Autor Wątek: Technika jazdy  (Przeczytany 2130 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
Technika jazdy
« dnia: 24 Listopada 2020, 11:32:16 »
Chciałbym was dopytać o kilka rzeczy Eco drivingu (punktacji w naszych corollkach)
Jeżdżę po mieście i zastanawiam się czy jakaś.roznice na Eco a normal w spalaniu można uzyskać jeżdżąc na tym i na tym.
Ogólnie mój tryb jazdy to rozpędzanie się do granicznego wskaźnika Eco/pwr. Wynik który uzyskuję to około 96. Ogólnie nie schodzę poniżej 90 aczkolwiek ze spalaniem są różne wyniki, czasem nawet różnicy litra.
W aurisie pamiętam że Eco tryb sprawiał większe spalanie aczkolwiek w Corolli bez problemu robiłem 4.6 na jednym i drugim. Czy może lepsza metoda na nizsze spalaniem będzie rozpędzanie się ze wskaźniki power przy gorszym wskaźniku Eco jazdy?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline mysliwiec_tech

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Technika jazdy
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopada 2020, 14:50:25 »
Jeszcze nie mam sam samochodu, ale mam takie odczucie, że te systemy mają wspomagać - czyli jak jeździsz bardzo delikatnie i łagodnie, to pomiędzy eco a zwykłym trybem nie będziesz widział różnicy, bo na zwykłym i tak będziesz wymuszał dużych mocy z siników.
Jak wciśniesz gaz "do dechy", to na eco komputer tak będzie sterował silnikami, żeby jak najmniej spalić. Wydaje mi się, że przy dynamicznej jeździe będziesz widział różnicę w spalaniach w różnych trybach, bo w eco komputer będzie najwięcej ograniczał dostarczaną moc i tym samym spowoduje mniejsze spalanie.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopada 2020, 15:02:57 »
W dziale Priusa jest temat Technika jazdy hybrydą, na pierwszej stronie. Polecam.

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopada 2020, 19:21:48 »
Prawdziwy ecodriving to sztuka wykorzystywania energii kinetycznej pojazdu.
Innymi słowy trzeba wiedzieć jak i gdzie się rozpędzać kiedy zdjąć nogę z gazu i w hybrydzie to tyle.
Ktoś kiedyś zrobił z tego sztukę magiczną której ukrytym pod płaszczykiem spalania celem było zarzynanie silników.
I to chyba tyle.
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada 2020, 08:40:53 »
Czy też tak macie, że jak depniecie porządnie po gazie  chłodne dni (około 5 stopni na plusie) to z tyłu idzie bardzo dużo dymu (pary wodnej?)? Jak jest ciepło tego efektu wizualnego nie ma. Mowa o 2-litrowej hybrydzie.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl