Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150457 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #615 dnia: 11 Lutego 2024, 09:01:25 »
@firek twierdzi, że się nie przejmuje bo ma pismo z salonu, a jednak o 1 w nocy sprawdza co w temacie. :)

Obudziłem się w środku nocy zlany potem, bo miałem koszmar, że mi rav4 stanęła na środku drogi i postanowiłem sprawdzić, czy komuś w międzyczasie nie zatarł się silnik:)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #616 dnia: 11 Lutego 2024, 09:04:20 »
No risk no fun i odrazu jazda Toyota stała się emocjonujaca :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #617 dnia: 11 Lutego 2024, 14:26:10 »
Hmm...olej wymienię na nowy w maju i poproszę aby wlali do połowy pomiędzy min i max.
Błąd. Jak Ci doleje benzyny to stopień rozrzedzenia bedzie większy niż gdyby wlali do maxa.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #618 dnia: 11 Lutego 2024, 15:44:11 »
Zmiany klimatyczne mają wpływ już chyba na wszystko. Do niedawno benzyna w oleju to był nóż w plecy silnika, a teraz benzyna w oleju to jest wręcz pożądana. Jakby jej tam nie było to pewnie niektórzy by ją tam sami wlali.

Online Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #619 dnia: 11 Lutego 2024, 15:50:44 »
Błąd. Jak Ci doleje benzyny to stopień rozrzedzenia bedzie większy niż gdyby wlali do maxa.

Wygląda na to, że wysokiej klasy oleje nie tracą w istotny dla działania parametrów po rozrzedzeniu benzyną. Nawet jeśli 0W20 stanie się 0W15 to dla silnika w hybrydzie nie ma znaczenia.
Natomiast przekroczenie objętości ma. Na kanale The Car Care Nut technik pokazuje co się dzieje z silnikiem Toyoty jeśli poziom oleju jest zbyt wysoki. Podstawowy problem wtedy to zasysanie oleju do komory spalania. Dla diesla to śmierć silnika, dla benzyny turbo też niebezpieczne. Jednak jak podaje The Care Care Nut w hybrydach Toyoty piątej generacji są jakieś nowe separatory oleju i to zjawisko nie występuje, ale jak mówi, zawsze będzie lepiej poniżej maksimum niż dużo powyżej.
Gdybym miał 1,2T to bym się martwił i rozrzedzeniem i zbyt dużą ilością. W hybrydzie  olewam.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #620 dnia: 15 Lutego 2024, 11:01:18 »
A czy ktoś może potwierdzić że istotnie mu oleju przybyło? Czyli po wymianie sprawdził poziom i było np. równo max, po czym po przejechaniu np 5000km było więcej?
U mnie jest teraz te 12 mm powyzej maxa ale chyba nie sprawdzałem tego po wymianie, a po zawartości baniaczka, który do mnie wrócił odnosze wrażenie że powinno go zostać więcej.

I drugie pytanie. Czy po przegonieniu auta w trasie ten poziom spadł, czyli beznyna odparowała? U mnie po podróży 700km + 30km bardzo krótkich przejazdów i znowu 700km autostrady nic nie ubyło. Smrodu benzyny z bagnetu tez nie czuję.

Może po prostu w serwisie im się nalało więcej??? Czego nie pochwalam rzecz jasna.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #621 dnia: 15 Lutego 2024, 16:58:26 »
A czy ktoś może potwierdzić że istotnie mu oleju przybyło?
W starej RAV4 IV z przebiegiem 100tyś, po przejechaniu 15tyś, sprawdzenie oleju przed wymianą, przybyło 3mm, to może być zanieczyszczenie  bo olej znacznie ciemniejszy.

Czy po 100tyś przebiegu robicie jakieś płukanki?

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: prius II
« Odpowiedź #622 dnia: 21 Lutego 2024, 07:55:52 »
Przepraszam, ze nie  czytałem całego wątku, więc nie wiem czy autor znalazł przyczynę. Naprawiam silnik w moim priusie i sprawdziłem wtryski, jeden z nich cieknie bardzo po woli ale jednak, Więc nieszczelność wtrysków jest podstawową przyczyną benzyny w oleju ale normalnie benzyna się dostaje pod czas pracy i to jest normalne dla silnika. Dla tego olej niema chłodniczki bo się podgrzewa a benzyna i płyn chłodniczy parują i jest ok. Nagrałem jak w prosty sposób sprawdzić wtryski samemu, wystarczy mieć kompresorek do kół i parę wężów. Na razie testuje pod ciśnieniem 1.5 bar bo nie mam odpowiednich węży a powinno być co najmniej 5: https://youtube.com/shorts/dHsn4L-fx5M

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #623 dnia: 22 Lutego 2024, 15:52:31 »
A czy ktoś może potwierdzić że istotnie mu oleju przybyło?
Mogę to potwierdzić, bo poziom oleju sprawdzam dość często. ASO widzę na przeglądzie lubi trochę przelewać. Ale to pewnie z lenistwa, bo naleją umowną ilość i wio, a potem czasem to okaże się zbyt dużo. Także zaraz po przeglądzie w sierpniu miałem +3mm. Teraz w styczniu jeździłem niewiele i wolno. Stan oleju zrobił się +13mm, ale ciekawe nie czułem benzyny ani po korkiem ani na bagnecie, ani na chusteczce po wytarciu bagnetu. No ale cudów nie ma musi być benzyna, chyba że ten olej się rozszerza?... Także mając 10kkm wymieniłem ten olej, ale także dlatego że zrobiłem przegląd w dniu zakończenia gwarancji i od razu przeszedłem w Relax.
Nowy olej priorytetowo został nalany idealnie na max, no i zobaczymy.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #624 dnia: 23 Lutego 2024, 12:51:26 »
W środę byłem na przeglądzie , dziś rano sprawdziłem poziom oleju. Jest go 3-4mm powyżej max, teraz benzyny nie czuję i nie wiem czy mi olej przelano czy poziom się podniósł po trasie z ASO do domu. W każdym razie zgłosiłem problem to mi oświadczono , że TTTM w przypadku jazdy na krótkich odcinkach. Toyota zrobiła badania i stwierdzono, że jeżeli poziom oleju z dodatkiem ewentualnie benzyny jest do mniej więcej 3.5cm ponad max na bagnecie nie jest to szkodliwe dla silnika , natomiast powyżej 3,5cm należy częściej go wymieniać  , ale na własny koszt. Ja najwięcej miałem ok 5 mm bo dużo jeżdżę poza miastem , więc ponoć nie mam się czego obawiać.  Ogólnie mają często zgłaszany ten problem szczególnie w hybrydach bo ich użytkownicy więcej eksploatują samochód w mieście.
Pojeżdżę trochę i zobaczę jak będzie po kilku tysiącach kilometrów.
Tyle mogę napisać jako laik bo na mechanice kompletnie się nie znam.  :-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #625 dnia: 23 Lutego 2024, 13:18:29 »
A odbierając auto z ASO sprawdziłeś poziom oleju?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #626 dnia: 23 Lutego 2024, 13:19:28 »
Przy odbiorze u mnie był max.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #627 dnia: 23 Lutego 2024, 13:22:07 »
Nie  :-( dopiero dziś rano w garażu.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #628 dnia: 23 Lutego 2024, 14:42:20 »
W ciągu 2 dni raczej by ci tyle nie przybyło. Przelali delikatnie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #629 dnia: 23 Lutego 2024, 14:44:31 »
Nie  :-( dopiero dziś rano w garażu.
I tak masz farta, mi przelali dobre 1.5cm. Pewne, bo sprawdziłem przy odbiorze.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl