Autor Wątek: wzrastają obroty po włączeniu dmuchawy  (Przeczytany 6421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: wzrastają obroty po włączeniu dmuchawy
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Grudnia 2020, 14:44:57 »
Jak na razie jedna osoba ma podobne zachowanie . To na razie mało, żeby stwierdzić, że tak ma być albo nie.
Takie zachowanie jest w wiekszości silników toyoty - przeważnie nikt nie zauważa bo nawiew ma cały czas włączony.
Po prostu silnik się dogrzewa.
Zaakceptuj - nie wnikaj :)

Offline krrafi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Grudnia 2020, 20:56:54 »
U mnie w 1.2 TS jest identycznie. Obroty lekko w górę przy włączonej dmuchawie lub klimatyzacji. Latem chyba tego nie było ale w chłodniejsze dni zwróciłem na to uwagę. Na pewno to nie jest  usterka, tak ma być, silnik nie jest dogrzany i z tym to jest związane.
Toyota Corolla TS 1.2 116 KM Comfort

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Grudnia 2020, 22:00:52 »
Trochę zmieniając temat, to ja zawsze mam włączone nawiewy, najczęściej w pozycji 1 kreski. Chciałem zapytać, kiedy używacie w swoich autach wyłączony nawiew. Pytam ponieważ gdy na chwilę wyłączę nawiew, to mam zaparowane szyby. Może to głupie pytanie, ale proszę o odpowiedź.  :o

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Grudnia 2020, 22:05:52 »
Otwórz drzwi to ci szyby odparują

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Grudnia 2020, 22:23:12 »
Z całym szacunkiem, ale to nie jest mój pierwszy, drugi, czy nawet piąty samochód. Faktem jest, że pierwszy raz zdecydowałem się na Toyote ( i chyba ostatni) i w każdym samochodzie jest coś takiego jak regler ( regulator napięcia- aktualnie w większości samochodów zintegrowany z alternatorem). A zasada jest taka, że po włączeniu odbiorników prądu następuje chwilowy spadek obrotów, a regler za chwilę wyrównuje to do normatywu.
Natomiast w tym przypadku następuje wzrost obrotów- przy minimalnie większym poborze prądu ( dmuchawa na 1- znikomy prąd). A co ciekawe- przy włączeniu ogrzewanej szyby, która ma bardzo duży pobór prądu zjawisko to nie występuje.

Również z całym szacunkiem, ale obecnie mam trzy samochody różnych marek (nissan, mazda, toyota) a miałem ich w przeszłości też sporo i w każdym (w różnym stopniu ale zawsze ) włączenie dużego odbiornika, najlepiej to widać po klimatyzacji , obroty wzrastały. Jeśli masz jakieś "nienaturalne" objawy to jedź do serwisu i niech zmierzą ci pobór prądu, może masz jakąś usterkę/zwarcie itp.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Grudnia 2020, 22:48:20 »
Otwórz drzwi to ci szyby odparują
Próbowałem, ale to działa jak auto stoi lub jedzie powoli, natomiast gdy jadę szybciej to drzwi się same zamykają. Może jeżdzisz Syrenką 101 (tzw kurołap), w której drzwi się odwrotnie otwierają.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Grudnia 2020, 22:56:44 »
Żart. Może masz dużą wilgoć kup żwirek dla kotów napełnij skarpetki i włóż pod siedzenia .To zbierze wilgoć i może pomoże.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl