Autor Wątek: Jaki olej silnikowy?  (Przeczytany 6170 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tstarlet

• Toyot Leżący
  • *
Jaki olej silnikowy?
« dnia: 19 Czerwca 2005, 21:56:57 »
Musze zmienić olej silnikowy w EP91. Dotychczas jeździłem na CASTROL SLX. Jaki olej moglibyście mi polecić?

dEF

• Gość
Jaki olej silnikowy?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwca 2005, 14:49:57 »
Ja jezdze albo na Castrolu TVS badz na Castrolu RSie. Oba 10W 60.
Prawda jest taka, ze kazdy olej jest dobry, jezeli sie go czesto zmienia ;).

Woytek

• Gość
Jaki olej silnikowy?
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwca 2005, 15:19:09 »
polecam kujawski ;)

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Jaki olej silnikowy?
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Czerwca 2005, 15:55:19 »
Zerknij do  FAQ cariny. Temat wyboru oleju był tam już sporo razy wałkowany.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Pimpek

• Gość
Jaki olej silnikowy?
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Czerwca 2005, 22:05:52 »
Ja jeżdżęna Castrolu GTX Magnatec 10W-40 półsyntetycznym. Myślałem też nad 5W-40 syntetycznym, ale ze względu na przebieg (277 000 km) wybrałem ten pierwszy. Obawiam się, że przy takim przebiuegu mogłoby dojść do rozszczelnienia silnika... :(

Osobiście jestem zadowolony. Polecam osobom jeżdżącym na krótkich dystansach. Każdy chyba widział reklamy (a jak nie to niech poszuka na stronie Castrola :) )

Pozdrawiam :)

Offline wojber

• Toyot Pełzający
  • **
Jaki olej silnikowy?
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwca 2005, 12:06:44 »
a niestety KASTROL kosztuje  :cry:

KOPYTKO

:lol:

Pimpek

• Gość
Jaki olej silnikowy?
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwca 2005, 20:37:11 »
Co do ceny Castrolu GTX Magnatec. Nie kupuj na stacjach benzynowych! Tam mają ok 30% drożej. Najlepiej poszukaj w hurtowniach. Można też czasem kupić "na litry" i wtedy cena jest poniżej 100zł/4l.

Offline tstarlet

• Toyot Leżący
  • *
Jaki olej silnikowy?
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Czerwca 2005, 10:02:23 »
Z tego co siędoczytałem to oleje 10W60 przeznaczone są do silników wysilonych (turbo). Szczególnie źle spisują sięzimą na krótkich trasach gdy silnik sięnie rozgrzewa wystarczająco. SLX'a CASTROL już nie produkuje. Chyba zdecydujęsięna 5W40 i jakiś dodatek zwiękaszjący klasęoleju.

dEF

• Gość
Jaki olej silnikowy?
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Czerwca 2005, 10:50:51 »
Jezdzilem na nim w zime jeszcze na seryjnym siliniku. Nie bylo zadnych problemow.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Jaki olej silnikowy?
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Czerwca 2005, 11:01:15 »
Cytat: tstarlet
Chyba zdecydujęsięna 5W40 i jakiś dodatek zwiękaszjący klasęoleju

to nie lepiej zamiast kombinować i podejmować ryzyko wlewania dodatku zalać 5W50 ??
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Jaki olej silnikowy?
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Czerwca 2005, 13:36:23 »
Z tego co siędoczytałem to oleje 10W60 przeznaczone są do silników wysilonych (turbo). Szczególnie źle spisują sięzimą na krótkich trasach gdy silnik sięnie rozgrzewa wystarczająco.

Jeżdziłem na takim oleju. Nie było zadnych objawów złej pracy po nocy. Zadnej róznicy w zapalaniu, a ze zawsze dajęchwile silnikowi na złapanie temperatury przed wyjazdem to nie widze problemu. Do silników wysilonych to nie tylko turbo ale i silniki parcujące w cięzkich warunakch, silniki uzywane do sportu itp.

SLX'a CASTROL już nie produkuje. Chyba zdecydujęsięna 5W40 i jakiś dodatek zwiękaszjący klasęoleju.

Nie polecam dodatków. Kazdy taki dodatek to ryzyko i lepiej zmienić klase oleju niz stosować dodatki.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Pimpek

• Gość
Jaki olej silnikowy?
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Czerwca 2005, 00:04:53 »
Z tego co siędoczytałem to oleje 10W60 przeznaczone są do silników wysilonych (turbo). Szczególnie źle spisują sięzimą na krótkich trasach gdy silnik sięnie rozgrzewa wystarczająco..

Dlatego ja Ci polecam Castrol GTX Magnatec, ontworzy film ojejowy i lepiej chroni silnik podczas fazy nagrzewania....

Chyba zdecydujęsięna 5W40 i jakiś dodatek zwiękaszjący klasęoleju.

Jak już będziesz lać 5W40 to nie dodwaj żadnego syfu (czyt. dodatków). Bajki typu: "chroni silnik", "polepsza smarowanie", "oczyszcza silnik" itp. to można małym dzieciom na dobranoc opowiadać... Takie "dodatki" mogą zmienić właściwości oleju, a nawet rozszczelnić silnik!

Myślę, że 5W40 to bardzo dobry wybór.

PS Jak jeździsz na krótkie dystane (np. do pracy masz 15 min.) to warto Magnateca, bo on sięświetnie do tego nadaje...

Duckling

• Gość
Jaki olej silnikowy?
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Czerwca 2005, 00:50:09 »
Z tego co siędoczytałem to oleje 10W60 przeznaczone są do silników wysilonych (turbo). Szczególnie źle spisują sięzimą na krótkich trasach gdy silnik sięnie rozgrzewa wystarczająco. SLX'a CASTROL już nie produkuje. Chyba zdecydujęsięna 5W40 i jakiś dodatek zwiękaszjący klasęoleju.

5W40 jak najbardziej starczy... jesli juz masz troche naklepane, zastanowionko, czy nie warto troche gestszego zapodac... ale wszystko zalezy od stanu silnika...

Od ulepszaczy niech Cie reka boska broni... to jest gowno... znam sytuacje, ze dodatek obcinal o polowe sprawnosc telmperaturowa oleju, nie mowiac o smarownosci wiec male ogniseczko pod tloczkami... kup dobry firmowy olej... MObil 1, albo Castrol (ja leje Mobil 1 10W-40, ale mam 235 tys)...

SLX'a nie produkuja bo dali ciala na calej linii z nim... a Magnatec to dla mnie duza sciema, dobry olej... najlepiej taki o ktorym non- stop nie trabia w reklamach i TV :)

Spro-ket

• Gość
Jaki olej silnikowy?
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Czerwca 2005, 01:59:32 »
Cytat: Woytek
polecam kujawski ;)

Cytat: Kryspin
Temat wyboru oleju był tam już sporo razy wałkowany.

Tiaaaaaa - chyba sięprzejdęprzewietrzyć   :lol:

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Jaki olej silnikowy?
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Czerwca 2005, 09:04:36 »
Cytat: Pimpek
Z tego co siędoczytałem to oleje 10W60 przeznaczone są do silników wysilonych (turbo). Szczególnie źle spisują sięzimą na krótkich trasach gdy silnik sięnie rozgrzewa wystarczająco..

Dlatego ja Ci polecam Castrol GTX Magnatec, ontworzy film ojejowy i lepiej chroni silnik podczas fazy nagrzewania....

Myślę, że 5W40 to bardzo dobry wybór.

PS Jak jeździsz na krótkie dystane (np. do pracy masz 15 min.) to warto Magnateca, bo on sięświetnie do tego nadaje...

Reklama dzwigną handlu :D
Zalałem u siebie ten olej. Przygoda była krótka i bolesna. Fakt do 4 tyś obrotów było OK jak poszedł silnik do odcinki kilka razy to olej zmienił kolor na kremowy i skonczyło sie smarowanie. Silnik do płukania zalany wtedy jeszcze RS 10W60 i spokuj wiecej sie problem nie pojawił. Potem był Valvoline R a teraz juz MaxLife i tez jest OK.
BMW E46 320d
Mini Cooper

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl