Autor Wątek: Opony 91H czy 94V  (Przeczytany 12218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Opony 91H czy 94V
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Grudnia 2020, 23:12:01 »
Są kraje w EU gdzie są podane daty, ale to dotyczy obowiązku stosowania zimowych. Na zimowych możesz sobie jeździć cały rok w PL bo prawo tego nie zabrania,  co nie zmienia sytuacji, że na oponach z obniżonym indeksem (dopuszczonych warunkowo) możesz jeździć tylko zimą. Są na to przepisy i basta, głową ściany nie przebijesz, a ubezpieczyciel swoje zrobi w razie czego.
 A dyskusja na poziomie "nikt mi nie powie, że czarne jest czarne a białe jest białe " to poziom piaskownicy.
Co gorsza wprowadzasz (mam nadzieję,  że nieświadomie) ludzi w błąd i narażasz na niebezpieczeństwo,  bo w innym wątku napisałeś,  że mogą jeździć cały rok na wielosezonowych z obniżonym indeksem nawet do 160, co jest nie prawdą i narażeniem innych na niebezpieczeństwo.

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka

Swoje napisałem a każdy niech sobie jeździ na czym chce. Dyrektywe UE ma czarno na białym i każdy niech sobie sam zinterpretuje. Ja jeszcze nie słyszałem ani w  internecie nie znalazłem ani jedego przypadku że ktoś miał problemy że jeździ z za niskim indeksem prędkości na oponach z oznaczeniem 3PMSF.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Grudnia 2020, 23:17:50 »
Bo myślą i jeżdżą na prawidłowych?
Tam nie ma nic do interpretacji, przepis jest jasny, wystarczy czytanie ze zrozumieniem .
W PL nikt tego nie sprawdza chyba, że spowodujesz wypadek. W DE np. Już tak.

http://blog.bestdrive.pl/2448-czym-grozi-uzywanie-opon-ze-zbyt-niskim-indeksem-predkosci

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2020, 23:27:50 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Grudnia 2020, 07:49:45 »
Zastanawiam się, jakie to są opony zwykłe  oraz co oznacza zwrot zazwyczaj wyposażone w rozumieniu pkt. 3.4.2.2. dyrektywy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Grudnia 2020, 08:37:26 »
Zastanawiam się, jakie to są opony zwykłe  oraz co oznacza zwrot zazwyczaj wyposażone w rozumieniu pkt. 3.4.2.2. dyrektywy.
Wszystko jest baaaardzo szczegółowo wyjaśnione,  to co tu wstawianie to jakieś skróty myślowe i wycinki.
Jeśli chcesz mogę Ci udodmstepnić całość przepisów (jest co czytać)
Co do pytania wstawiam fragment ad1
..."opona  zwykła?  oznacza  oponę  lub  oponę  typu  ?run flat? przeznaczoną  do  normalnego  użytkowania drogowego; 7) ?opona  typu  ?run  flat?  ?  oznacza  oponę  zgodnie z definicją w pkt 2.4.3 regulaminu  EKG ONZ nr  64  ( 1 ); 8) ?opona  zapasowa  do  użytku tymczasow...
Jest tam też o oponach specjalnych np.sniegowych, kolcowanych, czy wielosezonowych, nie M+S, bo te nadal są "zwykłe"

Co do "zazwyczaj" jak zapewne  wiesz,zazwyczaj w pojazdach  są montowane na kołach  opony pneumatyczne ale nie tylko, bo są też np. "pełne",  "kolcowe" itp.
Chcesz wiedzieć więcej to poczytaj
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI  (UE) NR  458/2011 z dnia  12 maja  2011  r. w sprawie  wymagań  dotyczących homologacji  typu  pojazdów silnikowych  i  ich  przyczep w odniesieniu  do montowania opon oraz  w sprawie wykonania  rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i  Rady  (WE)  nr  661/2009  w  sprawie  wymagań  technicznych w zakresie homologacji typu pojazdów  silnikowych dotyczących ich  bezpieczeństwa ogólnego,  ich  przyczep oraz przeznaczonych  dla  nich  układów, części i  oddzielnych  zespołów technicznych (Tekst mający znaczenie  dla  EOG)

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl