Autor Wątek: Problem z ogrzewaniem w Priusie plus 2013  (Przeczytany 3347 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czajnik

• Toyot Leżący
  • *
Problem z ogrzewaniem w Priusie plus 2013
« dnia: 02 Grudnia 2020, 08:41:05 »
To mój pierwszy wpis więc Witam Wszystkich serdecznie.
Nie znalazłem nic podobnego więc pozwolę sobie opisać problem z jakim się spotkałem.
Auto to Prius Plus z 2013r. z LPG
Powstał wyciek na opasce, który został usunięty. Warsztat napełnił i odpowietrzył układ chłodzenia. ( tylko czy skutecznie) Na skutek wycieku i jak sądzę zapowietrzenia pojawiły się w rejestrze błędy pompy cieczy chłodzącej. Warsztat błędy te  skasował i ok tygodnia było OK. Teraz powrócił problem braku ogrzewania rano po uruchomieniu i bardzo późnego przełączania się na LPG. Wcześniej LPG załączało się po ok 2km teraz 10 nie wystarcza. Wiem jest zimniej ale to nie to. Zazwyczaj restart silnika powoduje, że wszystko wraca do normalnej pracy ale tak być nie powinno.
Czy waszym zdaniem może być tak że pompa jest zapowietrzony? Płyn chłodzący jest na stałym prawidłowym poziomie.

Offline ROMEO

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Problem z ogrzewaniem w Priusie plus 2013
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Grudnia 2020, 21:32:28 »
Witam
U mnie było podobnie z przełączaniem rano z benzyny na LPG - zawsze następowało po przejechaniu ok 1 km , po jakimś czasie po 4- 5 km - okazało się ,że pompa była do wymiany - teraz przełącza ok 1,5 km Pruis Plus 2013r

Offline czajnik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudnia 2020, 11:55:54 »
Jaką pompę kupiłeś? Jaki koszt? Czy wymieniałeś też termostat?

Offline czajnik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudnia 2020, 15:01:54 »
Ktoś wie na czym polega ta niesprawność pompy? Tylko na zimnym silniku nie pracuje. Gdy już złapie obieg to przez cały dzień pracuje chyba prawidłowo. Ogrzewanie działa. Jeżdżę po mieście (taxi) więc gdyby raz pompowała raz nie to bym chyba to poczuł.
Dopytuję bo cena nie jest niska zaczynają się w okolicach 800zł a i po 1800 można znaleźć. Ktoś może wymieniał i znowu padła?

Offline ROMEO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudnia 2020, 21:13:25 »
Jaką pompę kupiłeś? Jaki koszt? Czy wymieniałeś też termostat?
Kupiłem pompę oryginalną używkę na Allegro za 250 zł , termostatu nie wymieniałem - miałem większe zaufanie do pompy oryginalnej z przebiegiem 200tys km  aniżeli do nowej AISIN za 900zł

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudnia 2020, 00:12:33 »
To teraz masz dwie używane pompy.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Grudnia 2020, 00:15:54 »
Oryginał to też AISIN.

Offline czajnik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Grudnia 2020, 10:34:05 »
Wątek myślę można zamknąć. Wątpliwości rozwiało definitywne zatrzymanie się pompy i przekroczenie dopuszczalnej temperatury płyny. Pompę wymieniłem samodzielnie. Układ bez problemów się napełnił i odpowietrzył. Wraz przy temp. ok ZERA rozgrzewa się na dystansie 1-1,5km. Pompa Aisin identyczna jak ta którą miałem z inną datą produkcji i nr formy. Dodam jeszcze, że dolną śrubę pompy najwygodniej odkręcać od strony prawego koła. Trzeba zdemontować lub odchylić niewielki element nadkola, ale nie trzeba demontować osłony silnika. 
Nie posiadłem umiejętności dodawania zdjęć z galerii telefonu

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Grudnia 2020, 14:08:26 »
Ktoś wie na czym polega ta niesprawność pompy? Tylko na zimnym silniku nie pracuje. Gdy już złapie obieg to przez cały dzień pracuje chyba prawidłowo.
U kolegi podłączałem techstream przed wymianą i pokazywał problem z osiągnieciem zadanych obrotów  (Target spd. -cel nie osiągnięty).Pompa w zależnosci od temperatury silnika pracuje na różnych obrotach .Problem z blokującym się wirnikiem najczęściej z uwagi na usterkę mechaniczną. Kumplowi wywalało czerwoną kontrolkę na desce.Założył używkę i śmiga już chyba z 1.5 roku.
Prius 3 XW30 liftback.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Grudnia 2020, 19:53:15 »

Nie posiadłem umiejętności dodawania zdjęć z galerii telefonu
Zdjęcia musisz umieścić na zewnętrznym serwerze do tego stworzonym i wstawić link, lub co o wiele prostsze, przez tapataltak.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czajnik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marca 2021, 19:40:40 »
Zamykając ten post potwierdzam że pompa wody głównego obiegi uległa usterce polegającej na zatarciu się wirnika. Po demontażu stwierdziłem że obraca się on na tyle ciężko że prawdopodobnie nie jest w stanie ruszyć. Pompa wymieniona na nową oryginalną OEM tylko z usuniętym napisem Toyota.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl