Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150632 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #780 dnia: 19 Lutego 2025, 09:41:27 »
Nie wiem jak GPF, ale w poprzedniej Ravce miałem DPF i był całkowicie bezproblemowy. Koledzy z VW czy Land Roverami zgłaszali jakieś problemy z kontrolką, spadkiem mocy, wymuszonym wypalaniem. Ja nie wiedziałem, że w ogóle mam taki filtr, a na przeglądach do 135 tys km serwis twierdził, że DPF nie jest zapełniony i działa w 100% poprawnie. Na razie w Hybrydzie zauważyłem, że przy niektórych trasach, przy mocnym postawieniu nogi na gaz, z tyłu pojawia się na chwilę biała mgiełka. Może to jest oczyszczanie GPF? Niczego innego nie zaobserwowałem.
Wspomniałem tylko w kontekście wzrostu stanu oleju czyli dostawania się paliwa do oleju. Sadzę że tu mamy klucz do problemu.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #781 dnia: 19 Lutego 2025, 09:44:17 »
Wspomniałem tylko w kontekście wzrostu stanu oleju czyli dostawania się paliwa do oleju. Sadzę że tu mamy klucz do problemu.
Ale,że co? Że paliwo jest podawane do wypalenia GPF, a że się nie wypala, wraca do oleju?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #782 dnia: 19 Lutego 2025, 10:54:50 »
Ale,że co? Że paliwo jest podawane do wypalenia GPF, a że się nie wypala, wraca do oleju?
Nie będę streszczał całego google. Wpisz sobie hasło gpf benzyna i wyskoczy 100rekordów. Do tego podobny problem był rozkminiany w Kia, Hyund, Honda, Alfa itd. po wejściu gpf zaobserwowano wzrost stanu oleju + inne przypadłości tupu zużycie paliwa większe niż w opcji bez gpf a wszystko na krótkich odcinkach. Hybrydy/zwykłe pb Di produkowane są już od wielu lat a problem pojawił się ostatnio.
Do tego w dieslach było to nagminne a tam DPF był znacznie wcześniej montowany.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #783 dnia: 19 Lutego 2025, 10:57:59 »
Ja mechanikiem nie jestem, ale zawsze na logikę wydawało mi się że wypalanie filtra cząstek stałych polega na podniesieniu temperatury spalin, czyli bogata dawka paliwa podawana do silnika, jeśli ta procedura jest ciągle przerywana bo auto jeździ 6km po mieście praca-dom to po prostu gromadzi się to podane paliwo w oleju. To może być kompletna bzdura, proszę nie brać tego jako wyjaśnienia jak to działa bo nie wiem, tak mi się tylko wydaje :)
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #784 dnia: 19 Lutego 2025, 11:13:14 »
Nie będę streszczał całego google. Wpisz sobie hasło gpf benzyna i wyskoczy 100rekordów.
Wpisałem. Wyskakuje mi Kia Stinger, Sportage, Hyundai Tucson, Audi. Nie znalazłem ani jednego problemu z GPF w Toyocie. Zakładam, że działa podobnie jak DPF, czyli niezauważalnie dla użytkownika.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #785 dnia: 19 Lutego 2025, 11:56:34 »
Tu na forum ktoś pisal o problemie z GPF, bodajże w Yaris albo Cross. Jazda na krótkich odcinkach.
Jako że mam Hyundaia Tucsona to się wypowiem.
W Hyundaiu i Kia problem z GPF w silnikach benzynowych i mild hybrid ktore jeżdżą krótkie odcinki po miescie, jest zimą ogromny!
Pomaga jazda na sport i dłuższe trasy. Generalnie procedura wypalania jest dość prosta, ale upierdliwa, bo wymaga drogi szybkiego ruchu najczęściej.
W tych samych modelach aut HEV I PHEV, nie występuje ten problem w zasadzie w ogole, taka ciekawostka.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #786 dnia: 19 Lutego 2025, 12:45:37 »
Nie znalazłem ani jednego problemu z GPF w Toyocie.
Gpf działa w określony sposób i jeżeli się nie zepsuje/zapcha to nie ma problemu natomiast nawet jak działa poprawnie a auto jest użytkowane na max krótkich odcinkach to efektem ubocznym może być podniesiony stan oleju.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #787 dnia: 04 Października 2025, 12:15:53 »
W tych samych modelach aut HEV I PHEV, nie występuje ten problem w zasadzie w ogole, taka ciekawostka.
ale obejrzałem filmik i wynika z niego, że degraduje olej równie skutecznie, co Toyota. Czyli zasadcznie bez znaczenia - Kia, Hyundai, Toyota ... Po prostu hybryda HEV.

https://youtu.be/BEfOk7HB2XQ?si=8QgjNo2nRj6WbtGj
Pozdrawiam,

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #788 dnia: 04 Października 2025, 14:35:01 »
W tym filmie nikt nie wspomnial, że to było auto testowe z przebiegiem ok.8kkm i zakup od ASO jako drugi właściciel. Jak się traktuje testowe auta każdy z nas chyba przerabiał, szczególnie handlowcy chcą się popisać od samego startu. Tylko raz trafiłem na gościa który poprosił by na starcie nie pałować auta.
Mam 22kkm i zero problemów z oliwą (stan na górnej kresce +/-2mm).
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2025, 14:41:00 wysłana przez Krisman »

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR'25 ; RAV'25
« Odpowiedź #789 dnia: 04 Października 2025, 22:47:39 »
Hej , ale czy nawet w trasie w trakcie wypalania jak odpuścimy pedał gazu i silnik się wyłączy to procedura się przerwie . Więc czy krótkie odcinki w mieście czy trasa i tak silnik się wyłącza , nie idize wymusić aby silnik stałe chodził . Więc wypalanie GPF się przerwie mimo wszystko. Miałem 5 lat Tucsona (benzynę)  jeździłem tylko po mieście dziennie 20km i przez 5 lat nie było problemów z GPFem , ba nie było problemów z autem . Mam nadzieję że w RAV też., nie będzie .

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #790 dnia: 04 Października 2025, 23:56:33 »
nie będzie
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #791 dnia: 05 Października 2025, 10:23:11 »
Też tak obstawiam, choć znowu mam Tucsona  ;)

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #792 dnia: 05 Października 2025, 13:01:05 »
Obym nie zatęsknił za Tucsonem

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #793 dnia: 05 Października 2025, 13:44:54 »
Obym nie zatęsknił za Tucsonem
Ze względu na różnice w "odbiorze" wykonania, wygłuszenia i braku różnych drobnych funkcji i detali, może tak się stać ;) Mnie to dopadło, ale jesli chodzi o wartość rezydualną, łatwość odsprzedaży i ogólnie "prostotę" użytkowania, to Toyota Cię nie zawiedzie, także spoko. :)

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #794 dnia: 05 Października 2025, 15:48:38 »
Na razie tak z wrażeń ogólnych to jeżeli chodzi moc to tak jak Tucson był mułowaty tak i w RAV mam takie same odczucia z jazdy. Takie dziadkowozy.  Trochę się zawiodłem bo mysalem że będzie tak jak w CHR .  Tam bateria pomaga w rozpędzie, tutaj tego nie widzę, przekroczę EKO i od razu załącza się spalinowy i próbuje się rozkulać. Myślałem że jak tam było 136Koni a tutaj 177 to będzie widać różnicę , ale nie widzę . Mam nową CHR w tej pozbyli się nawet tego wycia skrzyni przez to że bateria pomaga w przyspieszeniu i spalinowy od razu nie wchodzi na wysokie obroty jak w RAV.  Ale Rav mam dopiero 4 dni muszę przywyknąć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl