Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150801 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #765 dnia: 05 Maja 2024, 11:56:42 »
Na taksówkach w 99.9% jeżdżą wersje 1.8, których problem przybywania oleju nie dotyczy to raz a dwa olej w silniku taksówki jest rozgrzany przez kilka-kilkanascie godzin dziennie więc warunki zupełnie inne niż auto wykorzystywane na dojazdy do pracy 2x15 minut dziennie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #766 dnia: 05 Maja 2024, 21:03:10 »
5 gen jeździ po drogach już 6 lat i to zarówno w trybie taxi jak i "w zasadzie można by chodzić na piechotę te 1,5 km x 2" ;)  i nie słychać o zatarciach silnika.
Ale faktycznie jak hybryda dużo jeździ to nie dotyczy jej problem przybywania benzyny w oleju.

Offline czaki58

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4 V 222 KM
« Odpowiedź #767 dnia: 27 Czerwca 2024, 17:28:35 »
Bylem ostatnio na przeglądzie i zaleciłem aby wleli o 150 ml  mniej .Jak na razie stan jest pod kreskę .Poprzednio zawsze było ok 1 cm więcej .

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #768 dnia: 27 Czerwca 2024, 20:40:14 »
Bylem ostatnio na przeglądzie i zaleciłem aby wleli o 150 ml  mniej .Jak na razie stan jest pod kreskę .Poprzednio zawsze było ok 1 cm więcej .
Jaki jest tego cel? Mając wlane z kreską, masz pogląd jak szybko i czy przybywa, a tak musisz po wlaniu mniejszej ilości zgadywać w którym miejscu było po wymianie ;)
Tak masz tyle samo paliwa i mniej oleju :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czaki58

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #769 dnia: 30 Czerwca 2024, 12:15:28 »
Jaki jest tego cel? Mając wlane z kreską, masz pogląd jak szybko i czy przybywa, a tak musisz po wlaniu mniejszej ilości zgadywać w którym miejscu było po wymianie
Tak masz tyle samo paliwa i mniej oleju

Tak w takim razie po co jest ta miarka z oznaczeniami jeśli stan oleju jets zawsze wyższy .Uczono nas ze stan oleju MAX to max a min to min. Cos w toyocie spiep...li jeśli jest tak jak w naszych autach .150 ml  oleju nic nie zmieni . Jak myślicie.... Pozdrawiam .

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #770 dnia: 30 Czerwca 2024, 12:49:06 »
Ale ponad stan nie masz oleju, masz mieszanki olej + benzyna, pomijam przypadki jak było u mnie, gdzie winny był pracownik aso, który wlał ponad stan jakieś 4-5mm.
Generalnie problemem jest przybywanie, a nie przelawanie. Problemem jako zjawisko, nie usterka, bo nie słychać by komuś auto się z tego powodu zepsuło.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #771 dnia: 30 Czerwca 2024, 14:05:49 »
Stan poniżej min  wskazuje że należy dolać oleju. Stan max wskazuje ile oleju powinno być wlane podczas wymiany. Stan do 3.5 cm ponad max Toyota określiła jako bezpieczny dla silnika. Jak wiadomo stan poniżej min jak i powyżej max jest szkodliwy dla silnika. Tu ten górny to 3.5 cm powyżej max. I tyle.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline czaki58

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #772 dnia: 30 Czerwca 2024, 19:38:36 »
Czy to zjawisko ??? jak dla mnie cos nie dopracowali  :-( :| . Miałem kilkanaście aut różnych marek i nigdy nie było tak aby stan oleju sie zwiększał do 3,5 cm . W takim przypadku te 3,5 cm ponad to ok 0,5 l paliwa w oleju .Tak ze czy mi wleli 150 ml mniej  to i tak nic nie zmieni i nie zaszkodzi. :laugh: Pozdrawiam

Offline mpv2

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav-4 hybrid
« Odpowiedź #773 dnia: 16 Lipca 2024, 21:21:55 »
Czy to zjawisko ??? jak dla mnie cos nie dopracowali  :-( :| . Miałem kilkanaście aut różnych marek i nigdy nie było tak aby stan oleju sie zwiększał do 3,5 cm . W takim przypadku te 3,5 cm ponad to ok 0,5 l paliwa w oleju .Tak ze czy mi wleli 150 ml mniej  to i tak nic nie zmieni i nie zaszkodzi. :laugh: Pozdrawiam
Normalne. Było wcześniej opisywane. Setki uruchomień i zatrzymań silnika co chwilka. Za każdym razem odrobina paliwa ścieka do cylindra i po pierścionkach do oleju. Jak to dopracować? Dużo jeździsz to odparuje.
Podobny problem ze zrozumieniem zachowania poziomu oleju jest po przeróbce na zapalniczkę. Auta generalnie nie biorą dużo więcej oleju tylko gaz nie rozcieńcza paliwa.  :grin:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #774 dnia: 16 Lipca 2024, 21:51:27 »
Dziś po przegladzie 45kkm sprawdziłem od razu stan oleju. Idealnie równo na kresce MAX. Poprzednio nie sprawdzałem zaraz po przegladzie, a parę kkm później. Było ok 1cm powyżej i ten stan się utrzymał bez zmian.
Zerknąłem jednak na opakowanie z resztką oleju z poprzedniego przegladu i teraz. Okazuje się, że po przeglądzie na 30kkm w opakowaniu zostało mniej oleju niż teraz. Tak bardzo na oko jakieś 0,2 litra. Wniosek, że przy 30kkm chlopaki w ASO przelali, a teraz nie. Zobaczymy przez następna 15kkm jak sie to zachowa ale wychodzi że moja ravka, tudzież mój styl eksploatacji nie powoduje wzrostu poziomu oleju czyli przenikania paliwa do oleju. A może to kwestia, że to Millers, a nie Eneos? ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline coms

• Początkujący
  • Samochód:: rower
« Odpowiedź #775 dnia: 18 Lutego 2025, 13:59:29 »
Czy poliftowe Corolle 2.0 (czyli jak rozumiem roczniki 2023+) nadal są dotknięte tym problemem? Czy lifting coś zmienił?

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #776 dnia: 18 Lutego 2025, 21:47:23 »
Tam jest chyba wtrysk bezpośredni więc problem aktualny

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #777 dnia: 19 Lutego 2025, 08:35:11 »
Miałem kilkanaście aut różnych marek i nigdy nie było tak aby stan oleju sie zwiększał do 3,5 cm .
Miałeś kilkanaście aut z wtryskiem pośrednim, a problem dotyczy wszystkich marek z wtryskiem bezpośrednim, jeżdżących jesienią i zimą na krótkich odcinkach. Latem problem nie występuje, benzyna szybciej odparowuje.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #778 dnia: 19 Lutego 2025, 08:43:33 »
Miałeś kilkanaście aut z wtryskiem pośrednim, a problem dotyczy wszystkich marek z wtryskiem bezpośrednim, jeżdżących jesienią i zimą na krótkich odcinkach. Latem problem nie występuje, benzyna szybciej odparowuje
Zapominacie o gpf.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #779 dnia: 19 Lutego 2025, 09:30:58 »
Zapominacie o gpf.
Nie wiem jak GPF, ale w poprzedniej Ravce miałem DPF i był całkowicie bezproblemowy. Koledzy z VW czy Land Roverami zgłaszali jakieś problemy z kontrolką, spadkiem mocy, wymuszonym wypalaniem. Ja nie wiedziałem, że w ogóle mam taki filtr, a na przeglądach do 135 tys km serwis twierdził, że DPF nie jest zapełniony i działa w 100% poprawnie. Na razie w Hybrydzie zauważyłem, że przy niektórych trasach, przy mocnym postawieniu nogi na gaz, z tyłu pojawia się na chwilę biała mgiełka. Może to jest oczyszczanie GPF? Niczego innego nie zaobserwowałem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl