Autor Wątek: Podstawowe audio  (Przeczytany 8469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krystian.ja.3

• Toyot Leżący
  • *
Podstawowe audio
« dnia: 08 Grudnia 2020, 10:53:57 »
Hej,

Ogólnie jestem zadowolony z podstawowego audio, uważam, że serio nie gra najgorzej ( w porównaniu do poprzednich samochodów). Brakuje mi jednak  subwoofera, znalazłem fajna opcje pod fotel by jbl

JBL BASSPRO SL2 - model 2020.

https://allegro.pl/oferta/jbl-basspro-sl2-model-2020-subwoofer-pod-fotel-9830469798?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Czy ktoś orientuje się, czy są szanse żeby go wpiąć do seryjnego denso-ten radia?

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2020, 11:20:28 wysłana przez krystian.ja.3 »

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Podstawowe audio
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudnia 2020, 13:54:56 »
Może by się dało, tylko czy warto? Sądzę, że wymiana fabrycznych głośników da dużo lepszy efekt (w podobnej lub nieco wyższej cenie). Do tego subwoofera musiałbyś doprowadzić:
- plus z akumulatora,
- sygnał - tu wygląda, że jest złącze "High Level In", którym możnaby doprowadzić, bo fabryczne radio chyba "line out/subw" nie ma, ale proszę poprawcie mnie - jeśli się mylę to sorry - trochę mniej kombinowania wtedy, bo nie trzeba "kraść" z kabli głośnikowych, tylko wystarczy przeciągnąć czincz (który w wersji car-audio będzie miał też niżej wymienione sterowanie),
- sterowanie wł/wył.
Jakby na to nie patrzeć trzeba pod fotel przeciągnąć kilka kabli jest a efekt jaki osiągniesz to silny bas i słaba reszta. W wersji z wymianą głośników wszystko wygląda jak z fabryki, nie bawisz się w ciągnięcie druta i cieszysz się dobrej jakości dźwiękiem :)

Offline krystian.ja.3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Grudnia 2020, 14:08:24 »
Może by się dało, tylko czy warto? Sądzę, że wymiana fabrycznych głośników da dużo lepszy efekt (w podobnej lub nieco wyższej cenie). Do tego subwoofera musiałbyś doprowadzić:
- plus z akumulatora,
- sygnał - tu wygląda, że jest złącze "High Level In", którym możnaby doprowadzić, bo fabryczne radio chyba "line out/subw" nie ma, ale proszę poprawcie mnie - jeśli się mylę to sorry - trochę mniej kombinowania wtedy, bo nie trzeba "kraść" z kabli głośnikowych, tylko wystarczy przeciągnąć czincz (który w wersji car-audio będzie miał też niżej wymienione sterowanie),
- sterowanie wł/wył.
Jakby na to nie patrzeć trzeba pod fotel przeciągnąć kilka kabli jest a efekt jaki osiągniesz to silny bas i słaba reszta. W wersji z wymianą głośników wszystko wygląda jak z fabryki, nie bawisz się w ciągnięcie druta i cieszysz się dobrej jakości dźwiękiem :)
Dzięki za odpowiedź. Zabiorę się niebawem za zmianę samyxh głośników. Chociaż dalej twierdzę, że nie jest najgorzej ale brakuje basu który łamie żebra. Spotyfi gra, dab odbiera. Może tylko połączenia z androidem auto kuleje.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Grudnia 2020, 14:32:07 »
Po wymianie fabrycznych głośników jestem bardzo zadowolony.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudnia 2020, 14:53:49 »
wymianie
Na jakie wymieniałeś, robiłeś to sam?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudnia 2020, 15:01:14 »
A ja byłem w szoku jak dobrze  oryginalne głośniki grają po zmianie radia na lepsze w rav4  i to jest główny winowajca zapewne I u nas. Głośniki zawsze są dobierane i strojone pod dane radio i na wieku fachowych portalach zalecają w pierwszym rzędzie zmianę stacji.

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Grudnia 2020, 15:03:32 »
wymianie
Na jakie wymieniałeś, robiłeś to sam?
Ja już nie pamiętałem. Wymieniali mi fachowcy od audio w Katowicach. Kiełek wymieniał sam. Wszystko znajdziesz w wątku Moje modyfikacje

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Grudnia 2020, 15:17:13 »
Głośniki zawsze są dobierane i strojone pod dane radio

Jakoś mi ta teoria nie pasuje, szczególnie po tym jak napisałeś jaką poprawę dała wymiana stacji (a głośniki zostały fabryczne) - czyli co, Twoja stacja była strojona pod głośniki ravki?. Z doświadczenia twierdzę, że każdy element ma znaczenie - wymiana kabli potrafi zrobić dużą różnicę. To chyba jest trochę tak, że całość gra tak dobrze jak gra najsłabszy element. Ja idę najpierw w wymianę głośników, bo te są naprawdę marne - spójrz na te magnesy w innym wątku - one się nadają na lodówkę a nie do grania ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Grudnia 2020, 15:34:37 »
Nie, napisałem o Rav4 4 generacji siostrzenicy. Zmienili najpierw same radio i efekt był piorunujący. Dla mnie 100% lepiej to grało, oczywiście zostały też wygłuszone drzwi. Dlatego napisałem " i to jest  główny winowajca zapewne i u nas"
To nie moja teoria tylko fachowych portali. Ja nie mam za bardzo o tym pojęcia od strony technicznej.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2020, 15:39:45 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Grudnia 2020, 16:21:53 »
Tutaj się kilka osób wypowiadało nt. radia w V gen i wymiany głośników, że jest różnica niebo a ziemia - wygląda na to, że fabryczna stacja nie jest najgorsza. Nie wiem jak grało w IV gen, bo koło tego modelu tylko stałem, nie siedziałem nawet w środku, ale nawet najlepsza stacja nie da rady z paździerzowymi głośnikami.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Grudnia 2020, 16:23:41 »
Oryginalne głośniki ważą po 170g z plastikowymi dystansami. Ciężko z nich wyciągnąć jakiś bas.
Oczywiście sama waga nic nie znaczy, ale tu jest ciut za mała, żeby...

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Grudnia 2020, 19:02:08 »
Ja idę najpierw w wymianę głośników, bo te są naprawdę marne - spójrz na te magnesy w innym wątku - one się nadają na lodówkę a nie do grania
Nawet na lodówkę się nie nadają, bo zajmą za dużo miejsca :)
widziałem te głośniki po ich wymontowaniu, brak słów, nawet nie wyglądają jak atrapa głośników, bo takowe przecież mają imitować prawdziwe, a to coś to nie przypomina głośników. i cud, że z tego wydobywa się jakiś dźwięk ...

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Grudnia 2020, 19:09:11 »
Waga tych czterech głośników w sumie chyba była mniejsza, niż jednego nowego

Offline nessip

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Grudnia 2020, 20:57:38 »
Spotyfi gra, dab odbiera
odbiera Ci DAB ? Jest tam w PL cokolwiek oprócz stacji "państwowych" patrzyłem i generalnie nic poza właśnie takimi. Chyba, że nie umiem czegoś ogarnąć.

Pozdr,
n.

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Grudnia 2020, 21:04:18 »
Ja odbieram na DAB tylko programy Polskiego Radia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl