Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150530 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #660 dnia: 01 Marca 2024, 21:02:41 »
W jednym poście piszesz, że poziom ma być pomiędzy min, a max, a w kolejnym, że nalanie poniżej kreski to partactwo. Przecież ty sam sobie przeczysz w wiadomościach wysyłanych w obrębie 2h...

Nawet w jednym poście piszesz: "Nie odniosłem się że dolali olej poniżej max", a zaraz później "jeżeli będą olej przelewali lub nie dolewali, bo jest to partactwo", chwilę wcześniej: "Poziom oleju powinien zawierać się między tymi dwiema wartościami " -  no to jak? Nalali mu ok, czy nie dolali? Odniosłeś się do tego, czy czego innego?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #661 dnia: 01 Marca 2024, 21:56:29 »
Wymiękam nie mój poziom.  Jeżeli nie możesz zrozumiec, że wlewali olej powyżej max. Wybacz nie jestem psychiatrą.
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2024, 22:07:18 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #662 dnia: 02 Marca 2024, 22:12:06 »
Wymiękam nie mój poziom.  Jeżeli nie możesz zrozumiec, że wlewali olej powyżej max. Wybacz nie jestem psychiatrą.

To ty nie możesz zrozumieć, że w przypadku, o którym mówimy, i który określiłeś partactwem nalali poniżej max.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #663 dnia: 14 Marca 2024, 12:57:43 »
Mnie na przeglądzie nalali oleju 2 - 3 mm poniżej max. i uważam, że jest wszystko git. To jest taki stan nalania, jaki uważam za idealny. Jak sam wymieniałem oleje w innych autach, to też zawsze lałem ciut poniżej max. :-) Odnosząc się też do tytułu wątku, oleju mi ani nie przybywa, ani nie ubywa. Od wymiany do wymiany stan stoi zawsze na tym samym poziomie, mimo że dużo jeżdżę na wyjątkowo krótkich odcinkach / 1 km, 0,5 km, 3 km, a najwięcej to 15 km w jedną stronę/ :-)
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2024, 13:01:36 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #664 dnia: 14 Marca 2024, 13:16:55 »
Masz 1.8 więc problem Twojego auta nie dotyczy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #665 dnia: 14 Marca 2024, 13:56:46 »
@fynooh, masz wtrysk pośredni, zdaje się, że nawet bez gpf-u.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #666 dnia: 14 Marca 2024, 20:25:48 »
zdaje się, że nawet bez gpf-u

Oooo, to byłoby super, ale podobno jednak mam ten GPF, Corolla 2021, choć nigdzie na 100 % wzmianki o tym nie znalazłem i nie wiem. Gdyby jednak nie było u mnie tego GPF-u i dałbyś na to jakiś 100% dowód, dobra flaszka idzie do Ciebie na bank, a ja słów dotrzymuję ;)

P.s. Nigdzie nie zauważyłem tu, jakiego silnika dotyczy to przybywanie oleju, dlatego sorry, że tak tu wskoczyłem z moim 1,8 :-(
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2024, 20:28:57 wysłana przez fynooh »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #667 dnia: 14 Marca 2024, 20:38:28 »
W 2.0 i 2.5 przybywa.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #668 dnia: 14 Marca 2024, 20:51:20 »
Dzięki za info przmor. Przynajmniej będę wiedział, jakich silników wystrzegać się w przyszłości. Hybrydowa Honda Civic też podobno ma spalinowy 2.0, muszę się dowiedzieć, jak tam jest z tym przybywaniem - ubywaniem oleju. 

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #669 dnia: 14 Marca 2024, 21:03:32 »
Póki co nikomu chyba silnik 2.0 czy 2.5 się nie zatarł na skutek przybywania oleju. Gdyby tak było cały świat by o tym trąbił a jest cisza.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #670 dnia: 14 Marca 2024, 21:18:32 »
Dla mnie to jednak nie do przyjęcia. Nie mógłbym spokojnie spać, kłębiło by mi się to w głowie stale, męczyłbym się. Wolę nie zaczynać z takimi silnikami. Dla mnie olej ma stać w miejscu, ewentualnie dopuszczalne minimalne, tak 1 - 2 mm obniżenie poziomu po roku, lub 15 - 20 tys. Silnik rozrzedzony trochę benzyną nie zatrze się tak łatwo, raczej w ogóle się nie zatrze, ale krótsza, albo sporo krótsza może być jego żywotność. To nie jest normalne. Może te nowe silniki 2.0 są niedopracowane i wymagają modyfikacji? A klienci są ich testerami? Sam nie wiem. Liczę, że Honda pod tym względem jest dopracowana. Byłoby wtedy definitywne pożegnanie z Toyotą.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2024, 21:20:40 wysłana przez fynooh »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #671 dnia: 14 Marca 2024, 22:38:20 »
Dzięki za info przmor. Przynajmniej będę wiedział, jakich silników wystrzegać się w przyszłości. Hybrydowa Honda Civic też podobno ma spalinowy 2.0, muszę się dowiedzieć, jak tam jest z tym przybywaniem - ubywaniem oleju. 
Honada ma wtrysk bezpośredni i też może przybywać, ale komputer w hondzie sam informuje, że z olejem coś "nie teges" i zaprasza do aso na wymianę, także poza kosztem...spoko. ;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #672 dnia: 14 Marca 2024, 23:11:31 »
Honada ma wtrysk bezpośredni

Eh, szkoda, to odpada. Za dużo jeżdżę na krótkich odcinkach, nadmiaru nagaru bym się nabawił /żona tak każe się podrzucać dwa kroki od domu, to tu, to tam, a kobicie się nie odmawia/. Wygląda na to, że pozostaje jedynie niezawodna 1,8, ale w najnowszej wersji. Dzięki Krisman i przmor za cenne oświecenie. Gdzie ja bym się tego wszystkiego dowiedział, gdyby nie tacy cenni koledzy :-)
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2024, 23:14:19 wysłana przez fynooh »

Offline rafad

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V M/T AWD
« Odpowiedź #673 dnia: 14 Marca 2024, 23:38:22 »
Dodam że posiadam RAV4 2.0 V generacji  jazda głównie w mieście na krótkich odcinkach i na początku sprawdzałem i nic nie przybywało. Później może raz na dwa miesiące kontrola miarki i do wymiany stan równo na max, tak jak było po przeglądzie. Więc może rozwiązali problem w modelach po 2021roku

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #674 dnia: 15 Marca 2024, 06:20:32 »
Tu chodzi o hybrydę.  Ja też mam rav4 V 2.0 i też mi nie przybywa oleju, a produkcja XII/2019.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl