Autor Wątek: Jak wyregulować LPG II generacji ??  (Przeczytany 41984 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p_flori

• Gość
Jak wyregulowaÌ LPG II generacji ??
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Czerwca 2005, 00:37:25 »
Cytuj (zaznaczone)
A może najzwyczajniej bezczelnie gaz Ci gdzieś spieprza bokiem ?

Ile kkm zrobiłeś na parowniku, może czas już na wymianęmembran - zesztywniałe ze starości powodują niestabilną pracęparownika, że o dziurawych nie wspomnę

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Czerwca 2005, 08:25:00 »
Cytat: Bisua
raczej nie bo tak jest od kiedy założyłem instalkęze w zimie 15,5 literka a w lecie tak do 16-17  w miedzyczasie były przeglady regulacje i nic

a może mimo wszystko to kwestia regulacji, ze swoim autem śmigałem wiele razy do gazowników i też regulowali, cudowali i cały czas było źle. Nie mówięże teraz jest dobrze po mojej regulacji bo nie wiem jeszcze ile pali, ale róźnica w dynamicce i kulturze pracy jest duża
Cytat: p_flori
Ile kkm zrobiłeś na parowniku, może czas już na wymianęmembran - zesztywniałe ze starości powodują niestabilną pracęparownika, że o dziurawych nie wspomnę

przecież kolega napisał że ma tak od początku, tuż po montażu już tyle paliła 8)
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

rosomak

• Gość
LPG @jozef01
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Czerwca 2005, 10:48:38 »
Cytat: jozef01
@rosomak
Czakram - WAW ul. Maciejlki - bardzo sensowni goście - zakładają BRC
@jozef01

Dzięki, pewnie tAM PODJADÊ !

pOZDRAWIAM,

rOSOmak

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Czerwca 2005, 10:49:44 »
To ja jeszcze dopytan o takie pierdoły jak:
- punkt neutralny sondy lambda
- opóźnienie odczytu sondy lambda
- cas emulacji stanu H
- czas emulacji stanu L

jak to poustawiać ?? jakie parametry powinny mieć??

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Czerwca 2005, 19:55:44 »
Cytuj (zaznaczone)
- punkt neutralny sondy lambda
- opóźnienie odczytu sondy lambda
- cas emulacji stanu H
- czas emulacji stanu L

jeśli nie zapala Ci checka - raczej masz dobrze ustawione, z tego co wiem czas reakcji jest typowy dla poszczególnych komputerów i silników, ale jak ma być ustawione w Twiom - nie wiem, jeśli jednak jest coś nie tak - w kompie pojawiają siębłędy typu - okresowo niskie S1B1, powolna reakcja sondy itp.
Z tego co mi mówił jeden gaziarz oscylacja sondy na benzynie jest z reguły szybsza (szybciej zmienia stan ubogi- bogaty), niż na gazie.
Może na razie nie reguluj więcej - uruchomiłeś sondę- to już duży sukces, piszesz, że lepiej jeździ - popatrz spokojnie na spalanie, a dopiero potem spróbuj inne parametry

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Czerwca 2005, 20:57:02 »
Cytat: Kryspin
Zanlazłem takowy sposób regulacji instalki II generacji:

Hmm...
W poniedziałek zrobiłem remont kapitalny reduktora, czyli wymieniłem wszystko, co dali w zestawie naprawczym.
Postanowiłem przeprowadzić regulacjęopisaną powyżej metodą i... ni cholery nie da sięustawić czułości tak, żeby leciały choćby najmniejsze bąbelki :(
Jedynie przy maksymalnym odkręceniu śruby regulacyjnej bąbelki czasem siępojawią, ale tylko jak wąż jest zaledwie przytknięty do powierzchni wody. Po zanurzeniu węża choćby na 3mm bąbelki przestają pyrkać.
Wszystko oczywiście przy zakręconej śrubie biegu jałowego, bo po jej popuszczeniu bąbelki zasuwają (bo muszą) niezależnie od ustawienia czułości.
No nic, zobaczymy po pierwszym tankowaniu co z tego wyjdzie :)
Aha, mam problem teraz z ustawieniem mieszanki na wolnych. Jest jakiś taki punkt graniczny, że albo cały czas za bogato albo za ubogo :( Nie mogęzmusić sondy do normalnej pracy :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Czerwca 2005, 08:49:56 »
Cytat: Perzan
Postanowiłem przeprowadzić regulacjęopisaną powyżej metodą i... ni cholery nie da sięustawić czułości tak, żeby leciały choćby najmniejsze bąbelki  

Perzan, mi także nie leciały bąbelk, myślęże do tego powinien być cieniutki wężyk i delikatnie zanużony żeby jedo pojemność była jak najmniejsza ponieważ ilosć gazu wydostająca w parownika jest znikoma. Zostawiłem wężyk w spokoju i ustawiłem tak, że odkręcałem, aż z parownika zaczął lecieć gaz a potem jeszcze trochęodkręciłem tak na czuja. Z tego co zaobserwowałem to attuator do obrotów 1500 tys ma większe otwarcie niż na wyższych, być może jeszcze membrana jest za szytwna.

raczej nie bo tak jest od kiedy założyłem instalkęze w zimie 15,5 literka a w lecie tak do 16-17  w miedzyczasie były przeglady regulacje i nic

Bisua a jaką masz średnicęmixera?? może poza regulacją występuje u ciebie efekt źle dobranego mixera??

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Czerwca 2005, 22:22:33 »
Kryspin zrobiłem to co było na obde2 bez tej magi weżyk, plyn itd i fakt lepiej chodzi

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Czerwca 2005, 00:02:29 »
Bisua a jaką masz średnicęmixera??
a jak to sprawdzić ??

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Czerwca 2005, 09:02:22 »
Bisua a jaką masz średnicęmixera??
a jak to sprawdzić ??

nie wiem czy masz mixer wpuszczony w gumę

czy np nakęcony na  przepustnicy (niestety zdjęcia nie mam)

Jeśli to pierwsze to musisz zdjąć rurędolotową i wyjąć mixer (wykręcasz te miedziane kolanko które jest na zdjęciu i z gumy wyciągasz mixer), a następnie zmierzyć śerdnicęwewnętrzną czyli otworu przez, który przelatuje powietrze najlepiej za pomocą suwmiarki.
Jeśli to drugie to zasada ta sama tylko trzeba zdjęć mixer z przepustnicy. No chyba że da radęzmierzyć bez zdejmowania mixera.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Lipca 2005, 08:58:43 »
Mam wyniki z pierwszej wizyty na stacji LPG po dokonaniu powyższej regulacji.
Spalanie z blisko 13 litrów spadło na 10,8  (te same warunki drogowe ) :D  :D a dodam jeszcze, że dynamika większa niż na poprzednich nastawach.
Teraz już kwestia zapięcia laptopa i w drogęna strojenie 8)

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Lipca 2005, 09:55:17 »
Kryspin, ja też tak chce :D:D

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Lipca 2005, 10:20:52 »
Kryspin, ja też tak chce

sprawdzałeś mixer??

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Września 2005, 09:46:09 »
Po zastosowaniu powyższej metody oraz regulacjach w trasie z laptopem udało mi sięustawić instalkęLPG - parownik BRC, mixer 32 mm, elektronika Bingo S.4 i jednoznacznie mogęstwierdzić iż parownik BRC jest bardzo niestabilny na wolnych obrotach

Efekty regulacji:
sonda nie stoi na ubogiej i dużo lepsza dynamika niż po odebraniu auta od gazowników (przydałby sięG-tech)

spalanie miasto: 10 - 11 litrów [wcześniej 12-13,5 litra]
trasa Płock - Warszawa-Płock (100 -120km/h) spalanie 7,9 litra [wcześniej ciężko było poniżej 10 l zejść]

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jak wyregulować LPG II generacji ??
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Maja 2010, 20:15:16 »
witam
posiadam taki reduktor http://moto.allegro.pl/item1018109935_reduktor_vega_elektr_do_100km_zintegrowany_elpigaz.html
która śruba służy do regulacji opisywanej w wątku czułości membrany II stopnia? Gdzie jest bajpas?
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2010, 20:17:40 wysłana przez szymon »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl