Witam ponownie. Uzupełniam moje dane pojazdu, Auris 2013 rok, przebieg tylko i aż 75 tys. i jestem drugim właścicielem w Polsce. Z tego co zauważyłem, to potwierdza się, że taka dolegliwość w Aurisie pojawia się jak jest pora deszczowa (duża wilgotność powietrza) i kilka dni pojazd stoi nie odpalany. Moje pierwsze tuki pojawiły się jak pojazd stał 4 dni nie używany. Teraz jak żonka jeździ codziennie do pracy, odpukać cisza. Sprawdziłem osobiście błędy - Check, za pomocą OBD II i programem Car Scaner - nie wykrył żadnego błędu. Nie wiem tylko dlaczego - Kontrola systemy EGR wykazało 0 %, czy to dobrze czy źle ?. Dzwoniłem do serwisu Toyota - Szczecin, w słuchawce usłyszałem wielkie zdziwienie na temat stuków, terkotania silnika podczas odpalania na zimnym silniku. Zaprosili mnie do siebie. Z uwagi na ich dziwienie postanowiłem samemu pogłębić temat i w ostateczności do nich zawitać. Widzę po forum, że to nie pierwszy taki przypadek z turkotaniem, więc w serwisie chyba ściemniają. Jak już pisałem setem od niedawna posiadaczem hybrid i od samego początku byłem pod wielkim wrażeniem. Tylko, że teraz po tym co słyszałem jestem przerażony. To miał być bezawaryjny pojazd, do 200 tys. bez problemu i jak szukałem pojazdu to tylko z małym przebiegiem. Poprzedni właściciel, zapewniał mnie o autentyczności drogomierza. Ustaliłem , że nigdy nie wymieniał świec, może w tym tkwi mój problem terkotania. Proszę o info.