Autor Wątek: Auris - obroty  (Przeczytany 2345 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzysz

• Prawie Toyot
Auris - obroty
« dnia: 12 Listopada 2020, 08:49:41 »
Witam. Przeszukałem forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Mam problem ze swoim Aurisem II (1.4 d4d 90). Na biegu jałowym obroty spadają "poniżej?" 700. Kierownica wpada w lekkie drgania oraz delikatnie czuć falowanie. Gdy dodam gazu do ok 950 obrotów wszystko jest ok. Auto nagle przestaje drżeć i jest jakoś przyjemniej.
Miał ktoś z Was taki problem? Jak sobie poradziliście? Nadmieniam, ze na pomoc serwisu Tadeusza Ukleja nie liczę, ponieważ już dwa razy nie poradzili sobie z innymi rzeczami, o tej nie wspominając. W załączniku dorzucam film obrazujący sytuacje.
Dziękuje serdecznie wszystkim z góry za odpowiedzi.

https://youtu.be/zgc6-MvaZwE

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
Odp: Auris - obroty
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Listopada 2020, 09:09:46 »
Też mam takie obroty na jałowym. Bardzo delikatne falowanie można niby wyczuć na słuch ale trudno to odróżnić od normalnej pracy - nie wpływa widocznie na wskazania obrotomierza. Drgania na kierwnicy - jakieś są ale nie gorsze niż w innych dieslach, którymi jeździłem(ten silnik nie ma dwumasy). Kiedyś po dolaniu oleju obroty chwilę poskakały na jałowym - ale to osobna sprawa. Tylko silnik mi troszkę inaczej pracuje - mi robi tyk tyk tyk tyk a u Ciebie gra T-Love ;-).

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Listopada 2020, 20:01:23 »
Ja nic takiego nie mam Wskazówka obrotomierza powinna stać w miejscu a drganie masz dlatego że za nisko spadają obroty i wskazówka też drga bo nie trzyma obrotów. Ja bym na twoim miejscu odłączyć akumulator na zimnym silniku na parę minut tylko musi być odłączony też plus a później po podłączeniu akumulatora trzeba zagrzać samochód do maksa i trochę nim pojeździć powinien program wskoczyć Jak nie wina programu to może być coś innego. Na przykład może nie domyka się EGR (trzeba przeczyścić) lub być uszkodzony przepływomierz albo wtryski bez mechanika się nie obejdzie Zakładam że paliwo masz dobrej jakości wlne.

Offline Krzysz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopada 2020, 22:41:11 »
Paliwo dobrej jakości z renomowanej stacji. Komputer błędów nie pokazuje. Na liczniku również brak niepokojących kontrolek.
Taki sam silnik mam w innym aucie - notabene przebieg większy o 100 tys i nie mam takich objawów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl