Autor Wątek: O co chodzi ?  (Przeczytany 4974 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 97Czarnaperla97

• Toyot Leżący
  • *
O co chodzi ?
« dnia: 10 Listopada 2020, 18:33:02 »
Witam
Posiadam Yarisa 2  z rocznika 2009 r benzyna o mocy silnika 100km problem tkwi w tym że po odpaleniu zimnego silnika słychać chwilowy ,,Klekot,, .Olej jest wymieniany  regularnie co 10000km na najlepszy 0W20 dedykowany do silników mocno spasowanych . Przy rozgrzanym silniku klekotu nie ma , przechadzając się po zakładowym parkingu gdzie widnieje kilka Yaris 2 o tej samej mocy silnikowej odpalają z wielką  <taniec> ,,Gracją,, <taniec>a zostały zakupione w polskich salonach wnioskując po naklejkach ,,Innowacyjny silnik,, na tylnej klapie bagażnika .
A moja czarna owca została zakupiona w Niemczech i strzela bociana na powitanie  :o i nie posiada tej naklejki Niemieckiej . Instalacja LPG nie była montowana , i też słychać rzężenie silnika jak jest zimny gdy rozgrzany cichy i miękki słysząc pracę zaworów .

Czy też może być że moja Yaris ma hydrauliczne sterowanie zaworami i stąd ten ,,Klekot,, a tamte nie posiadają tzw ,,Szklanki,, sam nie wiem  :wallbash:

Proszę o pomoc w wyjaśnieniu tego problemu .

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: O co chodzi ?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopada 2020, 19:55:01 »
Jak dlugo trwa ten klekot ?

Offline 97Czarnaperla97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopada 2020, 22:53:24 »
Klekot trwa 2-3 sekundy a potem cisza

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopada 2020, 11:38:41 »
To mogą być bębny vvti lub napinacz łańcucha.
Jak odpalisz na 3 sek, zgasisz i ponownie odpalisz to dźwięku nie ma?

Offline 97Czarnaperla97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopada 2020, 11:53:36 »
Po ponownym uruchomieniu nie ma dźwięku już tylko przy pierwszym starcie zimnego silnika po długim postoju  .
Ale samochód nie traci na mocy jest żwawy .

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopada 2020, 16:25:32 »
Zdejmij pokrywę i sprawdź czy jest luz na łańcuchu lub bębnach.

Offline 97Czarnaperla97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopada 2020, 20:10:30 »
Wszystko zostało sprawdzone nie ma żadnego luzu ani nic , idealnie śruby są dokręcone z odpowiednią siłą

Offline Presidente_20014

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Listopada 2020, 00:09:19 »
     Mój Yaris2 2009r.,poj.1,33,przebieg 135tys.km.Objawy identyczne.Trzech mechaników orzekło,że nie ma się co przejmować.Podobno "oczujnikowanie"łańcucha jest na tyle dobre,że w przypadku dużego luzu wyskoczy błąd.                                                                               Jeden z mechaników zalecił płukankę,przed wymianą oleju[0w20]Podobno ma to usprawnić działanie napinaczy.
Mój Yaris jest bezkluczykowy.Zauważyłem,że jeżeli go odpalam na na trzy razy,tak jak z kluczyka,problem nie występuje lub niepokojący odgłos jest o wiele łagodniejszy.

Offline 97Czarnaperla97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Listopada 2020, 15:27:55 »
Uff to dobrze bo myślałem że to coś poważnego dzieje się z silnikiem albo łańcuchem rozrządu . Płukanki są robione regularnie  przy wymianie oleju .
Mój Yaris jest kluczykowy ale ma tylko przy starcie po postoju . Po ponownym odpaleniu klekotu brak  , ale szperając po kilku stronach motoryzacyjnych i czytając na temat tego silnika że są 2 silniki 1,3 które były montowane do Yarisów jeden właśnie posiadał tzw szklanki a drugi hydrauliczne  sterowanie zaworami . Więc sprawa stała się jasna chwilowy klekot to są walące krzywki o zawory gdy nie mają odpowiedniego ciśnienia oleju gdzie dopycha zawory do krzywek .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl