Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: Przebywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Stycznia 2021, 18:08:21 »
Ja jestem ciekawy jak potoczy się sprawa tych zaplombowanych bagnetów przez serwis. Będą musieli jakoś zareagować jak  otworzą plombę i będzie centymetr ponad stan.

Słucham??? pierwsze słyszę o zaplombowanych  :o

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Stycznia 2021, 18:09:45 »
Ja jestem ciekawy jak potoczy się sprawa tych zaplombowanych bagnetów przez serwis. Będą musieli jakoś zareagować jak  otworzą plombę i będzie centymetr ponad stan.

Było, nie czytałeś uważnie forum :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Stycznia 2021, 18:15:45 »

Było, nie czytałeś uważnie forum :)

Przekieruj mnie z linkiem :-)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Stycznia 2021, 22:31:19 »
Ja chyba mam jakieś inne auto
Wycieraczki na działają prawidłowo
Nic nie trzeszczy
Olej jest na takim samym poziomie jak dzień po zakupie
Dzisiaj specjalnie sprawdziłem dokładnie rano na zimnym silniku - milimetr powyżej max, zapach oleju nie benzyny a jeżdżę głównie na krótkich dystansach po mieście.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka
Może stan oleju zależy od profilu tras jakie typowo pokonujemy. Krótkie podwyższają,  a zróżnicowane stabilizują lub obniżają.
Ja teraz systematycznie obserwuję raz na tydzień.  Zobaczymy jak będzie. Ja niestety głównie krążę w koło komina.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Stycznia 2021, 23:10:04 »
Ja też, na tę prawie 3000 było 5-6 powyżej 100 a to i tak drogami lokalnymi. Od początku tego wątku uważam to za wydumany problem - bez urazy- . Ten silnik pracuje w trybie atkinsona a większość z nas ma doświadczenia i z systemu chyba Otto. W 2,5 silniku trochę oleju jest i poziom 2-3 mam powyżej z zapachem benzyny nie rozcieńcza tak oleju aby doprowadził do zatarcia silnika. Niech się wypowie ktoś kto przejechał 500 km ile fabryka dała jak wyglądał, pachniał olej.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Stycznia 2021, 23:44:26 »
  Wydumany? ja jeździłem z plombami przyznali mi racje miałem prawie 1cm ponad max. Mają coś u mnie kombinować. Po długiej trasie 600 km wracało do normy czyli na równy max i wtedy benzyna nie śmierdziało. Więc raczej problem jakis istnieje. Oby to się nie przełożyło na skrócenie żywotności silnika. Jak ktoś wcześniej pisał to też jest mój pierwszy samochód nowy i w hybrydzie.
[/quote]
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2021, 23:47:27 wysłana przez Maniek49 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Stycznia 2021, 10:02:43 »
Od początku tego wątku uważam to za wydumany problem
Jakby był wydumany, to by napisali w instrukcji obsługi, ze jest to norma. Jak ktoś jeździ tylko na krótkich trasach to problem robi sie rzeczywisty

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Stycznia 2021, 10:20:38 »
to by napisali w instrukcji obsługi
W dieslach przybywanie oleju jest na porządku dziennym i nie zauważyłem takiej informacji w instrukcji obsługi, a trochę tych aut przez moje ręce przeszło. Nie żebym się czepiał, wymądrzał, ale obserwuję stan oleju od zakupu - wiele czytałem na forum o tym - i tak jak mi nalali tak mam a jeżdżę na odcinkach nie dłuższych niż 5-10 km w większości. Może po prostu mam szczęście.:)

Offline gabel

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Stycznia 2021, 11:58:03 »
Benzynowe silniki bmw n54 maja problem z wtryskiwaczami, ktore przelewają paliwo. Benzyna dostaje sie do oleju i prowadzi to do powolnego zacierania sie panewek...finalnie panewki sie obracają i po silniku. Dodatkowo silniki te zabija interwał olejowy 30tys km...w Toyocie krótszy interwał olejowy na pewno na plus...ja, jako użytkownik ktory kupił auto na ok 10 lat skrócę ten interwał do 8tys km. Moze to pomoze, a na pewno nie zaszkodzi. Kupilem Toyote ze względu na spodziewana niezawodosc mechaniczna, a tu taki kwiatek

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Stycznia 2021, 12:25:15 »
Hybryda jeżdżąca po mieście korzysta mniej więcej pół na pół z prądu i paliwa więc przebieg silnika spalinowego to połowa przebiegu auta. Przy interwale wymiany oleju 15tys.km tak naprawdę olej wymieniany co około 8tys.km. Dotyczy to miasta.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Stycznia 2021, 12:26:14 »

jako użytkownik ktory kupił auto na ok 10 lat skrócę ten interwał do 8tys km. Moze to pomoze, a na pewno nie zaszkodzi. Kupilem Toyote ze względu na spodziewana niezawodosc mechaniczna, a tu taki kwiatek
Nie zaszkodzi, ale bezsensowne chyba w takich warunkach gdzie Alaska czy Skandynawia. U nas klimat nie jest straszny i czy będziesz skracał interwał to nic nie zmienia w silniku to samo co 15 tys.km.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Stycznia 2021, 19:05:39 »
to by napisali w instrukcji obsługi
W dieslach przybywanie oleju jest na porządku dziennym i nie zauważyłem takiej informacji w instrukcji obsługi, a trochę tych aut przez moje ręce przeszło. Nie żebym się czepiał, wymądrzał, ale obserwuję stan oleju od zakupu - wiele czytałem na forum o tym - i tak jak mi nalali tak mam a jeżdżę na odcinkach nie dłuższych niż 5-10 km w większości. Może po prostu mam szczęście.:)
Hmmm... Posiadasz w dieslach oleju przybywa? Czyżby go turbina produkowała? A ja zawsze myślałem że w dieslach to są ubytki oleju a to ciekawe

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Stycznia 2021, 20:54:48 »
Mój kupel ma nowe XC60 w dieslu, zima i jazda w mieście....oleju w misce przybywa dramatycznie szybko. W ubiegłym roku w zimę wymieniali mu olej 2x bo jego stan był ponad 2cm ponad stan....i olej śmierdział ON jak cholera. Ja u siebie w RAV tez obserwuje, odcinki po 10-15km wkoło komina i mam 3mm ponad MAX. Póki co mym nie panikował. Przynajmniej ja u siebie problemu nie widzę.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Stycznia 2021, 21:21:09 »

Dziś sprawdzałem po ok 10km jazdy i 15 min postoju - 3mm ponad max. Stan licznika 550km ;)
5 dni temu było ok 5mm ponad max.
Czyli raczej stabilnie.
Dziś tankowałem - średnie zużycie 8,7 l/100km
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2021, 21:25:53 wysłana przez Markid »

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Stycznia 2021, 23:21:59 »
Widać po wypowiedziach userów trzeba olej zmieniać - jak w USA -co 5 tys  mil i będzie spokój

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl