Autor Wątek: Problem ze sprzęgłem - nisko bierze  (Przeczytany 4426 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pafcio001

• Prawie Toyot
Problem ze sprzęgłem - nisko bierze
« dnia: 02 Grudnia 2020, 14:53:56 »
Cześć!
Pozwólcie, że się przywitam i przedstawię: z tej strony Paweł, to mój pierwszy post na forum, gdyż od tygodnia jestem posiadaczem Toyoty Yaris 1.3 2008r.
Moja wątpliwość dotyczy sprzęgła w tym samochodzie. Zarówna ja jak i żona zauważyliśmy, że sprzęgło bardzo nisko bierze, wystarczy delikatnie puścić je od podłogi i samochód już rusza. Dodatkowo, tylko dokładne, głębokie wciśnięcie pedału do prawie samej podłogi spowoduje, że bieg dobrze wskoczy. Przeciwnie, będzie zawsze słychać delikatny zgrzyt (najczęściej dzieje się to przy wrzucaniu dwójki).
Przebieg auta to 96.000 km i jest on rzeczywisty w 100% gdyż auto było od początku w rodzinie. Czy powyższy problem, oznacza konieczność wymiany sprzęgła?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Problem ze sprzęgłem - nisko bierze
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudnia 2020, 15:07:23 »
Sprzegło jest hydrauliczne i wysokość pedału nie zależy od zużycia.

Niektóre wersje mają regulację pod pedałem.

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
Odp: Problem ze sprzęgłem - nisko bierze
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudnia 2020, 10:42:18 »
Co prawda w samochodzie innej marki, ale miałem dokładnie ten sam objaw, w końcu w czasie jazdy pedał sprzęgła wpadł w podłogę i to było na tyle, nie szło zmienić biegów. Sprzęgło jako całość jak się okazało było ok, padła tylko taka pompka co jest za pedałem sprzęgła, chyba nazywa się to wysprzęglik. Koszt naprawy był niewielki, bo i pompka kosztowała ze 30 zł no i na szczęście jak mówił mechanik dostęp był bezproblemowy. Może warto to sprawdzić i wymienić jak koszt niewielki, jeśli to będzie to a nie kończące się sprzęgło to może uchronicie się przed mało fajną sytuacją jak brak możliwości zmiany biegów w czasie jazdy i wrzucenia luzu przy włączonym silniku :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl