Autor Wątek: Paliwo E-10 a filtr paliwa i przewody gumowe.  (Przeczytany 7139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
Paliwo E-10 a filtr paliwa i przewody gumowe.
« dnia: 15 Grudnia 2020, 17:14:56 »
Moja agrafka jeszcze nie zassała takiego mixtu ale eco propagbanda promuje wprowadzenie takiego paliwa z dodatkiem bijo.
Zapala mi się czerwona kontrolka, gdyż w innym aucie tankowanym w Niemczech sparciały przewody paliwowe gumowe (nie chodzi o jakość a skład etyliny).
Czy miał ktoś z Was taką przygodę i przy okazji padł (spuchł) mu filtr paliwa ?     

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Paliwo E-10 a filtr paliwa i przewody gumowe.
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudnia 2020, 17:45:47 »
Przecież od dawna już są na stacjach paliwa z dodatkiem bioetanolu i czegoś tam jeszcze, czego nazwy nie mogę spamiętać.
3VZ.pl

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudnia 2020, 22:07:15 »
Ale na razie zatrzymali się na max 5%, a tu koledze chodzi o 10%
Wiem tylko tyle, że swego czasu np VAG zakazywał polewania czegoś mocniejszego niż 5%

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudnia 2020, 00:50:59 »
Ale na razie zatrzymali się na max 5%, a tu koledze chodzi o 10%
Wiem tylko tyle, że swego czasu np VAG zakazywał polewania czegoś mocniejszego niż 5%

Gdyby przewody paliwowe nie zrobiły się ja goownolit pewnie bym je wymienił i zapomniał - ot 30 lat wytrzymały, ale przy wymianie doszedłem do sanek z filtrem paliwa a ten .... z walca zrobił się prawie jak beczułka. 
Dla mnie dziwna sprawa. Powiedziałem o tym znajomemu a ten powiedział, że niektóre auta nie tolerują etanolu. Nieco nie dowierzając, z dystansem to tej informacji poguglałem i znalazłem info, że wszystkie modele TOYEK przeznaczone na rynek europejski i produkowane od stycznia 1998 roku z wyjątkiem modelu Avensis 2.0 l i 2.4 l (lipiec 2000 roku ? październik 2008 roku) są przystosowane do E10.
Moja nadwrażliwość na takie niespodzianki, obecna bardzo słaba znajomość XV10 podsunęły myśl zapytania, bo nie chcę w korku wyskakiwać i gasić auta albo na jezdni znaczyć teren...   

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudnia 2020, 11:14:43 »
z wyjątkiem modelu Avensis 2.0 l i 2.4 l (lipiec 2000 roku ? październik 2008 roku) są przystosowane do E10.

Widocznie D-4 nie daje rady. Pewnie kwestia smarowania pompy wysokiego ciśnienia.

Odnośnie elementów gumowych, to nic się po 98 nie zmieniło, przewody są z tego samego materiału, co wcześniej, więc nie ma powodów do obaw.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2020, 12:05:18 wysłana przez marcin »
3VZ.pl

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudnia 2020, 19:21:38 »
z wyjątkiem modelu Avensis 2.0 l i 2.4 l (lipiec 2000 roku ? październik 2008 roku) są przystosowane do E10.

Widocznie D-4 nie daje rady. Pewnie kwestia smarowania pompy wysokiego ciśnienia.

Odnośnie elementów gumowych, to nic się po 98 nie zmieniło, przewody są z tego samego materiału, co wcześniej, więc nie ma powodów do obaw.

5S-FE
Nic mi nie wiadomo, by w ON dodawali etanolu  :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudnia 2020, 19:24:37 »

5S-FE

A ktoś tu pisał o jakimś ON ?
3VZ.pl

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Grudnia 2020, 20:14:20 »

5S-FE

A ktoś tu pisał o jakimś ON ?

D-4 to nie Diesel ?

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Grudnia 2020, 22:33:42 »
D4D to diesel
D4 to benzyna z bezposrednim wtryskiem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl