Autor Wątek: Pierwszy leasing i Toyota corolla Trek na celowniku...  (Przeczytany 18048 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dawidos160

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Pierwszy leasing i Toyota corolla Trek na celowniku...
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Grudnia 2020, 13:12:33 »
Co do leasingu zdecydowanie powinna być ostatnia rata wykupu największą. Pierwsza wpłata 1% i dalej normalnie raty i wykup największy. Toyoty niestety lubią zmieniać właściciela, więc jak, zmieni to mniejszy ból.

Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka

To w dużej mierze zależ od lokalizacji - w WLKP to VAGi częściej zmieniają właścicieli, natomiast słyszałem,że w Warszawie wręcz kochają nabywców Toyoty :)

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Grudnia 2020, 13:15:57 »
Też nie myślałem. Pomyślałem jak już miałem leasing i przeczytałem pewien madry artykuł.
to szkoda , że tego mądrego artykułu nie przeczytaliśmy przed wzięciem leasingu. Może zamieścisz jakiś link do niego to inni będą się uczyli na naszych,  a nie na swoich błędach.
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Grudnia 2020, 13:17:20 »
To w dużej mierze zależ od lokalizacji - w WLKP to VAGi częściej zmieniają właścicieli, natomiast słyszałem,że w Warszawie wręcz kochają nabywców Toyoty

w Wawie szczególnie kochają koła z Toyot. Podobno wyjazd do Wawy to powrót na lawecie.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Grudnia 2020, 14:08:34 »
Jak poszukasz w necie dobrze to znajdziesz.

Offline lucasgudz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Grudnia 2020, 22:46:35 »
Natomiast odnośnie wersji trek to nie za bardzo rozumiem sens jej posiadania, chyba że ma napęd na 4 koła. To, że trek jest trochę bardziej obudowany to, moim zdaniem, nic nie znaczy, gdyż to są zwykłe plastiki. Zwykła wersja również ma osłonę pod silnikiem. Natomiast niestety jak ktoś np. jeździ w trasy to im samochód ma środek ciężkości wyżej tym gorzej się prowadzi. Chyba, że ma napęd na 4 koła. Trek ma sens jak np. mało się jeździ w trasę, a ma się dojazd do domu po drodze nieutwardzonej, czy dużo wysokich krawężników. Inaczej to nie ma żadnego sensu.

Mogę wyjaśnić jak u mnie wyglądał proces decyzyjny. Początkowo chciałem kupić wersję Comfort z pakietem Tech (bez style). Natomiast jak żona zobaczyła w salonie wersję trek to od razu się w niej zakochała. Musiałem jej przyznać rację, bo i moim zdaniem wyglądała dużo lepiej niż wersja Comfort+pakiet Style (którego początkowo nie planowałem). Po przedstawieniu ofert przez dealera wyszło, że Comfort+Tech jest tylko 5500zł tańszy niż Trek (który defacto jest wersją Comfort+Tech+Style oraz dodatkowo bezkluczykowy dostęp, ładowarka indukcyjna oraz o 2cm większy prześwit). Może gdybym bardziej negocjował, to dostałbym lepszą ofertę na Comforta, ale jednak aspekt wizualny też wchodził w grę i ostatecznie padło na Treka ;).

Co do jego właściwości terenowych:
Toyota rzeczywiście reklamuje Treka jako opcję na bezdroża, ale ja się nie łudziłem, że tak jest. Normalna Corolla ma prześwit 135mm, a Trek 155mm. Obecnie samochody potrafią być jeszcze niżej zawieszone (nowy Golf wg Autocentum ma 115mm :O ). Jednak mój poprzedni samochód miał 155mm i czasami przy przejazdach przez progi zwalniające zachaczyłem podwoziem, ale to może była kwestia wyrobionego zawieszenia. 155mm w Treku to nie jest wcale dużo i nie czuję by wpływało to na właściwości jezdne, a auto prowadzi się bardzo stabilnie chociaż jestem dość spokojnym kierowcą. Dodatkowo moje obawy co do jazdy po bezdrożach wzbudzają same koła 225/45/R17 - dość niski profil i ciągle mam obawę, że zniszczę felgę, choć póki co po 3000km nic się nie stało. Natomiast plastikowe osłony na nadkola uważam, że są bardzo praktyczne oraz dodatkowo fajnie wyglądają :). Napęd jest tylko na przednią oś.

Reasumując:
To auto na pewno nie jest na bezdroża. Nawet na wysokie krawężniki bym uważał ze względu na niski profil koła :).  Natomiast na jakąś wiejską drogę z dziurami myślę, że może być spoko. Trzeba po prostu wiedzieć co człowiek kupuje i nie dać się nabrać marketingowemu bełkotowi (z czym mamy tutaj do czynienia ze strony Toyoty :( ).

Offline mikkeboss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Grudnia 2020, 23:06:05 »
Co do leasingu zdecydowanie powinna być ostatnia rata wykupu największą. Pierwsza wpłata 1% i dalej normalnie raty i wykup największy. Toyoty niestety lubią zmieniać właściciela, więc jak, zmieni to mniejszy ból.

No a od tego nie jest przypadkiem GAP?

Offline Bocian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Grudnia 2020, 06:56:54 »
Panowie, pięknie dziękuję za dotychczasowe informacje w temacie (rozwiały część moich wątpliwości)  :-). Nawet udało mi się w końcu ustalić prześwity, jakie mam w dotychczasowym aucie (jak pisałem Mazda 6 GG hatchback z 2004) vs Corolla TS kombi 1.8 hybrid ze swoim 135mm. Okazuje się, że mazda ma identyczną wartość co do mm, więc prysły obawy, że będzie trzeba jeszcze bardziej uważać w miejscach na co dzień przeze mnie odwiedzanych. Aktualnie rozpatruję ostatecznie wariant Comfort (style + tech) w kolorze oxide bronze. Wyłoniłem również dwóch oferentów-finalistów w temacie leasingu wraz ofertą ubezpieczenia. Aktualnie konfrontuje i negocjuje ich (ostateczne?) oferty. Jeśli to nie problem to pozwolę sobie wrzucić w temacie szczegóły, tak abyście mogli się do nich odnieść i napisać swoje ewentualne uwagi i zastrzeżenia. Dzięki raz jeszcze :good:

Offline Bocian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Grudnia 2020, 07:07:24 »
PS. Ostatecznie finaliści to fima Carsmile oraz lokalny broker-Jakub Wyleżyński (All4Lease). Może ktoś z nimi współpracował i ma jakieś uwagi?

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Grudnia 2020, 08:12:50 »
Natomiast na jakąś wiejską drogę z dziurami myślę, że może być spoko. Trzeba po prostu wiedzieć co człowiek kupuje i nie dać się nabrać marketingowemu bełkotowi (z czym mamy tutaj do czynienia ze strony Toyoty :( ).

i o to właśnie mi chodziło, że trzeba mieć świadomość do czego dane auto może służyć, a nie w ciemno wierzyć reklamom, a potem się  rozczarować. A co do reszty to tak jak powiedziałem każdy ma swój gust i nie ukrywając wersja trek z wyglądu jest bardzo ładna. :)
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Bocian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Grudnia 2020, 06:55:46 »
Cześć. No i jak to mówią, poszły konie po betonie  :grin: Wybór finalny: firma Carsmile. Po przeciągającym się troszkę procesie negocjacji i poniekąd "szczuciu" na siebie dwóch finalnych oferentów, dziś podpisuję umowę do warunków jak niżej. Przed samym finiszem żyłowania oferty, delikatny blef z mojej strony aby wydusić co się da  :grin:

Toyota Corolla 1.8 Hybrid TS kombi Comfort plus Pakiet Tech i Style kolor Oxide Bronze (rocznik modelowy 21, produkcja końcówka 20) - bazowa cena netto odniesienia 83975,60PLN

Finalne parametry finansowania:

Czas trwania umowy: 59 rat

Wkład własny: 16482.11 zł netto

Wykup : 824.11 zł netto

Rata stała: 1184.07 zł netto miesięcznie (wiadomo oparta o WIBOR).

Wychodzi więc (jeśli dobrze liczę) 103,8% + bonus w postaci karty paliwowej Orlen o wartości 2000zł. Ujdzie? :-)

PS. Auto do odbioru w 4 tygodnie.

Co ciekawe powyższe warunki nie obligują mnie do korzystania z oferty ubezpieczeniowej leasingodawcy - Santander (oprócz GAPu na pełen okres umowy) ale wziąłem na rok dla wygody, bo szczerze już nie mam siły i czasu na walkę jeszcze z tematem ubezpieczenia (ubezpieczenie od ceny netto):

- GAP 82.41 zł miesięcznie na cały okres leasingu

- komunikacyjne OC, AC, NW ? Umowa na rok płatne w 12-stu ratach 171.67 zł
Po roku zamierzam poszukać nowego ubezpieczenia u brokera ew. rozważę ofertę kontynuacji u dotychczasowego (Compensa).
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2020, 07:55:18 wysłana przez Bocian »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Grudnia 2020, 08:42:38 »
GAP gdy brałem poprzednika (brutto 104k) wyniósł mnie u zewnętrznego ubezpieczyciela 45.11 na 35 mc.
Compessa w drugim roku da Ci cenę zaporową i zmienisz na 99% U nich to taka tradycja, świecka tradycja
Koszt lease wyszedł Ci bdb.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Prosid

• Toyot Leżący
  • *
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2020, 21:53:16 wysłana przez Prosid »

Offline Bocian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Grudnia 2020, 07:03:33 »
Witam. Mam (być może głupie) pytanie. Pierwszy raz nabywam nowe auto i jak wygląda temat obowiązkowego wyposażenia auta odbieranego z salonu? Rozumiem, że o sprawy typu gaśnica, trójkąt ostrzegawczy, apteczka nie muszę się martwić i są wyposażeniem seryjnym? Dojazdówki i zestawu typu podnośnik etc. brak i jest tylko zestaw naprawczy. Waszym zdaniem warto kupić dedykowany zestaw, coś jak niżej?:
https://allegro.pl/oferta/nowe-kolo-dojazdowe-r17-toyota-corolla-xii-zestaw-8429318481
Do powyższego zapewne należy jeszcze dokupić śruby do stalówek, skoro fabrycznie jest na alu?
Przeanalizowałem sprawę kół zimowych (fabrycznie na letnich 17" 225/45), poczytałem o czujnikach ciśnienia, ich programowaniu itd. i zamiast kompletować całe koła zimowe, poszedłem w kierunku wielosezonówek Michelin CrossClimate+ 225/45 R 17 94W XL. Fabryczne opony zamierzam sprzedać, odzyskując część pieniędzy. Powyższa decyzja wynika z tego, że robię rocznie max. 10kkm (95% w mieście i krótki dojazd codziennie do pracy 6km i z powrotem), zimą nie jeżdżę w kurorty narciarskie ew. raz w roku wyjazd na ferie zimowe w góry (zawsze można przed wyjazdem zakupić dodatkowo dla bezpieczeństwa łańcuchy) Z rzeczy, moim zdaniem praktycznych, które zamówiłem:
https://allegro.pl/oferta/dywaniki-gumowe-3d-do-toyota-corolla-xii-od-2018-9648123452
https://allegro.pl/oferta/mata-bagaznika-gumowa-toyota-corolla-xii-ts-kombi-8942357057
Za czym jeszcze warto, waszym zdaniem, się rozejrzeć z praktycznego wyposażenia?
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2020, 08:00:26 wysłana przez Bocian »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Grudnia 2020, 07:24:09 »
Apteczka nie jest wyposażeniem obowiązkowym auta, więc nie będzie jej w aucie.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Grudnia 2020, 08:46:02 »
Witam. Mam (być może głupie) pytanie. Pierwszy raz nabywam nowe auto i jak wygląda temat obowiązkowego wyposażenia auta odbieranego z salonu? Rozumiem, że o sprawy typu gaśnica, trójkąt ostrzegawczy, apteczka nie muszę się martwić i są wyposażeniem seryjnym? Dojazdówki i zestawu typu podnośnik etc. brak i jest tylko zestaw naprawczy. Waszym zdaniem warto kupić dedykowany zestaw, coś jak niżej?:
https://allegro.pl/oferta/nowe-kolo-dojazdowe-r17-toyota-corolla-xii-zestaw-8429318481
Do powyższego zapewne należy jeszcze dokupić śruby do stalówek, skoro fabrycznie jest na alu?
Przeanalizowałem sprawę kół zimowych (fabrycznie na letnich 17" 225/45), poczytałem o czujnikach ciśnienia, ich programowaniu itd. i zamiast kompletować całe koła zimowe, poszedłem w kierunku wielosezonówek Michelin CrossClimate+ 225/45 R 17 94W XL. Fabryczne opony zamierzam sprzedać, odzyskując część pieniędzy. Powyższa decyzja wynika z tego, że robię rocznie max. 10kkm (95% w mieście i krótki dojazd codziennie do pracy 6km i z powrotem), zimą nie jeżdżę w kurorty narciarskie ew. raz w roku wyjazd na ferie zimowe w góry (zawsze można przed wyjazdem zakupić dodatkowo dla bezpieczeństwa łańcuchy) Z rzeczy, moim zdaniem praktycznych, które zamówiłem:
https://allegro.pl/oferta/dywaniki-gumowe-3d-do-toyota-corolla-xii-od-2018-9648123452
https://allegro.pl/oferta/mata-bagaznika-gumowa-toyota-corolla-xii-ts-kombi-8942357057
Za czym jeszcze warto, waszym zdaniem, się rozejrzeć z praktycznego wyposażenia?
Jak dobrze ponegocjujesz to dostaniesz zimówki w gratisie. możesz też dokupić zimówki w tym samym rozmiarze i zamieniać sezonowo /wtedy felga i czyjniki bez zmian/. ewentualnie dokupić mniejsze felgi z zimowymi oponami, ale jezeli nie jest wpisany mniejszy rozmiar do homologacji przy dzwonie może być problem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl