Autor Wątek: Problem z Priusem III  (Przeczytany 7018 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Łukasz_89

• Prawie Toyot
Problem z Priusem III
« dnia: 14 Listopada 2020, 17:11:08 »
Witam wszystkich.
Od trzech tygodni mam poważny problem ze swoim priusem ? rok 2015 przebieg 292 tys .
Za każdym razem podczas odpalenia strasznie coś klekocze trwa to jakieś 5 , 8 sekund i przestaje silnik zaczyna pracować jak powinien .
Od niedawna to dźwięku przy odpaleniu silnika doszedł tez problem przy jeździe .
Auto nie reaguje na pedał gazu przez kilka sekund ? zachowuje się jakby brakowało paliwa po kilku sekundach puszcza , szarpnięcie i auto zachowuje się normalnie do kolejnego razu jak mocniej wcisnę pedał albo jak silnik przełącza z baterii .
Pisze tu i szukam pomocy , pokierowania bo auto było najpierw w serwisie bosha , jeździli , pod komputer podłączyli i nic żadnych błędów . Świece wymienili , kolektor wyczyścili ale usterka dalej występuje nic nie pomogło . Pojechałem do toyoty ten sam problem oni nie potrafią zdiagnozować co może być i jedyne co przychodzi im do głowy i od czego by zaczęli to rozebrać silnik . Mam film tego dźwięku przy odpaleniu ale nie wiem jak mam go tu dodać

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
Odp: Problem z Priusem III
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2020, 17:17:51 »
Witam. U mnie bylo tak samo. Walnieta byla uszczelka pod glowica pomiedzy cylindrem 1 a 2. Plyn dostawal sie do cylindra stad to klekotanie i brak mocy. Jak tlok wywali caly plyn to samochod zaczyna chodzic normalnie. Gdy przelaczasz sie na EV to w tym momencie plyn ponownie nacieka do cylindra i akcja sie powtarza. Bledow u mnie rowniez nie wywalilo. Jezeli masz mozliwosc to sprawdz sobie jeszcze kompresje na kazdym cylindrze.

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2020, 20:41:50 »
W trzy tygodnie jeżeli problem występuje to powinieneś zauważyć ubytek płynu chłodniczego... :o

Tak jak padwan napisał ale jak chcesz to możesz jeszcze pojeździć z odkręcony korkiem od płynu. Wtedy nie będzie nadciśnienia i problem nie będzie występował. Tak w celu diagnozy.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2020, 20:44:12 wysłana przez Mirekm71 »
P3 2009 205/55 16

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopada 2020, 21:18:24 »
Test na UPG i nie trzeba zgadywać i uprawiać czarów.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopada 2020, 21:46:16 »
Kiedys przeczytalem ze zdemontowanie gumowego oringu na korku od zbiorniczka wyrownawczego zlikwiduje klekotanie i uchroni uszczelke pod glowica przed zniszczeniem. Zrobilem tak i jezdzilem dosc dlugo az do letnich upalow. Kiedy temp na zewnatrz wynosila 35 stopni i klima w samochodzie chodzila na maxa w pewnym momencie uslyszalem dziwny dzwiek spod maski i po chwili zaswiecila sie kontrolka od temp plynu chlodniczego. Dziwny dzwiek to pompa wody chodzaca na sucho. Przez brak oringu wywalilo mi caly plyn chlodniczy. Musialem dolac prawie 4 litry wody zeby dojechac do domu. Uklad chlodzenia musi byc szczelny a korek i ten nieszczesny oring jest bardzo wazny. Poprostu koledze padla uszczelka pod glowica co jak wielu z nas wie nie jest czyms nadzwyczajnym w tym modelu silnika.

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopada 2020, 22:55:22 »
Ja bym na wszelki wypadek to sprawdził. Uszczelka powinna wyjść na teście uszczelki. Skoro płyn pod ciśnieniem 1bar przedostaje się do cylindra to spaliny pod ciśnieniem kilkudziecięciu bar powinne tym bardziej.
P3 2009 205/55 16

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopada 2020, 01:12:54 »
@Łukasz_89 Z ciekawości ten przebieg to pewny jest?

https://www.youtube.com/watch?v=8U1rs3bI-HA&ab_channel=GasketMasters
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2020, 01:15:01 wysłana przez arthi »

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Listopada 2020, 01:39:12 »
Moj angielski bardzo słaby, chodzi o to, ze jeżdżenie na uszkodzonej uszczelce wyrzuca korbę bokiem?
P3 2009 205/55 16

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Listopada 2020, 08:57:21 »
Tak, dokładnie. Płynu chłodzącego nie da się sprężyć. Wał pcha tłok w górę, tłok nie może "scisnąć mieszanki" gnie się najsłabszy element, czyli korbowód. Jest krzywy, wychodzi bokiem.
Ale na taki stan rzeczy to już trzeba mieć mega ilości płynu chłodzącego w cylindrze. ;)

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Listopada 2020, 12:49:01 »
To co wyżej plus u nas nie ma rozrusznika, który by pewnie zatrzymał się w takiej sytuacji, a mocny silnik elektryczny i kręci dopóki nie zaskoczy, albo korba nie wyjdzie bokiem.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2020, 12:51:25 wysłana przez arthi »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Listopada 2020, 13:14:32 »
Korba może wyjść bokiem i bez uszkodzonej UPG. W P3 było trochę takich przypadków.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Listopada 2020, 15:41:17 »
ano

trzeba dbac o pompe i ogolnie temperature cieczy chlodzacej , najlepiej za wczasu czujnik wskaznik temperatury zalozyc .

ps. tak z ciekawosci jak sprawdzamy kompresje w hybrydzie . (w zwyklym aucie wiem i zasade znam)  zime-cieple - swiece wykrecone manometr i jazda.

...jak zakrecic spalina na postoju ?...

« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2020, 15:47:50 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Listopada 2020, 15:49:09 »
Na pewno nie zaszkodzi.  :-)

Offline Łukasz_89

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Listopada 2020, 18:34:04 »
Dziękuje wszystkim za zainteresowanie wątkiem i pomoc .
Tydzień temu dolewalem płynu do zbiorniczka właśnie w celu sprawdzenia czy nie ubywa , autem jeździłem może dwa razy i stało. Dziś otwieram patrzę i płynu conajmiej litr ubyło . Odkręciłem korek i trochę pojezdzilem autem , żadnych dźwięków i normalnie jeździ, przełącza z baterii na silnik .
Jutro jadę wstawię je na warsztat i powiem od czego maja zacząć . Raz jeszcze dziękuje za pomoc i wskazówki .
Co do pytania o przebieg , tak jest prawdziwy auto było sprowadzone z Francji i sprawdzałem je w Polsce w serwisie toyoty mieli dostęp do całej historii auta od samego początku auto było serwisowane w toyocie we Francji .

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Listopada 2020, 19:29:39 »
No to czapka do zrzucenia i trzeba zrobić UPG.

Jak silnik nie brał oleju, to śmiało rób uszczelkę. Są też zwolennicy wymiany silnika w takich przypadkach, ale ja do nich nie należę. Zrobiłbym to, co jest. Koszty wyjdą podobne, albo mniejsze i wiesz, co masz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl