Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150817 razy)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #630 dnia: 27 Lutego 2024, 05:53:55 »
Z czego to się bierze, że w zdecydowanej większości na przeglądzie w ASO leją oleju ponad stan max? Zbyt często by wyglądało na przypadek. Może takie jest ciche zalecenie producenta, by redukować rozcieńczanie benzyną przez zwiększoną ilość wlanego oleju?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #631 dnia: 27 Lutego 2024, 06:26:21 »
Odlewa w/g miarki, a nigdy nie splywa cały olej z silnia, bo trzeba czekać, a czas to pieniądz.
I nie uogólniałbym, że dzieje się to często. Ja zawsze sprawdzam po przeglądzie i na 25 lat przygody z ASO, pierwszy raz mi przelali.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #632 dnia: 27 Lutego 2024, 10:26:25 »
Ty nie masz hybrydy. Pisałem mając na myśli hybrydę. Czasami zapominam, że RAV4 ma też klasyczną spalinę.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #633 dnia: 27 Lutego 2024, 10:47:55 »
Z czego to się bierze, że w zdecydowanej większości na przeglądzie w ASO leją oleju ponad stan max?
Mi w Priusie raz nie dolali, było ledwie na minimum. Jednak to jeden przypadek na prawie 10 lat jazdy hybrydą. Zawyczaj leją pod kreskę max plus/minus 5mm.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #634 dnia: 27 Lutego 2024, 16:30:47 »
przecież wlewają z nalewaka, tzn centralnego dystrybutora z długim wężem. mnie przez siedem lat nieco przelewali, w tym roku po raz pierwszy było poniżej kreski. widać szukają oszczednosci gdzie się da..

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #635 dnia: 27 Lutego 2024, 17:53:27 »
mnie przez siedem lat nieco przelewali, w tym roku po raz pierwszy było poniżej kreski. widać szukają oszczednosci gdzie się da..
Polakowi nigdy nie dogodzisz...:)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #636 dnia: 27 Lutego 2024, 20:07:37 »
...no i nie wlewają z węża, a normalnie z pojemnika z odmierzoną ilością. Wielokrotnie widziałem w kilku ASO różnych firm. Zawsze tak samo.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #637 dnia: 28 Lutego 2024, 08:43:51 »
mnie przez siedem lat nieco przelewali, w tym roku po raz pierwszy było poniżej kreski. widać szukają oszczednosci gdzie się da..
A czy Polak musi wszystko spieprzyć, i nie może nalać oleju prawidłowo ? Widzę, że zgoda na bylejakość jest powszechna, a potem takie teksty, że Polakowi nigdy nie dogodzisz. Dogodzisz każdemu, tylko zrób to tak, jak powinno być.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #638 dnia: 28 Lutego 2024, 09:20:42 »
U mnie na kilkadziesiąt wymian, tylko raz (w tamtym roku) przelali. Nie jest tak źle.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #639 dnia: 28 Lutego 2024, 09:54:03 »
U mnie zawsze po zmianie oleju był poziom max, więc chyba nie jest tak, że często przelewają.
Ja po prostu po każdym przeglądzie sprawdzam, by w razie czego na miejscu reklamować.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #640 dnia: 28 Lutego 2024, 15:59:36 »
Tak, bo Polak nie ma prawa wymagać, żeby mu porządnie wykonali usługę za którą płaci.
I tak o to murarz powie, że tynkarz „wyprowadzi”, tynkarz, że fliziarz, a fliziarz zapyta „ale o co w ogóle chodzi z tymi kątami prostymi?”, przecież na fudze się “zgubi”

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #641 dnia: 28 Lutego 2024, 17:46:15 »
bez przesady, jestem bardzo zadowolony z jakości usług serwisu w Toruniu. byłbym zły gdyby nie dolali, tak niewielki nadmiar nikomu jeszcze nie zaszkodził..

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #642 dnia: 28 Lutego 2024, 18:32:52 »
Ostatnio po lekturze tego wątku, sprawdziłem u siebie w hybrydzie poziom oleju . Był ok 5mm ponad miarkę. Jeździłem przez ostatnie 3 miesiące trochę mniej
 ( 3000 km). Wypadłem w zeszłym tygodniu z 2 razy na eskę ok 150 - 200kmb . Zmierzyłem stan oleju , jest w górnym zakresie.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #643 dnia: 28 Lutego 2024, 19:00:09 »
A czy Polak musi wszystko spieprzyć, i nie może nalać oleju prawidłowo ? Widzę, że zgoda na bylejakość jest powszechna, a potem takie teksty, że Polakowi nigdy nie dogodzisz. Dogodzisz każdemu, tylko zrób to tak, jak powinno być
Tak, bo Polak nie ma prawa wymagać, żeby mu porządnie wykonali usługę za którą płaci.
I tak o to murarz powie, że tynkarz „wyprowadzi”, tynkarz, że fliziarz, a fliziarz zapyta „ale o co w ogóle chodzi z tymi kątami prostymi?”, przecież na fudze się “zgubi”
Widzę, że nasz forumowy duet znów zaatakował:)

A może je napisać co to znaczy prawidłowo wykonać usługę? Ma być idealnie na kresce, czy może być np 1mm poniżej lub poniżej? Po jakim czasie od nalania należy zmierzyć, żeby mieć pewność, że olej dotarł już tam, gdzie miał dotrzeć i jego poziom jest wiarygodny? Odstępstwa w jakim zakresie (ile kropel) są tolerowane?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #644 dnia: 28 Lutego 2024, 20:41:59 »
Po jakim czasie od nalania należy zmierzyć, żeby mieć pewność, że olej dotarł już tam, gdzie miał dotrzeć i jego poziom jest wiarygodny?
Jednak kawa w serwisie po odebraniu kluczyków wystarczy. Tylko trzeba pic powoli. ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl