FB grupie C-HR, ich oficjalna odpowiedź.
SAP ABAP Certified Developer

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #196 dnia: 07 Maja 2021, 18:31:02 »
Już dawno nie sprawdzałem poziomu oleju, ale po waszych wpisach sprawdziłem, nadal jest max +- 2mm. Mam 9kkm, głównie miasto, trochę drogi lokalne. Jeżdżę w trybie Eco.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline zoltan7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #197 dnia: 07 Maja 2021, 20:24:52 »
kompletna odpowiedz od Toyota Motor Polska:

"Szanowny Panie,

Informujemy, że wzrost poziomu oleju w silniku spalinowym jest zjawiskiem znanym i nie stanowi bezpośredniej przesłanki do wnioskowania o uszkodzeniu silnika lub jego komponentów.

Wtryśnięte do cylindra paliwo, przed zapłonem podlega procesowi wymieszania z powietrzem. Przy niskiej temperaturze silnika, niewielka część paliwa skrapla się na zimnych ściankach cylindrów i spływa do miski olejowej mieszając się z olejem.

Zjawisko to występuje w silnikach różnych producentów. Warunkami szczególnie sprzyjającymi wzrostowi poziomu oleju są: bezpośredni wtrysk paliwa do komory spalania oraz jazda na krótkich odcinkach.

Toyota przeprowadziła szczegółowe badania i analizy omawianego zjawiska oraz jego wpływu na trwałość silnika. Wnioski płynące z tych badań były następujące:

?       podczas eksploatacji pojazdu w normalnych warunkach, paliwo zmieszane z olejem jest odparowywane i jego zawartość nie ma wpływu na poziom oleju silnikowego.
?       jazda na krótkich odcinkach drogi może powodować wzrost poziomu oleju.
?       Wzrost poziomu oleju, aż do niespotykanej w eksploatacji wartości 35 mm powyżej znaku wskazującego poziom maksymalny na bagnecie kontrolnym, nie ma wpływu na trwałość elementów silnika.

"

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #198 dnia: 07 Maja 2021, 20:28:07 »
kompletna odpowiedz od Toyota Motor Polska:

"Szanowny Panie,

Informujemy, że wzrost poziomu oleju w silniku spalinowym jest zjawiskiem znanym i nie stanowi bezpośredniej przesłanki do wnioskowania o uszkodzeniu silnika lub jego komponentów.

Wtryśnięte do cylindra paliwo, przed zapłonem podlega procesowi wymieszania z powietrzem. Przy niskiej temperaturze silnika, niewielka część paliwa skrapla się na zimnych ściankach cylindrów i spływa do miski olejowej mieszając się z olejem.

Zjawisko to występuje w silnikach różnych producentów. Warunkami szczególnie sprzyjającymi wzrostowi poziomu oleju są: bezpośredni wtrysk paliwa do komory spalania oraz jazda na krótkich odcinkach.

Toyota przeprowadziła szczegółowe badania i analizy omawianego zjawiska oraz jego wpływu na trwałość silnika. Wnioski płynące z tych badań były następujące:

?       podczas eksploatacji pojazdu w normalnych warunkach, paliwo zmieszane z olejem jest odparowywane i jego zawartość nie ma wpływu na poziom oleju silnikowego.
?       jazda na krótkich odcinkach drogi może powodować wzrost poziomu oleju.
?       Wzrost poziomu oleju, aż do niespotykanej w eksploatacji wartości 35 mm powyżej znaku wskazującego poziom maksymalny na bagnecie kontrolnym, nie ma wpływu na trwałość elementów silnika.

"
Co to sa normalne warunki? Smiech na sali.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #199 dnia: 07 Maja 2021, 20:39:14 »
Co to są warunki normalne czy też trudne, akurat jest dość szczegółowo opisywane w większości instrukcji wszystkich producentów :)
Na przykład częsta jazda na krótkich odcinkach, jest zaliczana do warunków trudnych.
"Czy wobec tego ktoś z Was eksploatuje samochód w warunkach innych niż trudne? Nie sądzę. Ja przynajmniej takiej osoby nie znam. Bo oznaczałoby to używanie samochodu wyłącznie w suche dni, podczas temperatury otoczenia pomiędzy 20 a 30 stopni, na długich odcinkach, z niewielkim obciążeniem silnika. Po co więc takie mydlenie oczu? ? zastanawia się Tomasz Jarnot z serwisu autka.pl."

https://krknews.pl/producenci-mydla-oczy-wlascicielom-aut-bedziecie-szoku/

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2021, 20:41:49 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #200 dnia: 07 Maja 2021, 20:41:55 »
Co to są warunki normalne czy też trudne, akurat jest dość szczegółowo opisywane w większości instrukcji wszystkich producentów :)
Na przykład częsta jazda na krótkich odcinkach, jest zaliczana do warunków trudnych.

I czy w zwiazku z tym ze ktos uzytkuje auto w warunkach normalnych moze na wymianie oleju poprosic zeby zalac 3 litry 0W16 a 1 litry PB95 zeby bylo taniej?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #201 dnia: 07 Maja 2021, 20:50:07 »
Masło maślane, napisali to tak, że w zasadzie wszyscy mamy trudne warunki, a po co? Ano chronią się jak tylko potrafią i cytując klasyka zawsze mogą powiedzieć "nie mamy Pańskiego płaszcza i co nam Pan  zrobi? "

Offline kowalcp2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #202 dnia: 07 Maja 2021, 20:53:36 »
Co to znaczy częsta i co to znaczy krótkie?
Akurat w trybie pracy hybrydy oba te określenia nie mają znaczenia. Można jeździć 50km w korku i silnik też się nie dogrzeje.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #203 dnia: 07 Maja 2021, 20:58:28 »
Za artykułem:
"? długi czas pracy silnika na biegu jałowym (czyli stoimy w miejscu, silnik pracuje, korek się nie porusza ? to praktycznie codzienność w dużych miastach);

? jazda w niskich temperaturach (ha, tutaj już możemy naprawdę wróżyć z fusów, czy niska temperatura to +4 stopnie Celsjusza, czy może -20);

? eksploatacja pojazdu po drogach o dużym zapyleniu (również brak jakichkolwiek danych, jak rozumieć pojęcie ?duże zapylenie?);

? jazda z dużym obciążeniem silnika (eksploatacja samochodu w terenach górzystych, ciągnięcie przyczep);

? jazda w mieście (i to jest absolutny hit ? pozostawiający taaaakie pole do popisu jeśli chodzi o analizę, co producent przez to rozumie)."

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #204 dnia: 07 Maja 2021, 21:07:20 »
Z tego wniosek taki: albo oszczędzasz benzynę albo silnik.
Paradoksalnie: chcesz mieć dłużej sprawny silnik - używaj go więcej.
Do tego - częstsza wymiana oleju nie zaszkodzi.
Pytanie: czy mimo to hybryda ma sens ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #205 dnia: 07 Maja 2021, 21:12:22 »
Zważywszy na różnicę w cenie, dla mnie już na starcie nie miała
Efekt uboczny brak znacznego przybywania oleum.
Ale ja w 3 lata robię góra 60kkm. Ravką.

« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2021, 21:13:58 wysłana przez Krisman »

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #206 dnia: 07 Maja 2021, 21:21:30 »
Czy ja dobrze przeczytałem? w odpowiedzi TMP stan normalny to 35mm ponad stan maksymalny?!! To przecież ok 1,5 litra paliwa w oleju! U mnie wyglądało to nastepująco: miesiąc temu odwiedziłem serwis, ponieważ stan sięgał ok. 13mm ponad max. poprosiłem o spuszczenie całego oleju i zalaniu świeżym 0W20 ( niestety musiałem zapłacić :)) do poziomu pomiędzy min i max ( ok. 1 cm poniżej max). Obecnie po przejechaniu ok. 1500 km mam stan równo max i od ponad tygodnia poziom ten się nie zmienia.
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline zoltan7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #207 dnia: 07 Maja 2021, 21:28:13 »
Przejrzałem dokładnie warunki gwarancji i nie widze definicji "normalnych warunkow eksploatacji".
Co ciekawe jest fragment, który mówi że z czasem należy sie spodziewać "stopniowego wzrostu zużycia oleju silnikowego w normalnych
warunkach eksploatacji". Wiec moze z czasem nasze Ravki doznają samonaprawy   :laugh:

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #208 dnia: 07 Maja 2021, 21:51:46 »
Dla mnie ta odpowiedź jest żenująca.
Nawet z językiem polskim mają problem, cyt. ... Wnioski płynące z tych badań były następujące:...
Czyli już nie są  :wallbash:. I po co wskazanie max, skoro jak będzie powyżej 35mm, to niby nic się nie stanie?
A z tego cyt. ...Zjawisko to występuje w silnikach różnych producentów..., to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Tesla też ma ten problem?  <zalamka>.
Mi jeszcze został rok leasingu i jakies +/- 30000 km. W gwarancji się mieszczę, potem niech się ktoś inny martwi. Jedno co wiem to następne auto nie będzie Toyotą  :thumbdown:.
O rozwiązaniu była mowa na tym forum, ale to na pewno wiązałoby się z większym spalaniem...
A dla Toyoty mam jedną radę, zwolnijcie tych swoich pseudo specjalistów i zlecajcie takie sprawy kolegom ze wschodu... Jak pokazuje przykład Klaudiusza, TME twierdzi, że w Camry nie da się zaktualizować softu do AA i AC, a bracia Rosjanie i Ukraińcy, ogarniają to w kilka godzin  :wallbash:.

Offline kowalcp2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #209 dnia: 07 Maja 2021, 22:04:11 »
Jakie rozwiązanie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl