Autor Wątek: SPA - detailing (wyszukane - przetestowane)  (Przeczytany 6073 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Odp: SPA - detailing (wyszukane - przetestowane)
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Listopada 2020, 08:45:38 »
No ja  z pielęgnacją nie przesadzam - ale dwa razy do roku woskowanie i wystarczy a reszta to zwykłe ręczne mycie.  Też ze dwa razy do roku konserwuje skórę  na siedzeniach - ale mam do tego taki super środek którego zapachu moja połówka nie potrafi znieść !!!

Stąd pytanie - może poleci ktoś dobry środek do konserwacji skóry na siedzeniach o fajnym zapachu ( jak dla mnie może przypominać zapach nowej skóry) ???

Ja wczoraj fotele przeczyściłem - KECAV LIGHT Leather Cleaner
Powłoke dałem z GTECHNIQ L1 -> czy ma jakiś zapach ..nic nie czułem :o  :-)

Offline Old_Marynarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Listopada 2020, 19:19:52 »
Takie pytanie... bo nie na całych fotelach jest skóra. Część powiedzmy środkowa siedziska i oparcia jest z jakiegoś materiału.... To też czyścileś tym specyfikiem czy nie?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Listopada 2020, 19:40:07 »
Takie pytanie... bo nie na całych fotelach jest skóra. Część powiedzmy środkowa siedziska i oparcia jest z jakiegoś materiału.... To też czyścileś tym specyfikiem czy nie?
aaaaa też dałem L1 bo już nie chciałem wymyślać coś innego,a przeplatane paski i tak sä chyba z tej 'skóry' więc myśle,że bedzie git nie pryskałem tego duzo w te miejsca.

Mam do tapicerki Gtechniq C6 - ale jednak L1 dalem.

Zobacze jak to sie bedzie zachowywać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline raf82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Stycznia 2021, 21:29:40 »
No ja  z pielęgnacją nie przesadzam - ale dwa razy do roku woskowanie i wystarczy a reszta to zwykłe ręczne mycie.  Też ze dwa razy do roku konserwuje skórę  na siedzeniach - ale mam do tego taki super środek którego zapachu moja połówka nie potrafi znieść !!!

Stąd pytanie - może poleci ktoś dobry środek do konserwacji skóry na siedzeniach o fajnym zapachu ( jak dla mnie może przypominać zapach nowej skóry) ???
Ja mam 2 zestawy kosmetyków do skóry które polecam:

- Autoglym, Cleaner, Balm.
Tak na codzień, na szybko, jak się zabrudzi.

- Gliptone, 3 różne specyfiki, GT12 do porządnego czyszczenia, GT25 do usuwania zabarwienia z jeansu i GT3 do zabezpieczenia/powłoka.
To tak raz na 3 miesiące.

Do tego szmatka do skóry od Sonax'u.

Ja mam beżową skórę i 2 małych dzieci więc czyszczę trochę częściej niż inni :)

Sent from my EML-L09 using Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2021, 21:31:27 wysłana przez raf82 »

Offline raf82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Stycznia 2021, 21:38:07 »
Mój favoryt QD to Meguiars Gold Class High Gloss 50/50 zmieszany z Sonax BSD. Super do czarnego lakieru.

Auto świeci się jak psu j@j@, brud go omija szerokim łukiem.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Stycznia 2021, 23:00:04 »
Mój favoryt QD to Meguiars Gold Class High Gloss 50/50 zmieszany z Sonax BSD. Super do czarnego lakieru.

Ile trzeba zużyć opakowań  jednego i drugiego preparatu żeby mieć taki efekt? Napisz jeszcze jakim szamponem myjesz przedtem auto ,
RAV4 2.5 hybrid

Offline raf82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Stycznia 2021, 22:23:37 »

Ile trzeba zużyć opakowań  jednego i drugiego preparatu żeby mieć taki efekt? Napisz jeszcze jakim szamponem myjesz przedtem auto ,
Cała procedura zajmuje mi godzinę.

Myje myjką ciśnieniową z pianą aktywna Autoglym polar blast. Zostawiam pianę na aucie na 15min.

Później szampon Meguiars Ultimate wash and wax metodą na 2 wiaderka.

Następnie ściągam większość wody gumową ściągaczką, spryskuje QD jak auto jest jeszcze mokrawe. Rozprowadzam QD szmatką z mikrofibry i wycieram do sucha drugą.

To tyle.

Jak chodzi o ilość QD to kupiłem po jednej butelce 500ml. Zmieszałem 50/50. Generalnie zużywam tak gdzieś do 100ml na jedno polerowanie. Wcale dużo nie potrzeba, zwłaszcza jak pryskasz na szmatkę a nie bezpośrednio na lakier.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl