Autor Wątek: Rav4 III- radio z Navi  (Przeczytany 1354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline okruch007

• Początkujący
Rav4 III- radio z Navi
« dnia: 19 Grudnia 2020, 15:32:39 »
Panowie mam do Was jako znawców pytanie, zmieniałem standardowe radio z Ravki na radio z Navi, jest to oryginalne i nie było by nic dziwnego w tym ale po podłączeniu wszystkich kostek została mi jedna na którą zabrakło miejsca w nowym radiu, może wiecie za co odpowiada ta kostka bo wszystko działa poprawnie, chociaz tak mi do głowy przyszło że może to jest kostka od bluetootha ?

Offline Rafał G.

• Początkujący
Odp: Rav4 III- radio z Navi
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipca 2021, 18:41:43 »
Witam wszystkich,
w temacie tego wątku: posiadam RAV4 z 2007 wyposażoną w radio CD bez zestawu głośnomówiącego i BT (brak mikrofonu w lampie oświetlenia, brak sterowania po prawej stronie kierownicy). Zależy mi na posiadaniu zestawu głośnomówiącego. Rozważam wymianę lampy na wersję z mikrofonem i założenie radia z navi (oryginalne z tej wersji). Czy ktoś może mnie wesprzeć swoją wiedzą i powiedzieć czy zmiany tych dwóch elementów wystarczą? Czy wiązki przewodów z mojej wersji pasują na lampy z mikrofonem i wszystko gładko zadziała? Czy do obsługi połączeń głosowych wystarczy sam panel radia czy konieczne jest sterowanie w kierownicy?
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2021, 18:44:19 wysłana przez Rafał G. »

Offline radmik

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rav4 III- radio z Navi
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipca 2021, 06:25:46 »
Tak to jest kostka od zestawu głośnomówiącego. Trzeba z niej po przepinać piny do kostki w radiu. Nie pamiętam już dokładnie do której, ale jak poszukasz w necie to znajdziesz podłączenie TNS 700. Tylko nie jest powiedziane, że będzie to dobrze działało. U mnie było tak, że jak ktoś do mnie dzwonił słyszałem wszystko, ale mnie nikt nie słyszał. Byłem w 2 ASO i nie chętnie chcieli się podjąć rozwiązania problemu, tłumaczyli się, że nie mają schematów i najlepiej jak bym podał VIN samochodu, z którego była nawigacja. Dopiero później się okazało, że mikrofon może mieć inną rezystancje i nie będzie prawidłowo działał z nawigacją. Z tej kostki wypina się chyba 3 kabelki i wpina do takiej szerszej ale nie najszerszej. Musisz poszukać jak wpiszesz mikrofon TNS 700 na pewno znajdziesz. Ja odpuściłem sprzedałem nawigacje i zostałem przy starym radiu i wszystko działa bez zarzutu.. Daj znać czy udało Ci się to ogarnąć.
Rav 4 2.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl