Autor Wątek: Stuki na kierownicy  (Przeczytany 1236 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline luksio

• Toyot Leżący
  • *
Stuki na kierownicy
« dnia: 31 Grudnia 2020, 16:24:13 »
Witam,

prosiłbym o informację od kolegów z tym samym układem czy obserwujecie podobne stuki, wyczuwalne uderzenia na kierownicy - Auris TS 2017 1.6 benzyna. Wspomnę, że ASO wymieniło już maglownicę oraz kolumnę (chyba jest w komplecie z krzyżakiem ale może ktoś wie lepiej, bo nie jestem pewien).

Samochód stoi na parkingu, silnik jest uruchomiony a koła skręcone w prawo (przy skręconych kołach efekt jest zdecydowanie silniejszy). Zauważyłem też, że efekt jest zdecydowanie bardziej zauważalny po hamowaniu przy skręconych kołach (nie musi być wcale mocne) i w tym konkretnie przypadku parkowałem przodem z jezdni skręcając w prawo właśnie.

ASO po wymianie powyższego stwierdził, że to jest urok tych modeli - nie mogę potwierdzić, bo osobiście jeździłem wersją Hatchback w tego samego roku z tym samym silnikiem i nie było porównania.

Mam wrażenie, że uderzenia pojawiają się również na płytkich nierównościach jak bruk, delikatne uskoki.

https://www.youtube.com/watch?v=d7FZxMgqphw&feature=youtu.be

Pozdrawiam

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Stuki na kierownicy
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Grudnia 2020, 21:45:12 »
Mam dokładnie to samo u siebie polift 2015 rok,mogę dodać że u mnie najbardziej jest to słyszalne po zimnej nocy z ujemnymi temperaturami jak auto się nagrzeje to stuki ustają
Dobrze wiedzieć że to nie przekładnia ani kolumna bo naprawa w ASO by chyba przewyższała wartość auta

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Stycznia 2021, 07:59:42 »
Moim zdaniem łożyska górne kolumny McPhersona, identyczne problemy były w nissanach i tam to właśnie one były winne.
Winna też mogłaby być sprężyna McPhersona ale to łatwo sprawdzić, lub przeguby.
Ewentualnie jakiś luz na tulejach sanek, ale wtedy stuka na nierównościach bez względu na skręcanie kół.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline luksio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Stycznia 2021, 13:56:19 »
Moim zdaniem łożyska górne kolumny McPhersona, identyczne problemy były w nissanach i tam to właśnie one były winne.
Winna też mogłaby być sprężyna McPhersona ale to łatwo sprawdzić, lub przeguby.
Ewentualnie jakiś luz na tulejach sanek, ale wtedy stuka na nierównościach bez względu na skręcanie kół.

Dzięki, spróbuję to zweryfikować.... ktoś już mi wspominał o tym łożysku ale jakoś nie brałem tego pod uwagę w pierwszej kolejności a potem uleciało :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl