Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150517 razy)

Offline kowalcp2

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #240 dnia: 12 Maja 2021, 18:25:32 »
Szanowni Państwo,

Zjawisko podwyższonego poziomu oleju silnikowego występujące w określonych warunkach eksploatacji pojazdów, jest znane konstruktorom i producentom pojazdów od lat.

Podwyższona sprawność silnika, uzyskana między innymi przez zastosowanie bezpośredniego wtrysku benzyny, zmniejsza zużycie paliwa i obniża emisję szkodliwych składników spalin oraz sprawia, że mniej energii cieplnej jest bezproduktywnie emitowane do otoczenia.

Ta ostatnia cecha sprawia, że silniki o podwyższonej sprawności cieplnej wolniej się nagrzewają, gdyż większa część energii z paliwa jest wykorzystywana na wykonanie pracy.

Ta niewątpliwie pozytywna cecha nowoczesnego silnika spalinowego powodują jednakże, że w pewnych specyficznych warunkach eksploatacji, silnik nie osiąga wystarczającej temperatury koniecznej do odparowania paliwa, które zawsze jest obecne w oleju silnikowym.

Powyższe zjawisko znakomicie wizualizuje film przygotowany przez firmę Honda

https://www.youtube.com/watch?v=0jonzqLK6Io

Typowe warunki sprzyjające gromadzeniu się paliwa w oleju silnikowym, to częsta jazda na krótkich odcinkach, nie sprzyjająca osiąganiu przez silnik optymalnej temperatury pracy.

Jak wszyscy wiemy nasza firma bardzo dokładnie wsłuchuje się w komentarze klientów.

Aby uzyskać całkowitą pewność co do trwałości naszych produktów, przeprowadzono testy silników w których poziom oleju silnikowego był podniesiony aż o35 mm powyżej znaku Max. na bagnecie pomiarowym.

Taki wysoki poziom oleju oznaczał około 16% udział paliwa w oleju.

Na podstawie badań przeprowadzonych na hamowni silnikowej nie stwierdzono śladów zużycia współpracujących ze sobą elementów silnika, w tym tych najbardziej podatnych na uszkodzenia cierne (zatarcia), czyli łożysk ślizgowych (panewek).

Można zatem przyjąć, że wzrost poziomu oleju silnikowego do wartości 35 mm ponad znak Max. (lub F) na bagnecie pomiarowym nie wpływa na parametry pracy silnika i jego trwałość."

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #241 dnia: 12 Maja 2021, 18:36:30 »
No i wszystko jasne  - a przecież wystarczyło tylko w reklamach Toyoty, które nas codziennie bombardują w TV zaznaczyć

"nie nadaje się do jazdy na krótkich odcinkach" !!!

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #242 dnia: 12 Maja 2021, 19:06:57 »
Tak jest w każdej marce i nic z tym się nie zrobi poza sprzedaniem samochodu i kupna ponownie z wtryskiem pośrednim i najlepiej bez GPF. Toyota opowiada głupoty, że nic się nie stanie. Może i nic się nie stanie, ale do  100 tys. km i silnik trup. Testy na hamowni, śmiech na sali. Pradziwy test to test w jeździe w mieście, korkach, krótkie odcinki ,itd.  Jak ktoś robi długie trasy to spoko, problem nie powinien występować. Ludzie głównie kupują Toyoty prywatnie do kręcenia się wokół komina. Jak samochód banku na 3 lata to tym bardziej niech się dzieje co chce. W sumie w każdej marce teraz samochody są projektowane pod lizingowców na 3-4 lata i złom. 
To z nowych Toyot dla "ludu" jedyny samochód z wtryskiem pośrednim to hybrydowy Yaris 2020, bo wycieli z niego wtrysk bezpośredni z układu pośrdnio-bezpośredniego jak to jest w 2.0 i 2.5.
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2021, 19:15:51 wysłana przez emigrant »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #243 dnia: 12 Maja 2021, 20:52:17 »
Cóż, chyba poproszę na przeglądzie o zalanie oleju w 84%, resztę uzupełnię  sobie paliwem sam
Na marginesie, w mojej 2.0 benzyna w ciągu 7kkm ruch na bagnecie znikomy (maksymalnie 4mm ponad stan miałem zimą, teraz na max.) Zero zapachu benzyny, śmierdzi olejem i niech tak zostanie.
Spalanie z całego okresu to 8l/100

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kowalcp2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #244 dnia: 12 Maja 2021, 20:56:09 »
Ile koni i jak z przyspieszeniem? :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #245 dnia: 12 Maja 2021, 21:43:34 »
Rakieta to nie jest, ale daje radę. 173KM i  ok. 10s do 100 (lepiej niż na papierze) U mnie to auto ma inne zadania niż "ćwiartka" na drogach
Napęd sprawdza się super.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #246 dnia: 12 Maja 2021, 21:59:58 »
Kto przegania samochód w tygdoniu a może i codziennie to będzie miał znikome problemy z benzyną w oleju. Kto tylko porusza się po mieście, jakieś krótkie odcinki to lepiej takiego samochodu się pozbyć. Nie słuchać głupot Toyoty - niech oni na tej hamowni odpalą samochód wymieszany olej z benzyną i niech tak popracuje w miejscu 100 tys. km. A nie oni może 40 min porobili testy i info w świat, że niech sobie się leje benzyna do oleju. Oczywiście mówię o osobach co kupili prywatnie za gotówkę samochód. Kto lizinguje samochochód to who cares...

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #247 dnia: 13 Maja 2021, 07:48:38 »
U mnie to auto ma inne zadania niż "ćwiartka" na drogach

Najważniejsze, że Twoje tłumaczenie Cię satysfakcjonuje  <taniec> :cool:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #248 dnia: 13 Maja 2021, 08:31:53 »
W punkt, ale nie tłumaczenie, a fajny napęd (silnik +skrzynia + AWD, choć wolałbym 2.5 jak w USA) Z Toyoty jako firmy niespecjalnie jestem zadowolony, ale napęd to jednak duży +. Auto często jeździ po delikatnie mówiąc, gorszych drogach.
Swoją drogą, Rav4 ma b.d.b. jakości tarcze hamulcowe. Następna mała zaleta która cieszy. Po takim przebiegu w większości moich aut były bruzdy mniejsze lub większe (w Tucsonie przy 4kkm wymieniałem na gwarancji - uznali) a w Ravce są gładkie jak pupa niemowlaka.
No i z oleum stabilnie, żeby było w temacie.
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2021, 08:36:39 wysłana przez Krisman »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #249 dnia: 13 Maja 2021, 09:05:29 »
Widzę znawce testów na hamowniach silnikowych :), oho, możemy podyskutować :).

Test na hamowni silnikowej umożliwia ciągłe obciążenie napędu w najbardziej niekorzystnych warunkach (czyli z maksymalną mocą). Co z tego, że zasymulują jazdę po mieście? Przecież taka jazda dla silnika nawet z ciulowym olejem z paliwem nie jest problemem. Najtrudniejszy jest test, gdzie olej jest słaby, a silnik nagrzany do granic układu chłodzenia i reszty komponentów. Wtedy właśnie wszystkie elementy cierne dostają najwięcej na "cienkim" oleju. Ja nie mogę się doczekać aż mój silnik rozpadnie się przy 100 kkm, przy aktualnym przebiegu zostało mi jeszcze niecałe 4,5 roku, by mieć 100 kkm. Jak już wcześniej pisałem, to samo pierdzielenie jak zaczęli montować 1,2-1,5litra + turbo, że się rozpadnie i będzie kicha, najpierw, że 100 kkm nie wytrzyma, potem 150 kkm, a potem 200 kkm, a po wszystkim zaczęli pisać, że w Polsce wszyscy i tak przy 200 kkm cofają i nie wiadomo ile przebiegu auta mają. I auta o ile nie narobili bigosu jak najbardziej nieudani inżynierowie z Niemiec, to silniki dają radę (oprócz co jakiś czas wpadki Francuzów).

Żeby było śmieszniej, moje poprzednie auto było uważane za posiadające jeden z najbardziej awaryjnych silników (TDCi), katastrofa, same naprawy, itd. I co? Dożyło 130 kkm bez żadnej awarii silnika, sprzedane i dalej jeździ u zadowolonego usera.

Korzystać z auta, trochę pomarudzić na brak podświetlenia w podsufitce :D i tyle.
Ja nie mam leasingu, ale jak się rozsypie to życie, kupi się coś innego, może będę narzekał na T. Mimo tego liczę na bezawaryjną pracę przez najbliższe 8-10 lat.

PS: Podobnie jest z rdzewieniem podwozia - mam to gdzieś o ile coś się nie urwie lub próg nie przegnije tak, że auto złamie się w pół ;).
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2021, 09:07:13 wysłana przez hardtmuth »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #250 dnia: 13 Maja 2021, 09:16:05 »
U mnie to auto ma inne zadania niż "ćwiartka" na drogach
Ćwiartka w takim znaczeniu? https://a6forum.pl/dospawywanie-cwiartki-t5269.html ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #251 dnia: 13 Maja 2021, 11:17:13 »
Ćwiartka w takim znaczeniu?

[/quote]
Bardziej... 402,3 metra, czyli 1/4 amerykańskiej mili.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #252 dnia: 13 Maja 2021, 12:38:35 »
1/4 amerykańskiej mili
... aaa czyli tak jak poniżej na obrazku - RAVka nie daje rady ;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #253 dnia: 13 Maja 2021, 14:08:24 »
Dałaby, ale nie ma gdzie spadochronu podpiąć.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #254 dnia: 14 Maja 2021, 16:43:39 »
To znaczy, że jak Ci odessali  1cm bo tyle było ponad stan i tyle  przybyło Ci  benzyny w oleju  to teraz cały czas jeździsz na takim rozrzedzonym oleju ? a czy to nie zaszkodzi silnikowi ?.

Już z tego co tu czytałem, to nie jednej osobie już odessali..
Ja też mam ponad 1,4cm i nic nie robie na razie - mam 9,4k km przebiegu, wiec poczekam do pierwszego przeglądu/wymiany oleju.
w pon i we wt musialem zrobić trase Krk-Wawa (1000km wyszło) wiec ravke chwilami pogoniłem ... patrzylem teraz na bagnet .. z 1,4cm spadło na ok 5mm.
Przebieg mam 11200km ... wymiana oleju sie zbliża .. nie ma co panikować  z tym bagnetem/benzynä

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl