Autor Wątek: kamera cofania  (Przeczytany 27025 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: kamera cofania
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Grudnia 2020, 22:02:59 »
Bo ja robię ręczne czyszczenie przed ruszeniem jak jest brudne ????. W sedanie to tak się nie brudzi wg mnie.
I co, jak potem gdzieś cofasz to też zawsze wychodzisz? Ale fakt, sedany zawsze mniej brudzą tył i szybę.
Mało cofam, jeżdżę do przodu :grin:.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Grudnia 2020, 22:14:21 »
Czyli cofasz się jadąc do przodu a to świecka tradycja, bo stara tradycja to... jechać do przodu cofając.

Trochę jak moja żona, do przodu i alleluja

Wysłane z mojego j23 przy użyciu radiostacji oka 3
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Grudnia 2020, 08:29:25 »
Najlepiej, gdyby było to rozwiązane jak w walcu. Kierownice z obu stron i zawsze jedziesz do przodu i zapominasz o cofaniu. Chociaż jeżdżąc walcem nie trzeba dbać o zarysowania  :laugh:. A wracając do tematu, to ten model samochodu jest pierwszym, w którym mam kamerę cofania. Zawsze używałem lusterek i obracania głowy, więc jeśli kamera uniemożliwia dobry widok, to trzeba wracać do starych, analogowych metod.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Grudnia 2020, 08:38:32 »
A widzisz, to jednak stara tradycja. Jsk Ci zachlapie kamerę, to muszą Ci dać walec. 
No i lusterko

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Grudnia 2020, 09:25:22 »
Ta kamera jest w ogóle beznadziejna. Już dzisiaj prawie nikt nie robi kamer bez dodatkowych  dynamicznych linii prowadzących.  Konkurencja poszła daleko do przodu- wszyscy mają linie prowadzące, a większość nawet przełączanie z trybu szerokokątnego na zwykły oraz prezentowanie czujników cofania na obok kamery na ekranie głównym, a nie mini piktogramu między zegarami, co powoduje ciągłe rozbieganie wzroku- zegary- tablet i na odwrót.  To auto w ogóle pod katem ergonomii jest totalną porażką- patrz przyciski po lewej stronie- całkowicie niewidoczne dla kierowcy- trzeba się schylać, żeby coś włączyć, bo nie widać, ato przy jeździe powoduje już spore zagrożenie. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że nie będzie to szło w parze z awarajnością

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Grudnia 2020, 09:43:23 »
Kolego jarh - widziały gały co brały... Co do tych przycisków. Nie pamiętam kiedy ich używałem od nowości... Bez komentarza na Twój post powyżej.
Wracając do tematu - można tą kamerę zaadoptować do naszych corolli ts?
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2020, 09:45:10 wysłana przez norbert_p »

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Grudnia 2020, 09:51:04 »
"Widziały gały co brały"- niezwykle inteligentna odpowiedź- gratuluję elokwencji i dobrego samopoczucia.

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Grudnia 2020, 10:02:39 »
Co do tych przycisków. Nie pamiętam kiedy ich używałem od nowości...
Ja na ten przykład używam od czasu do czasu asystenta parkowania i faktycznie muszę się schylić by dokładnie zobaczyć czy wybieram opcję parkowania równoległego czy też wyłączam automatyczne światła drogowe, do których przycisk znajduje się tuż obok. Można było to lepiej rozwiązać. 

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Grudnia 2020, 10:19:03 »
To auto w ogóle pod katem ergonomii jest totalną porażką- patrz przyciski po lewej stronie- całkowicie niewidoczne dla kierowcy- trzeba się schylać, żeby coś włączyć, bo nie widać, ato przy jeździe powoduje już spore zagrożenie. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że nie będzie to szło w parze z awarajnością
Tak się zastanawiam, czy kolega kupił Mercedesa, Audi, Lexusa, czy może BMW, a nie czekaj kolega kupił samochód klasy średniej niższej marki Toyota Corolla. I do takich aut proszę ten samochód porównywać. A teraz ciekawostka. Corolla w wersji podstawowej Active tzw. gołej ma system multimedialny z ekranem dotykowym 8 cali, inteligentny tempomat adaptacyjny, układ wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia z pieszym, czy rowerzystą, układ rozpoznawania znaków drogowych, układ ostrzegania o niezamierzonej zmianie pasa ruchu, system wspomagania podjazdów i jeszcze parę innych rzeczy i to wszystko za 72 tys brutto (kombi). Zobacz sobie potem co konkurencja ma w podstawowej wersji. Taki np. Golf kombi w wersji podstawowej za jedynie 96 tys. ma raptem tylko system multimedialny z 8 calowym ekranem, asystent utrzymywania toru jazdy, system rozpoznawania ryzyka zderzenia z pieszym, czy rowerzystą  . Zatem jak już coś krytykujesz to po pierwsze odnieś to do innych aut z tego samego segmentu i porównaj również ceny. Pisanie, ze auto zagraża ludziom poprzez niewłaściwe rozmieszczenie przycisków jest trochę mało poważne. Nie kierujesz statkiem kosmicznym, a samochodem i nie naciskasz tych przycisków średnio co 10 sekund w czasie jazdy, a raz, może kilka razy na całą drogę. Jakież to przyciski masz po lewej stronie od kierownicy, że musisz je używać setki razy podczas jazdy. Żadnych, więc nie bij piany o nic. Jak Ci się auto nie podoba to napisz, że Ci się nie podoba, a nie na siłę znajdujesz problemy. Na forum są opinie osób, które rzeczowo opisują wady tego auta i z dużą częścią z nich się zgadzam. Aczkolwiek są to rzeczowe opinie, a nie zwykłe bicie piany.
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Grudnia 2020, 10:23:00 »
Jeśli dobrze zrozumiałem ten runglish to w Corolli na chwilę obecną możemy zapomnieć.

https://photos.app.goo.gl/JjB6om17snB1hy7fA

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Grudnia 2020, 11:28:58 »
Panowie a pokażcie na TS gdzie jest ta kamerka z tyłu (bo jeszcze swojego nie mam auta)

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Grudnia 2020, 11:34:42 »
Kolega pisał o kamerze, nie ma go co atakować. Na forum można pisać co się chce w ramach regulaminu. Jak mu się przyciski nie podobają, to też jego sprawa, też nie ma mu co uwagi zwracać. Ja też z jednymi wpisami się zgadzam, innych nie podzielam. Staram się nie komentować odbiegając od tematu. Guziki zrobili projektanci gdzie im było wygodniej, a my albo się dostosujemy, albo nie kupujemy albo zgłaszamy uwagi do producenta. Jak będzie ich dużo, to kiedyś to uwzględnią, jak niewiele, to się tym nikt nie przejmie. Ja wydałem i wydaję kasę na ten samochód bo mi odpowiada (choć teraz nie lubię, gdy na światłach stoją ze trzy corolle w sedanie różniące się kolorem i wersją), a drobnymi pierdółkami się nie przejmuje. Samochód rzecz nabyta, zawsze można zmienić. Pozdrawiam.

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Grudnia 2020, 11:41:46 »
Panowie a pokażcie na TS gdzie jest ta kamerka z tyłu (bo jeszcze swojego nie mam auta)

Znajduje się nad rejestracją we wnęce pomiędzy podświetleniem rejestracji.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Grudnia 2020, 11:47:48 »
Może trzeba dostać się do kamery i zobaczyć, może będzie pasować z innego auta.
Przecież oni te części mają wspólne nie tylko między modelami, ale często między innymi markami.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Grudnia 2020, 11:53:58 »

Znajduje się nad rejestracją we wnęce pomiędzy podświetleniem rejestracji.
Podobne z RAV4? Może od niej podpasuje

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl