Autor Wątek: amortyzatory  (Przeczytany 22564 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

heveliuss

• Gość
amortyzatory
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Listopada 2005, 13:28:13 »
Ja jak zmienialem założyłem KYB (280/szt) do tego dochodzi koszt gumowych czesci i robocizny oraz geometria zawieszenia. Dodatkowo wymieniłem tuleje na tylnym wahaczu i zaplacilem 990 zl.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2006, 02:39:10 wysłana przez Toyo69 »

gromadzki

• Gość
amortyzatory
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Listopada 2005, 14:02:14 »
a jak sie zaopatrujecie na glebe w e10 sedaniku chociaz teraz juz bez gleby mi trze na progach bo niska ale i tak chcial bym ja posadzic nizej wiec pytam o opinie

P.s. z jakimi wiaze sie to kosztami i czy same sprezyny wystarcza ???

zyzolek

• Gość
amortyzatory
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Listopada 2005, 15:25:15 »
A jakie sa orginalne amory w E10.
Sa gazowe czy olejowe? Czy moze jakas mieszanka?

krystek

• Gość
amortyzatory
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Listopada 2005, 20:51:59 »
   ...
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2007, 00:17:57 wysłana przez krystek »

zyzolek

• Gość
amortyzatory
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Listopada 2005, 22:48:25 »
Dzieki krystek za info.

A oryginalnie w E10  byly montowane tylko olejowe? czy olejowo gazowe?
Czy te amortyzatory  KAYABA sa dobre?
Bo juz nie dlugo bede musial sie powoli przygotowac do wymiany, przynajmniej z tylu.
Czy moze lepiej od razu wymienic wszystkie 4 ?
Z tylu mam wrazenie, ze juz sa troche miekkie, na przodzie nie mam jeszcze takiego wrazenia.
Na razie jeszcze jest OK. Przewbieg zbliza sie do 200 tys km.
Ale na miesiac robie 5 tys km, wiec dlugo juz nie pociagna.

Spro-ket

• Gość
amortyzatory
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Listopada 2005, 00:37:28 »
Ja mam gazowo-olejowe ,
ale nie pamietam jakiej firmy    :oops:     ( kieś chinokoreanojaponskie bo znaczki miały charakterne)
Zakładane ze 2 lata temu i sa mięciuśko okejowe.
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2006, 18:26:56 wysłana przez Spro-ket »

gromadzki

• Gość
amortyzatory
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Listopada 2005, 12:27:40 »
mam kajaby gazowo olejowe ale co do dalszej czesci pytania wczesniejszego to co z ta GLEBA ??????? bo niewiem czy wystarcza same sprezynki i czy nie bedzie to zbyt mordercze dla amorkow ?????

koniu

• Gość
amortyzatory
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Listopada 2005, 15:14:05 »
jakie amorki sa w e11??gazowe olejowe??

jechalem sobie dzisiaj i 2 razy mi cos strzelilo(gruchotnelo,jakby sie cos urwalo)  w okolicach lewego tylnego kola.czy to mogl pojsc amorek??bylem niedawno na przegladzie i powiedziano mi ze powinienem sie zastanowic nad wymiana amortyzatorow ale jeszcze troche moge pojezdzic.czy to mogl byc oglos psujacego sie amorka??

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
amortyzatory
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Listopada 2005, 17:10:38 »
Cytat: gromadzki
mam kajaby gazowo olejowe ale co do dalszej czesci pytania wczesniejszego to co z ta GLEBA ??????? bo niewiem czy wystarcza same sprezynki i czy nie bedzie to zbyt mordercze dla amorkow ?????
Jeżeli założysz nizsze spręzyny to amory polecą bardzo szybko poza tym beda pracowac w innym zakresie niz przewidział to producent a to wiąże sie z bezpieczeństwiem. Jeżeli robic to całośc. Tylko dobrze sie zastanow ja mam obecne zawieszenie takie ze pusty samochod ma 15 cm do asfaltu i to jest koszmar. Nie dośc ze trześie to do tego musze uważac na kazdy garbik, na koleinach przy wyprzedzaniu sypie iskrami, malowanie spodu co 2,3 miechy bo scieram do blachy a jak chce zmienic opony to musze dzwonić do firmy czy maja poduszki powietrzne bo na podnosnik nie da rady :(

Co do samych amorow to polecam KAYABA. Są bardzo dobre.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2006, 02:47:27 wysłana przez Toyo69 »
BMW E46 320d
Mini Cooper

tmx

• Gość
amortyzatory
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Listopada 2005, 17:27:41 »
Ja za 290 z robota założyłem tokico - prawdopodobnie tez japoneskie i dobre - narazie (z 15 tys km) wszystko gra - o ile wiem zamiennnie z kyb idą na pierwszy montaż.
TMX

gromadzki

• Gość
amortyzatory
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Listopada 2005, 19:51:54 »
To teraz mam juz jasnosc sytuacji przynajmniej .... ale pewnei po zimie sproboje posadzenia autka w sumie to az tak starszne koszta nie sa wiec chyba sie skosze :)

DZieki za porade Ice :)

patroc

• Gość
amortyzatory
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Listopada 2005, 22:27:01 »
Cytat: zyzolek
Dzieki krystek za info.

Bo juz nie dlugo bede musial sie powoli przygotowac do wymiany, przynajmniej z tylu.
Czy moze lepiej od razu wymienic wszystkie 4 ?
Z tylu mam wrazenie, ze juz sa troche miekkie, na przodzie nie mam jeszcze takiego wrazenia.
Na razie jeszcze jest OK. Przewbieg zbliza sie do 200 tys km.
Ale na miesiac robie 5 tys km, wiec dlugo juz nie pociagna.

Masz wrazenie  :wink:  . Sprawdź stan amorkow na testerze. Często na niektorych stacjach serwisowych idzie to wykonac za free i bedziesz pewny w jakim sa stanie.
Jak wymieniasz amorki nie musisz od razu wszystkich 4 , tylko wymienia się parami. Jak masz jeden uszkodozny na osi to musisz dwa z osi wymienic.

Pozdr
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2006, 02:50:28 wysłana przez Toyo69 »

Pigletto

• Gość
amortyzatory
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Listopada 2005, 22:52:47 »
Cytat: koniu
jechalem sobie dzisiaj i 2 razy mi cos strzelilo(gruchotnelo,jakby sie cos urwalo)  w okolicach lewego tylnego kola.czy to mogl pojsc amorek??bylem niedawno na przegladzie i powiedziano mi ze powinienem sie zastanowic nad wymiana amortyzatorow ale jeszcze troche moge pojezdzic.czy to mogl byc oglos psujacego sie amorka??

Co do Tokico to słyszałem że są dośc dobre (choc ponoć KYB - Kayaba, jest lepsza) i generalnie Tokico jest tańsze (a przynajmniej było wtedy kiedy ja zmieniałem)
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2006, 02:52:21 wysłana przez Toyo69 »

krystek

• Gość
amortyzatory
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Listopada 2005, 20:09:40 »
   ...
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2007, 00:18:24 wysłana przez krystek »

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Odp: amortyzatory
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Lutego 2006, 20:46:05 »
Jak w temacie jakie polecacie i jakie gdzie znalesc najtansze. I co myslicie o tym Gosciu sprzedał kilka rzeczy i ma pozytywy ????
http://www.allegro.pl/item87443604_amortyzatory_tyl_toyota_corolla_carina_wyprzedaz.html
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl