Autor Wątek: Szukam Auris do 45 tyś  (Przeczytany 2834 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafaelo_

• Prawie Toyot
Szukam Auris do 45 tyś
« dnia: 27 Listopada 2020, 16:10:06 »
Na wstępie chciałbym przeprosić jeśli to zły dział lub jest do tego osobny wątek - szukałem i nie znalazłem

Tak jak w tytule, szukam benzyny 1,6 132KM w kombi.
Z racji tego że szukam auta od miesiąca, zastanawiam się czy oferty młodsze niż 2013 wchodzą w grę do tej kwoty. Czy to tak zwane wraki z niewiadomego pochodzenia. Początkowy budżet zakładał kwotę do 40 tyś, jednak widzę że w tej cenie w naszym kraju niczego nie znajdę. Zastanawiam się czy dołożenie pieniędzy aby podbić rocznik do 5 letniego samochodu nie mija się z celem? Wiem, że głupie pytanie, bo średnia 40 tys wystarczy na zakup auta z 2013 roku, ale za 45 tyś już pojawiają się roczniki z 2016, zawracać sobie tym głowę, czy odpuścić? Jeśli mogę to wkleję kilka aukcji na które zwróciłem uwagę i poproszę szanownych Państwa o opinię.

Gawith

• Gość
Odp: Szukam Auris do 45 tyś
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2020, 19:00:41 »
Za 45 tys da się kupić 1,4 d4d z 2017r w bogatej wersji z przebiegiem 70 - 150 tys km. Z programu Toyota Plus coś takiego można dorwać.
Np. https://toyotaplus.pl/oferta/toyota-auris/87151
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2020, 19:03:54 wysłana przez Gawith »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopada 2020, 19:53:35 »
Poleasingowe , lub po wynajmie trzeba uważać , mogli olej sprawdzić pierwszy raz przed sprzedażą auta
RAV4 2.5 hybrid

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Listopada 2020, 21:36:33 »
Poleasingowe , lub po wynajmie trzeba uważać , mogli olej sprawdzić pierwszy raz przed sprzedażą auta

To że przy salonie Toyota i objęty programem Toyota Plus to niestety żadna gwarancja na dobre auto.
Widziałem kilka osobiście co wyglądały tragicznie.
Weźmy nawet tego:

https://toyotaplus.pl/oferta/audi-a4/87132

Widziałem dużo lepsze wizualnie auta przeznaczone do wyzłomowania.
Analogicznie nie każde auto z ogłoszenia prywatnego czy przywiezione z zachodu to złomy.
Zdarzają się rzeczywiste okazje.
Ten srebrny kombi wygląda ładnie ale ma trochę słaby silnik jak na kombi ale trzeba uważać jak to polisingowy.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Niedzwiedz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Listopada 2020, 10:44:53 »
Jakbyś szukał dalej mam do sprzedania 2014 rok Salon Polska 1.6 132 km. Cena oczywiście do negocjacji dla zdecydowanej osoby.
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-auris-salon-polska-bezwypadkowy-ID6DufKN.html?isPreview=1

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Listopada 2020, 11:19:04 »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Listopada 2020, 15:28:44 »
Fajny ten 1,2 T. Dynamiczniejszy niż 1.6, oszczędny i przebieg symboliczny.

Offline Rafaelo_

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Listopada 2020, 17:10:26 »
Dziękuję za wypowiedzi w wątku. Czyli wychodzi na to że warto dołożyć i szukać młodszych roczników, po lifcie. Z tego co czytałem to silnik 1,6 132KM to bardzo polecana jednostka, czy mniejsze silniki tak jak np. ten wyżej 1,2T są równie dobre? Koszty napraw mocno się różnią?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Listopada 2020, 17:31:27 »
Z tego co piszą 1.2 T to jedna z lepszych konstrukcji ery downsizingu i co ważne 4-cylindrowa.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Listopada 2020, 17:39:30 »
Dziękuję za wypowiedzi w wątku. Czyli wychodzi na to że warto dołożyć i szukać młodszych roczników, po lifcie. Z tego co czytałem to silnik 1,6 132KM to bardzo polecana jednostka, czy mniejsze silniki tak jak np. ten wyżej 1,2T są równie dobre? Koszty napraw mocno się różnią?

Moim zdaniem koszty serwisu nie różnią się. No chyba że padnie turbosprężarka ale to nie majątek i trochę lat pożyje pewno nie mniej niż 200 tyś km.
A każdy kto ma 1.2 T Ci powie że silnik turbo dużo lepszą elastyczność ma bo już od 1800 obr ma maksymalny moment obr. i szybciej się wkręca na obroty czyli lepiej ciągnie od dolnych obrotów a do tego przy lekkiej nodze jest oszczędniejszy niż silnik 1,6 który w nowym modelu jest już wycofany w modelu kombi. Ja bym wolał 1.2 T niż 1.6.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Listopada 2020, 17:41:32 »
 O silniku 1,2 to tu juz parę osób nie pochlebnie sie wypowiadało , więc uważaj co kupujesz i wybieraj ostroznie. Ja bym sobie odpuścił kupowanie w komisach i od prywatnych importerów. Warto poczekać na ofertę od prywatnej osoby , lub dopłacic i kupić u dealera Toyoty ( możesz wziąć troche młodszy samochód ,a różnice w cenie  rozłożyć na raty) <taniec>
RAV4 2.5 hybrid

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Listopada 2020, 17:48:52 »
O silniku 1,2 to tu juz parę osób nie pochlebnie sie wypowiadało , więc uważaj co kupujesz i wybieraj ostroznie. Ja bym sobie odpuścił kupowanie w komisach i od prywatnych importerów. Warto poczekać na ofertę od prywatnej osoby , lub dopłacic i kupić u dealera Toyoty ( możesz wziąć troche młodszy samochód ,a różnice w cenie  rozłożyć na raty) <taniec>

A ja bym nie skreślał z automatu sprowadzanych i komisowych samochodów. Można pojechać zobaczyć sprawdzić. A używane u dilera też nie zawsze takie idealne są.  Już pisałem że widziałem złomy w programie Toyota Plus.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Listopada 2020, 17:51:36 »

A ja bym nie skreślał z automatu sprowadzanych i komisowych samochodów. Można pojechać zobaczyć sprawdzić. A używane u dilera też nie zawsze takie idealne są.  Już pisałem że widziałem złomy w programie Toyota Plus.
[/quote

Zależy jaki dealer . Auto wartości 50 tys ,chyba nie opłaca mu się ,,przekręcać ,,, zbyt mała wartość prowizji, a zbyt duże ryzyko, ale jak piszesz bywa różnie. Ja swoje używane auta kupuję w Niemczech (oprócz yarisa kupiony u dealera )większa podaż , i mogę kupić od prywatnego użytkownika auta, a nie przez jakichkolwiek pośredników.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2020, 17:57:01 wysłana przez darek60 »
RAV4 2.5 hybrid

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Listopada 2020, 18:09:31 »
Nie wiem co masz na myśli pisząc "nie opłaca mu się ,,przekręcać". Jeśli licznik to na pewno nie.
Ale z tym niby zapewnieniem o sprawdzeniu pojazdu przed wystawieniem to śmiech.
Nie wierzcie w te bujdy.
To sprawdzenie to jedynie gwarancja że auto przejdzie przegląd w SKP.
Ale nie oznacza że auto jest bezwypadkowe w idealnym stanie.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Listopada 2020, 18:25:24 »
Nie wiem co masz na myśli pisząc "nie opłaca mu się ,,przekręcać". Jeśli licznik to na pewno nie.
Ale z tym niby zapewnieniem o sprawdzeniu pojazdu przed wystawieniem to śmiech.
Nie wierzcie w te bujdy.
To sprawdzenie to jedynie gwarancja że auto przejdzie przegląd w SKP.
Ale nie oznacza że auto jest bezwypadkowe w idealnym stanie.
Chyba najpewniej , zabrać auto przed zakupem, oczywiście jeżeli sprzedający się zgodzi  ,  do swojego mechanika , niech sam sprawdzi czy auto warte zakupu .
Jak ktoś takiego mechanika nie ma warto odżałować parę , stów i zrobić przegląd przedsprzedażny u dealera danej marki w tym przypadku Toyoty
RAV4 2.5 hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl