Autor Wątek: Rav4 V Zmiana ustawień / TechStream  (Przeczytany 122407 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RAV4 IV 2017

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 IV 2017
Odp: Rav4 V Zmiana ustawień / TechStream
« Odpowiedź #255 dnia: 27 Marca 2023, 22:18:49 »
Auto nie jest wyposażone w system otwierania klapy bagażnika czujnikiem tzw. "kopnięcia" nogą.
Stąd pytanie.

Offline byobek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 2020 RAV4 HYB
« Odpowiedź #256 dnia: 14 Lipca 2023, 11:40:52 »
Jest pewna rzecz w mojej ravce, która mnie doprowadza do szewskiej pasji i może ktoś zorientowany powie czy da się to jakkolwiek zmienić, mianowicie:
Gdy auto jest zamknięte i podchodzę do tylnej klapy, po wciśnięciu przycisku otwierania klapy auto się odryglowuje i dopiero przy drugim naciśnięciu klapa się otwiera i nie było by to wielkim problemem ale przycisk po pierwszym wciśnięciu nie reaguje przez ok. 5 sekund i dopiero po tym czasie mogę wcisnąć go ponownie żeby otworzyć bagażnik.
Otwieranie z nogi działa natychmiastowo nawet przy zamkniętym aucie i chciałbym żeby pojedyncze wciśnięcie przycisku na klapie otwierało bagażnik gdy mam kluczyk przy sobie.

Da się to ustawić?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #257 dnia: 14 Lipca 2023, 11:47:34 »
Masz w instrukcji tabelkę co możesz ustawiać i jak.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #258 dnia: 15 Lipca 2023, 13:09:25 »
Przytrzymaj przycisk ok. 2 sek i się otworzy za pierwszym razem.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #259 dnia: 17 Lipca 2023, 15:38:47 »
Kopnięcie pod zderzakiem oraz dłuższe wciśnięcie przycisku w klapie - otwiera.
Ale nie chce mi otworzyć po dłuższym wciśnięciu przycisku klapy na pilocie (gdy auto jest zamknięte) - a mam mocne przekonanie, że na początku (tak ze 2 lata temu) też mi otwierał tym sposobem.
Teraz mam tylko dwa piknięcia i nic, muszę wcześniej otworzyć centralny zamek (środkowy przycisk) i dopiero wtedy otwiera klapę po przytrzymaniu przycisku klapy.
Pomyślałem, że pewnie coś zmieniłem w ustawieniach ale ostatnio przejrzałem ustawienia i nic takiego nie widzę.
Też tak macie ? Czy mi się zdawało ?

Offline byobek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 2020 RAV4 HYB
« Odpowiedź #260 dnia: 17 Lipca 2023, 17:28:07 »
Ale nie chce mi otworzyć po dłuższym wciśnięciu przycisku klapy na pilocie (gdy auto jest zamknięte) - a mam mocne przekonanie, że na początku (tak ze 2 lata temu) też mi otwierał tym sposobem.
Teraz mam tylko dwa piknięcia i nic, muszę wcześniej otworzyć centralny zamek (środkowy przycisk) i dopiero wtedy otwiera klapę po przytrzymaniu przycisku klapy.
Pomyślałem, że pewnie coś zmieniłem w ustawieniach ale ostatnio przejrzałem ustawienia i nic takiego nie widzę.

Odkąd pamiętam jest tak, że auto musi być otwarte żeby otwarcie klapy z pilota zadziałało. Jeśli da się to zmienić to też się chętnie dowiem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #261 dnia: 18 Lipca 2023, 11:35:10 »
Masz wszystko O.K.
Trzeba odblokować zamki (środkowy przycisk) I dopiero z pilota otworzysz bagażnik, ale przy systemie "bezkluczykowym" nie korzystam.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #262 dnia: 18 Lipca 2023, 11:58:51 »
Ja czasem z tego korzystam gdy coś niosę do bagażnika i mam pilot w ręce to z wyprzedzeniem otwieram klapę by nie czekać aż się otworzy przy aucie.
Jak mam zajęte ręce to otwieram z kopa.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #263 dnia: 21 Lipca 2023, 08:46:34 »
Otwieranie klapy z kluczyka, bez odryglowywania auta to "wyższa filozofia" i nie wszystkie ASO to ogarniają. Walczyłem z tym po zakupie auta w 2020 i dopiero jak im pokazałem odpowiedź od TMP to dowiedzieli sie jaka jest procedura.
Poza tym trzeba pamiętać, że po zamknięciu klapy ona nadal jest odryglowana i trzeba nacisnąć ryglowanie na kluczyku.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #264 dnia: 22 Lipca 2023, 10:22:52 »
...lub na klapie (mały przycisk/wypustka po prawej przy głównym)
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2023, 10:24:25 wysłana przez Krisman »

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #265 dnia: 23 Lipca 2023, 19:04:25 »
4. Otwieranie samej klapy z pilota przy zaryglowanych wszystkich drzwiach - fajna sprawa, przydaje sie. Zamykasz klape - klik na pilocie zamkniętej kłódki/rygluje sie i nie musisz stać obok aż sie zamknie klapa
Nie do końca rozumiem - to otwieranie, czy zamykanie? I czy faktycznie wymaga użycia pilota?

Podoba mi się natomiast zapamiętywanie dystansu w tempomacie - jest tu ktoś z okolic Śląska, kto byłby w stanie mi to włączyć?
U kogo rzeczywiście działa to "zapamiętywanie dystansu w tempomacie"? Włączyłem wszystkie opcje w ustawieniach PCS na ON (zapamiętywanie ustawień radaru) i nic, po kolejnym uruchomieniu dystans wraca na max.

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #266 dnia: 31 Sierpnia 2023, 00:29:14 »
Udało mi się po różnych przebojach dostać do ustawień w Techstream w mojej Ravce.
W stratach parę godzin ogarniania, instalacji wirtualek oraz obity laptop po upadku na polbruk ale działa :D

Najpierw link do kabelka który nabyłem: https://pl.aliexpress.com/item/672381461.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.20.21ef1c24T7CbL9&gatewayAdapt=glo2pol
Wersja 1.4.1 bez czipa, ale odczytuje i zapisuje ustawienia.

Techstream patent ze skrótem już nie działa albo przynajmniej mi nie działał. Niby wszystko się łączyło, samochód przechodził w tryb serwisowy i program odczytał przebieg, ale moduły i modyfikacje zablokowane. Trzeba mieć wersje aktywowaną, a przynajmniej u mnie zadziałała.

Ustawienia wyglądają tak: https://imgur.com/a/vwODkrb
Pierwszy screen to jaka konfiguracja samochodu która u mnie zadziałała, a następne to już opcje do przestawienia. Każde powinno być podpisane, a jakieś kategorii nie ma, to znaczy, że kategoria była pusta.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2023, 00:32:07 wysłana przez boniu »
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #267 dnia: 26 Września 2023, 22:11:12 »

Odkąd pamiętam jest tak, że auto musi być otwarte żeby otwarcie klapy z pilota zadziałało. Jeśli da się to zmienić to też się chętnie dowiem.

W instrukcji na stronie 514 jest opisana taka opcja ("Ustawienia, które mogą zostać zmienione przez autoryzowana stację
obsługi Toyoty lub inny specjalistyczny warsztat").:
"Aktywowanie przycisku {znaczek klapy bagażnika} bezprzewodowego zdalnego sterowania po zablokowaniu drzwi (S. 151)*"
Standardowo:
"Wył."
Alternatywnie:
"Wł. (odblokowanie wszystkich drzwi)"
lub
"Wł. (odblokowanie tylko drzwi bagażnika)"

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #268 dnia: 26 Września 2023, 23:04:18 »
Sprawdź mój post nad twoim i masz tam link do wszystkich ustawień w TechStream. Życzę powodzenia w znalezieniu tej opcji. Moje ASO twierdziło że jej nie ma i sam nie znalazłem.
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #269 dnia: 27 Września 2023, 00:00:46 »
Sprawdź mój post nad twoim i masz tam link do wszystkich ustawień w TechStream. Życzę powodzenia w znalezieniu tej opcji. Moje ASO twierdziło że jej nie ma i sam nie znalazłem.

Co robi opcja zaznaczona na niebiesko "Door unlock with 1 motion"?
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2023, 00:02:26 wysłana przez topoll »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl