Autor Wątek: Rav4 5gen - Koszty serwisowe/przeglądów  (Przeczytany 77339 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 24/25
Odp: Rav4 5gen - Koszty serwisowe/przeglądów
« Odpowiedź #285 dnia: 16 Marca 2025, 14:09:51 »
Trzeba.
Wtedy masz gwarancję Relax z masą wykluczeń. Wahacz z tuleja  wymienią Ci na gwarancji ale z odkręcenie śrubki którą trzeba przy okazji dotknąć, zapłacisz 2000 bo ta śrubka nie jest ujeta w warunkach gwarancji Relax
Troszeczkę wybiórczo podchodzisz do tematu bo są tacy na forum którym Relax się zapłacił chociażby dlatego że były robione naprawy na koszt gwaranta. Skupił bym się nad tym ile ktoś jeździ żeby odpowiedzieć na pytanie czy się opłaca.
Z ubezpieczeniami zawsze jest tak samo. Zawsze mówię się "po co mi to" do momentu aż przyjdzie skorzystać. A jak się skorzysta to jest przepychanie o odpowiedzialność wyłączenia i koszty. Że świecą szukać przypadków oczywistych i zerojedynkowych.
Ja nie twierdzę że coś jest złe. Twierdzę że trzeba mieć z tyłu głowy fakt że aby się załapać bezkosztowo, trzeba się znalezc w bardzo wąskim torze awarii i żaden z tego św spokój.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2025, 14:14:49 wysłana przez Bigbluee »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #286 dnia: 16 Marca 2025, 14:54:01 »
Ja nie twierdzę że coś jest złe.
No ale napisałeś to :
Wtedy masz gwarancję Relax z masą wykluczeń. Wahacz z tuleja�  wymienią Ci na gwarancji ale z odkręcenie śrubki którą trzeba przy okazji dotknąć, zapłacisz 2000 bo ta śrubka nie jest ujeta w warunkach gwarancji Relax
A mógłbyś cytować też to:
Jestem po wymianie pompy spryskiwaczy reflektorów. Teraz wszystko działa. Koszt samej pompki 850zł plus robocizna więc razem ponad 1000zł. Oczywiście naprawa w ramach gwarancji relaks.

Że świecą szukać przypadków oczywistych i zerojedynkowych.
No nie za bardzo bo na forum jest sporo pozytywnych opinii a Ty wybrałeś jedną oczywiście negatywną.

« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2025, 14:58:44 wysłana przez ledziu »

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 24/25
« Odpowiedź #287 dnia: 16 Marca 2025, 15:11:58 »
Kompletnie nie rozumiem o co ci chodzi. Napisałem wprost że takie twory nie dają św spokoju. Mają masę wyłączeń. Do tego dopisze jeszcze ze nie powinny się nazywać "gwarwncją" bo to daje mylne wrażenie że jest kontynuacją gwarancji 3 letniej.
Ty się czepiasz w ogóle bez sensu albo nie rozumiesz słowa pisanego.
Jeszcze raz, taki twór nie jest ani dobry ani zły. Można trafić w zakres ale można też trafić częściowo obok zakresu jaki obejmuje i wtedy będzie przepychanka i tak jest z reguły. Piszę to nie tylko na podstawie relaxu ale innych podobnych tworów w innych markach gdzie aso kwestionuje roszczenia z tytułu takich utworów. A gdy auto jest już na podnośniku to jesteś w sytuacji podbramkowej. Płacisz mimo że się nie zgadzasz, nie płacisz i wypychają na plac i się kopiesz z koniem.

Jak ktos chce to kupuje jak nie to nie. Jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Każdy musi sam sobie sklakulowac po przeczytaniu warunków Relaxu.

Są ubezpieczenia od kosztów napraw i wg mnie są one dużo lepszą opcją gdy mówimy o "św spokoju".
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2025, 15:23:32 wysłana przez Bigbluee »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #288 dnia: 16 Marca 2025, 17:23:49 »
Kompletnie nie rozumiem o co ci chodzi
O nic. Ktoś zadał pytanie o Relax a Twoja pierwsza odpowiedź nic nie miała wspólnego z tym co dalej napisałeś.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #289 dnia: 16 Marca 2025, 22:56:12 »
Trzeba.
Wtedy masz gwarancję Relax z masą wykluczeń. Wahacz z tuleja  wymienią Ci na gwarancji ale z odkręcenie śrubki którą trzeba przy okazji dotknąć, zapłacisz 2000 bo ta śrubka nie jest ujeta w warunkach gwarancji Relax
To nie tak, wymieniając wahacze z tulejami, muszą zepsuć dobre, ale zapieczone połączenia śrubowe, przeciąć, wywalić do kosza, koszt tych śrub to śmieszne pieniądze droższa jest geometria, którą tracisz po przecięciu tych śrub i wymianie wahaczy.
Za geometrię trzeba też zapłacić, bo była dobra tak samo jak za śruby.
Wymiany dobrych części nie obejmuje Relax.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2025, 23:04:20 wysłana przez animuss »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #290 dnia: 17 Marca 2025, 08:27:34 »
Cóż. Jakby mi ktos zaspiewał 2100 za te śrubki to bym olał ich relax i pojechał wymienic te tuleje to serisu zawieszeń i tyle. Mniej bym zaplacił.
Jest to paranoja oczywiście bo jeśli zepsuło sie coś co jest objęte gwarancją to naprawa powinna byc darmowa niezależnie od tego z czym sie wiąże.

Dawno temu w ramach zwykłej gwarancji miałem w Corolli wymieniane sprzęgło. Facet mówił: padła tarcza lub docisk - wymieniamy jedno i drugie ale do kompletu warto wymienic łozysko. Ono jest jednak dobre więc na gwarancji sie nie da. Doplaci pan 350 za samą część i tez wymienimy, a przy okazji wyregulujemy gratis ten ręczny. Dla wyjasnienia, przyjechałem tam własnie z nierówno działającym ręcznym, a że sprzęgło padło to oni sami mi powiedzieli z własnej woli. Auto mialem wtedy kupione tydzień wcześniej z drugiej ręki i nie wyczułem, że ze sprzęgłem cos nie tak, a gwara się za miesiąc konczyła. Genralnie byłem im wdzięczny, bo mogli przecież nic nie mówić a z własnej woli powiedzili że cos drogieggo jest zepuste i wymienią.

Wracając do realx. To po co on w takim razie?

No po to, że może sie popsuć coś drogiego i niekoniecznie będzie przykręcone zapieczoną śrubką. Ja chwilowo nie mam nic bo gwara firmowa sie skończyła, a przegląd mam za niecałe 2kkm. Auto mam w leasingu jeszcze przez niecały rok więc i tak muszę przegląd w ASO zrobić to wezme relaxa - koszt to w końcu jakies 450 - 180 = 270 (roznica ceny oleju własnego i z ASO) czyli jedno tankowanie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #291 dnia: 17 Marca 2025, 12:29:05 »
Cóż. Jakby mi ktos zaspiewał 2100 za te śrubki to bym olał ich relax i pojechał wymienic te tuleje to serisu zawieszeń i tyle. Mniej bym zaplacił.
Śruby kosztują mniej niż 50 zł w ASO.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #292 dnia: 17 Marca 2025, 12:35:02 »
Ja jednak jednej rzeczy nie rozumiem. Wahacze podlegają wymianie w ramach Relaxu ale nie materiały i robocizna których demontaż/wymiana wynika z konieczności ich demontażu aby przeprowadzić naprawę zgodnie z technologią producenta?

Ja bym poprosił o stanowisku importera.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #293 dnia: 17 Marca 2025, 12:46:59 »
Z tego co pamiętam było napisane, że ZALECA SIĘ wykonanie dodatkowej czynności w celu ewentualnej korekty geometrii zawieszenia, ktora wiąże się z odkręceniem zardzewiałych śrub.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #294 dnia: 17 Marca 2025, 15:27:36 »
Wahacze podlegają wymianie w ramach Relaxu ale nie materiały i robocizna których demontaż/wymiana wynika z konieczności ich demontażu aby przeprowadzić naprawę zgodnie z technologią producenta?
Robocizna podlega, a śruby kosztują grosze, nawet cała usługa jest tania, po co pisać głupoty jak można zadzwonić do ASO.   

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #295 dnia: 17 Marca 2025, 16:03:52 »
Ja piszę tylko na bazie tego co było pisane tutaj na forum.
I za co w takim razie chcą te 2100 zł?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #296 dnia: 17 Marca 2025, 17:18:12 »
Za to że masz ten Relax. Wreszcie go czujesz jak wydajesz z kieszeni 2100.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #297 dnia: 17 Marca 2025, 17:21:08 »
Wymogiem są przeglądy w ASO w trakcie okresu leasingu, czyli w moim przypadku 5 lat, później można robić co się chce, ale chyba jednak wolałbym mieć aktywną Toyotę Relax niż nie.

A kto Ci tak namieszał w głowie? Przeczytaj dobrze umowę leasingową i nie masz na pewno zapisu, że musi to być ASO. Kolega Colin to ogarnia w ramach ASO. Leasingodawcę interesuje tylko abyć płacił raty leasingowe oraz ubezpieczenie najlepiej u nich i nic poza tym.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #298 dnia: 17 Marca 2025, 17:25:13 »
Hasło "nie można odkręcić śrub" tak naprawdę nie opisuje całości problemu. Przykład z Aurisa. Wymiana gumowych obejm tylnego stabilizatora. Proste zadanie, odkręcić 4 śruby, zdjąć metalową obejmę mocującą gumy, wymienić gumy, założyć obejmę, wkręcić 4 śruby. Robota na 15 minut. Próba odkrecenia pierwszej śruby zakończyła się oderwaniem nakrętki umieszczonej wewnątrz elementu zawieszenia (nie wiem jak on się nazywa). Do urwanej nakrętki dostępu z zewnątrz nie ma. Co w takiej sytuacji? Ano robią się koszty bo coś trzeba rzeźbić albo wymienić element zawieszenia, w którym owe nakretki się znajdują a że jest on sporych rozmiarów to kosztować będzie nie mało nie mówiąc już o robociźnie.
Tak przy okazji może kolega @Colin doradzi co zrobić?
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2025, 17:26:51 wysłana przez przmor »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #299 dnia: 17 Marca 2025, 18:21:17 »
Wymogiem są przeglądy w ASO w trakcie okresu leasingu, czyli w moim przypadku 5 lat, później można robić co się chce, ale chyba jednak wolałbym mieć aktywną Toyotę Relax niż nie.

A kto Ci tak namieszał w głowie? Przeczytaj dobrze umowę leasingową i nie masz na pewno zapisu, że musi to być ASO. Kolega Colin to ogarnia w ramach ASO. Leasingodawcę interesuje tylko abyć płacił raty leasingowe oraz ubezpieczenie najlepiej u nich i nic poza tym.
Doczytam jak będę podpisywał, ale jednak wydaje mi się, że warunkiem leasingu i utrzymania gwarancji fabrycznej i później Relax są przeglądy w ASO, w przypadku innych producentów zdaje się, że wygląda to podobnie. Co do kolegi Colina to KURO znam i szanuję, ale ASO Toyoty nie jest, więc nie wiem jak miałoby być traktowane jako ASO.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl