Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150655 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #570 dnia: 08 Lutego 2024, 18:12:52 »
Też miałem po serwisie jakieś 5-7mm ponad stan,

To kolejny już w tym tygodniu temat z tytułu "zwyczaje serwisowe aso" bo zalali o centymetr za duzo. Mam ogromne wątpliwości do co pozostałych czynności z karty przeglądowej, pomijając już kontrolę stanu na miarce... j. I to za bajonską sumę - mieć takie wątpliwości??? Slaboooo
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #571 dnia: 08 Lutego 2024, 19:27:27 »
A Ledziu nie odpuszcza swojego i po nich jeździ…

Nie ma to jak cytować opinie o samym sobie…
Pomnik sobie postaw. :)

Zwłaszcza, że opinia jest kogoś, kto sam przyznał, że większości postów nie czyta, bo dodał użytkowników do ignorowanych. Taki poziom „dziennikarza TV Republika/była TVP”

Tak „jeździ po nas” wymyślając (już trzecią) wymówkę dla czego nie poda Vin auta, które nam proponował zamiast nowej Rav4. Jak poprosiłem o konkretny przykład to zaczął się atak na moją osobę. :)

ps. To jest forum „wolnych ludzi”, a nie Ledzia i jego przydupasów.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #572 dnia: 08 Lutego 2024, 19:33:52 »
Nawiedzony gościu.

https://youtu.be/MUoSv1M09_A

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #573 dnia: 08 Lutego 2024, 20:26:24 »
To kolejny już w tym tygodniu temat z tytułu "zwyczaje serwisowe aso"...
Nie no, to byłoby nic :) Ja pomny doświadczeń sprawdziłem po odstawieniu auta, wjechali na halę, debata, a to bagnet rozmazuje, a to nic nie szkodzi...ja na to, proszę mi to odessać, a Oni, nie mamy czym. No to spuścić korkiem, a na to, że to cały olej trzeba zlać...masakra! W końcu, że nic to nie szkodzi.
Edit: Mam to na piśmie, tylko nie wiem po co.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2024, 20:28:59 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Pajgar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #574 dnia: 08 Lutego 2024, 21:30:59 »
Tak to tu wygląda, partactwo i cwaniactwo. W tej rzeczywistości powinniście się cieszyć, że w ogóle wymienili, bo zdarza się, że tylko pieczątka przybija.

Wysłane z mojego Lenovo K33a48 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #575 dnia: 08 Lutego 2024, 21:46:10 »
No niestety tak bywa, a partactwo nie zna "marki" czy to Dacia czy Mercedes, jak trafisz na partacza, liczy się przerób...
https://youtu.be/IM_rBm4RPnY?si=5p8R6qV-fkbfpDfc

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #576 dnia: 08 Lutego 2024, 21:52:30 »
Ja zawsze sprawdzam olej przed I po przeglądzie. Różnica zabarwienia jest znaczna. Gdyby nie zmienili było by widać.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #577 dnia: 08 Lutego 2024, 22:13:58 »
No niestety tak bywa, a partactwo nie zna "marki" czy to Dacia czy Mercedes, jak trafisz na partacza, liczy się przerób...
https://youtu.be/IM_rBm4RPnY?si=5p8R6qV-fkbfpDfc
Olej był wymieniany 20 grudnia, nasuwa się pytanie, jaką temperaturę oleju dostarczył ASO właściciel auta i ile czasu jeszcze auto stało zanim się za to zabrali.
Trudno jest spuścić zimny olej z silnika.

Offline Pajgar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #578 dnia: 08 Lutego 2024, 22:20:22 »
To nie jest problem konkretnej marki, tylko braku kultury pracy w tym kraju. Już nie mówię o Szwajcarii ale różnice widać nawet w Czechach czy na Węgrzech.
Ty sprawdzasz po serwisie, ale większość ludzi tego nie robi, bo chyba myślą, że na tych serwisach to Japończycy menzurkami ten olej odmierzają i jak zapłacą cztery razy więcej to wszystko będzie idealnie.

Wysłane z mojego Lenovo K33a48 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #579 dnia: 08 Lutego 2024, 22:27:15 »
jaką temperaturę oleju dostarczył ASO właściciel auta...
Chyba nie sugerujesz, że to problem właściciela?
To nie jest problem konkretnej marki, tylko braku kultury pracy...
W punkt, tyle, że kraju bym w to nie mieszał.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #580 dnia: 08 Lutego 2024, 22:36:15 »
Już nie mówię o Szwajcarii
Mam spore doświadczenie z autami z Ch i nie chciał byś tam zmieniać oleju  :-)

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #581 dnia: 08 Lutego 2024, 22:52:00 »
To kolejny już w tym tygodniu temat z tytułu "zwyczaje serwisowe aso" bo zalali o centymetr za duzo.

Już wklejałem link do tego człowieka, to jest jego bardzo dobra recenzja RAV4
https://youtu.be/xZ7dPsE-2lw

Tak jak mówi w jakims innym filmiku, do Toyoty trzeba wlewać olej poniżej maksimum, najlepiej w połowie, albo i mniej. Na pewno nie powinniśmy dopełniać do maks. Chyba, że po długiej jeździe i szybkiej, przy mocno rozgrzanym silniku okaże się, że olej jest na minimum, wtedy na gorący silnik dolewamy do połowy.

Chyba w moim ASO o tym wiedzą, albo oszczędzają, bo po wyjeździe, po wymianie oleju, zawsze na ciepło mam poniżej maksimum. Raz niestety było wyjątkowo mało i trochę dolewałem, ale to po jakimś miesiącu (to był Prius+).

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #582 dnia: 09 Lutego 2024, 10:45:29 »
Ostatnio zakupiłem sobie interfejs na ODB2 i zerkam na temperaturę silnika. Osiągniecie 80 stopni w tym silniku to nie jest taka prosta sprawa. Jak ktoś jeździ w koło komina po 10-15 km "trasy", to można zapomnieć o osiągnięciu takiej temperatury.
Z tego co wiem, RAV4 ma elektryczną pompę wody sterowaną komputerem, który dba o to, żeby zimą silnik jak najszybciej się nagrzewał, i jak najdłużej trzymał temperaturę przy włączonym ogrzewaniu. Latem ma inne priorytety. Uważasz, że sprawdzanie tej temperatury poprawi pracę tego zespołu? Wątpię. Ja pozwalam technice pracować dla mnie. Zakładam, że ktoś mądrzejszy ode mnie to wymyślił(może oprócz gniazda elektrycznego tylnego mostu) i powinno działać dobrze.

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #583 dnia: 09 Lutego 2024, 12:14:40 »
Uważasz, że sprawdzanie tej temperatury poprawi pracę tego zespołu?
???
Nie wiem o czym do mnie piszesz. Zauważyłem tylko fakt, że silnik potrzebuje sporo czasu aby rozgrzać olej do 80+ stopni, jednym powodem jest jego wysoka sprawność cieplna, a druga to to, że jest częścią napędu hybrydowego i ciągle jest rozłączany, o ile nie ciśniesz po autostradzie. Przy temperaturach startowych -10+10 stopni, nie ma szans na nagrzanie oleju do tej temperatury przy 15 minutowej jeździe.

Temperature sprawdzam z własnej ciekawości oraz po to, aby nie cisnąć przy temperaturze oleju rzędu < 50 stopni.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2024, 12:25:39 wysłana przez wpisdu »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #584 dnia: 09 Lutego 2024, 14:10:05 »
Elektryczna pompa wody + sterowanie procesem chłodzenia/grzania zostało opracowane po to, aby nie było ryzyka niedogrzania silnika na krótkich dystansach. Ja dojeżdżam codzień do pracy ok 8 km. To krótki dystans. Ale silnik bardzo szybko osiąga normalną temperaturę pracy i wyłącza się, nawet zimą. Nie uważam, aby był niedogrzany. No chyba, że byłby to dystans 1-2 km. Nie wiem, co na ten temat powiedzą fachowcy, Colin czy Bartek, ale ja tu problemu nie widzę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl