Autor Wątek: Rav4 5gen - Koszty serwisowe/przeglądów  (Przeczytany 77219 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Rav4 5gen - Koszty serwisowe/przeglądów
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Czerwca 2021, 00:03:55 »
Pierwszy - olej
Drugi - olej i płyn hamulcowy
Trzeci - olej
Wszystko jest napisane w instrukcji...

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Czerwca 2021, 00:22:13 »
Czy któryś z przeglądów obowiązkowych zawiera wymianę płynów eksploatacyjnych innych niż olej w silniku (co rok lub 15.000)?
Czytając  ogólne informacje w sieci to z płynów do wymiany mamy:
Te nieścisłości mogą powstawać w trakcie zlej interpretacji karty przeglądowej, w której są oznaczone czynności jak, wymiana, sprawdzenie stanu oraz uzupełnianie płynu, do tego jest jeszcze przegląd wariancie ekonomicznym, standardzie i rozszerzonym. 
Dlatego ceny przeglądów czasami sporo odbiegają.
Są też płyny o długim okresie przydatności oraz uniwersalne wymieniane częściej.
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2021, 00:37:40 wysłana przez animuss »

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Czerwca 2021, 21:29:19 »
dziś tel do ASO : 2 opcje na ?pierwszy przegläd?:
1. 840 podstawowy (filtry + olej)
2. rozszerzony za 1180 ( 1+ sprawdzenie klimy, klocki tarcze czyszczenie, sprawdzenie ew. wycieków/okablowanie , sprawdzenie nalotu rdzy? + coś tam jeszcze)

nalotu mam 12,7k km ale w lipcu zrobie ponad 2k km, wiec sie ustawilem na nastepny tydz.

U mnie : nic nie stuka, nic nie brzęczy, zero wycieków czy biegajäcych kun pod maskä
Auto non stop w garażu trzymam, wiec zima i słońce nie daje jej w d*

Wybieram chyba zestaw 1. Brał ktoś 2 ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Czerwca 2021, 21:45:52 »
Na pierwszy nie warto chyba, że niedomaga.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Czerwca 2021, 21:55:50 »
ano wlasnie wszystko git - wiec wezme pewnie 1
połowa pójdzie z pkt z Toyota More wiec nawet można do aso jechać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Czerwca 2021, 23:22:15 »
Ja robiłem 1-mc temu przegląd, nalotu było 8300km i za opcje 2 + sprawdzenie aku hybrydowego + kwasiaka zapłaciłem 1120zl z czego czesc pokryta z punktów MyToyota. Ja bym brał opcje 2, będziesz miał bardziej zadbany egzemplarz. Moja tez w garażu sobie parkuje.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Czerwca 2021, 07:53:46 »
U mnie na pewno gdybym miał wybór brałbym drugi pakiet, bo skrzypienie hamulców przy hamowaniu i ruszaniu (chwilę przed zatrzymaniem i odpuszczeniem przy ruszaniu) denerwuje, może jak doczyszczą to na jakiś czas będzie spokój. Ciekaw jestem też testu tego aku 12V, bo podejrzewam, że sprawdzą kolor "lampki" na aku i jest "v check" ;], a u mnie aku to jakiś trup się zrobił i bardzo szybko spada do 12V, nawet po długim ładowaniu (ręcznie zasilaczem do 14,5-14,8V).

Dzisiaj właśnie poszło 15kkm, przegląd mam za 11 dni dopiero... blisko i z autem zastępczym, daleko i drożej (Chwaszczyno) jest prawie z dnia na dzień. Mam nadzieje, że przekroczenie <1000 km nie będzie problemem, bo telefonicznie zapewniali, że do +/- 1kkm.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Czerwca 2021, 09:10:07 »
U mnie na pewno gdybym miał wybór brałbym drugi pakiet, bo skrzypienie hamulców przy hamowaniu i ruszaniu (chwilę przed zatrzymaniem i odpuszczeniem przy ruszaniu) denerwuje,

Dzisiaj właśnie poszło 15kkm, przegląd mam za 11 dni dopiero... blisko i z autem zastępczym, daleko i drożej (Chwaszczyno) jest prawie z dnia na dzień.
Mam nadzieje, że przekroczenie <1000 km nie będzie problemem, bo telefonicznie zapewniali, że do +/- 1kkm.

1.Wybór - zapytaj o to, bo może sami nie wiedzą, że można zrobić na 2 opcje (mi w sumie sam gościu od razu zaczął mówić)
2.'Skrzypienie hamulców przy ruszaniu' ... mi to jakoś nie przeszkadza
3. Mi mówił,że tak do 1k km chyba można przekroczyć,ale do 2k km - to juz by trzeba było pisać do centrali TMP  :cool:

Mógłbym zrobić wymiane tego oleju po powrocie, ale wole wcześniej .
Co do oleju/benzyny - to mi gościu mówił -  by nie czytał na forum  :cool: :grin:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Czerwca 2021, 09:14:44 »
Wiem, że na pewno koła demontują i przegląd robią w tamtej okolicy, więc jest to raczej ta wersja na bogato, jako bardziej fabryczna u nich. A niech sprawdzają i tak jest to zdzierstwo jak za przegląd, by tyle płacić za swoją drogą wyłącznie wymianę oleju + sprawdzenie.

2. Skrzypienie mnie denerwuje, jednak jest trochę obciachowe, a inne hybrydy którymi jeździłem nie wydawały takich dźwięków, więc tym bardziej irytuje, ale ja nie jestem tutaj jak 99% osób na forum. Nie narzekam na auto i po niecałym roku lubię codziennie wsiadać i jeździć.

3. Pewnie przekroczę o 500-700 km te 15kkm, więc przejdzie na luzie. Jak będzie kryzys, to na 15450 km przerzucę się na oszczędzanie :).

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Czerwca 2021, 14:56:12 »
ano wlasnie wszystko git - wiec wezme pewnie 1
połowa pójdzie z pkt z Toyota More wiec nawet można do aso jechać
Na 30 a bardziej na 60tyś można brać, a tak to tylko podstawowy chyba, że dodatkowo domówić dezynfekcję klimy.
Jak nic nie domaga, po co tam kręcić.

Offline Tracz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Czerwca 2021, 09:26:49 »
Panowie, RAV4 gen5. 1. przegląd po ok. 1kkm - wymiana oleju i filtrów (świadoma), do tego dokręcenie śrub haka (tak zaleca producent). Warto coś jeszcze dać do sprawdzenia albo coś wymienić?

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Czerwca 2021, 09:47:26 »
Jak miałeś montowany hak to sprawdź czy masz komplet spinek / wkrętów tylnych nadkoli i zderzaka. U mnie kilku brakowało po montażu, co zauważyłem dopiero po ok mc.

Offline Tracz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Czerwca 2021, 09:50:28 »
dzięki, zerknę potem.

Offline Tracz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Sierpnia 2021, 21:28:43 »
Jak w praktyce jest z tymi przeglądami w Rav4 Gen5, wg rozpiski Toyota są one po: 15k, 30k, 45k, 60k, 75k i 90k kilometrów lub odpowiednim czasie, co nastąpi wcześniej. Jednak są tam też takie przedziały jak: 1k, 5k, 22.5k, 52.5k, 67.5k, 82.5k.
Wobec tego, czy Toyota oferuje ustandaryzowane przeglądy nieobowiązkowe po innej liczbie kilometrów?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Maja 2023, 14:01:54 »
Widzę, że nikt dawno nie pisał o kosztach przeglądów. Dziś zostawiłem samochód na przegląd po 15 tys. Wstępnie dostałem info, że ok 1700 zł brutto przed rabatem. Nie wiem, czy serwisy sobie nie strzeliły trochę w kolano z aplikacją MyT. Widzę, że samochód wjechał na serwis 8.20, a wyjechał na parking 9.18. Ciekawy jestem, ile godzin mi policzą, bo jadę po odbiór po pracy:))

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl