Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BaRBara666

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #315 dnia: 28 Lipca 2021, 13:24:52 »
To nie jest norma tylko opinia.

To jest opinia jednego z największych laboratoriów po której przekroczeniu mało który olej spełnia NORMY bycia olejem. Z ich doświadczenia jest to ok 2.4% paliwa w oleju w benzynie... Wtedy lepkości się rozjeżdzają, pewnie jakaś oksydacja do tego, TBN leci na pysk, kwasowość do góry powodująć, że olej nie wchłania żadnych zanieczyszczeń... Oczywiście do 60-100tys km raczej nie wyrządzi to problemów, ale potem będzie wykładniczo w dół, ale to już po gwarancji.

Dajcie takiego kwiatka do laboratorium to dostaniecie wykładnie bo do każdego labu jest komentarz i wyślijcie do TMP to ciekawe co odpowiedzą hahaha.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2021, 13:28:41 wysłana przez BaRBara666 »

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #316 dnia: 28 Lipca 2021, 17:18:13 »
To nie jest norma tylko opinia.

To jest opinia jednego z największych laboratoriów po której przekroczeniu mało który olej spełnia NORMY bycia olejem. Z ich doświadczenia jest to ok 2.4% paliwa w oleju w benzynie... Wtedy lepkości się rozjeżdzają, pewnie jakaś oksydacja do tego, TBN leci na pysk, kwasowość do góry powodująć, że olej nie wchłania żadnych zanieczyszczeń... Oczywiście do 60-100tys km raczej nie wyrządzi to problemów, ale potem będzie wykładniczo w dół, ale to już po gwarancji.

Dajcie takiego kwiatka do laboratorium to dostaniecie wykładnie bo do każdego labu jest komentarz i wyślijcie do TMP to ciekawe co odpowiedzą hahaha.
Zawsze mogą zakwestionować czy to była podróbką z silnika
Zdaje się że oni sami brali takie próbki wielu użytkowników o tym pisało ciekawe czy któryś dostał info zwrotne nt oleju

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #317 dnia: 28 Lipca 2021, 22:06:28 »
Opinia ma małe znaczenie, norma to co innego.
Sprawa dotyczy silnika, a nie oleju. Chodzi o to czy silnik będzie w stanie przejechać te minimum 300tys. km, a nie czy przepracowany olej będzie spełniał wymagania nowego oleju. Skoro Toyota zrobiła testy i oficjalnie dopuszcza tak duże zanieczyszczenie to pozostaje tylko czekać i obserwować, a ewentualne zarzuty moim zdaniem można kierować jeżeli pojawią się przypadki zatartych jednostek. Osobiście sprawdzałem stan oleju co tankowanie przez 4 zimowe miesiące i zawsze był max, a na gorącym 0W16 bardzo łatwo odczytać zawyżony wynik bo olej spływa po bagnecie jak woda.

Offline BaRBara666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #318 dnia: 28 Lipca 2021, 23:02:53 »
To patrz... Te opinie labów z niczego się nie biorą... Tu przykład próbki olej po 1000km, skażony paliwem i o dziwo naftą(?), 0W40 (nie wiem ile 0.06 w Abs/cm to %, ale świeci się na żółto)... Temperatura zapłonu spadła o 1/2 do 105*C - olej totalnie przestaje spełniać jakiekolwiek normy, bo temperatura pracy oleju to do 120*C a przy obecnych autach 110*C to poziom zero. Laby dobrze wiedzą od jakiego poziomu "skażenia" olej przestaje być olejem i te ~2.4% z niczego się nie wzięło. Dużo miedzi, za dużo, ale zapewne to efekt docierania no i lepkość w 40*C już powoduje, że olej 0W40 nie jest olejem 0W40 a W30 i to po 1000km.

Rozumiesz? Po tysiącach testów laby od razu wiedzą jakie wartości % np. paliwa w oleju powodują skrajną degradację oleju. Dlatego, żadne pitu pitu tu nie pomoże jak ktoś nie wyśle próbki po np. 8000km do labu albo i po 2000km jak ma 1cm ponad bagnet i śmierdzi paliwem - to sie nie przekonasz co w trawie piszczy i dyskusja na temat co jest normą a co nie jest ... zbędna.

Lub po 9500km w Mazdzie 0W20 - przepiękne dane. Zero paliwa w oleju. Liczba zasadowa TAN > liczba kwasowa - oznacza, że olej jeszcze jest zdatny do absorbcji zanieczyszczeń. Lepkość przaktycznie jak nowa. Takie wyniki też są!

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #319 dnia: 29 Lipca 2021, 09:05:49 »
Pierwsza analiza dotyczy oleju z kanału Jagodowy TV, który był tak mocno sfabrykowany że film został usunięty.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #320 dnia: 29 Lipca 2021, 23:27:25 »
To patrz... Te opinie labów z niczego się nie biorą... Tu przykład próbki?

..ty dalej tu d* zawracasz??

idz i kup to VW czy co tam chcesz?.i po temacie??.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2021, 23:36:50 wysłana przez crystian09 »

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #321 dnia: 30 Lipca 2021, 08:00:16 »
Promuje LAB, co się dziwisz.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #322 dnia: 30 Lipca 2021, 14:03:46 »
Ja tak sobie myślę, że póki jest ciepło to pewnie problem się nie ujawnia (u mnie od kilku mc nie przybywa), a jak się zrobi zimno i będę jeździł dalej po krótkich trasach to znów zacznie przybywać.
Na razie przyjąłem dwa rozwiązania:
- jak jest zimno to jeżdżę w trybie Sport (silnik szybciej się nagrzewa)
- wymieniam olej 2x zamiast 1x w roku (30 tys km/rok raczej nie przekroczę)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #323 dnia: 02 Sierpnia 2021, 09:45:59 »
Nie wiem czy nie szkoda trochę kasy na te podwójne wymiany. Golfiarze dostaną niezły ubaw, że wymieniamy 2x w roku :).

Tak jedynie myślę, by przeboleć kilka stówek i pod koniec resursu wziąć próbkę do labu.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #324 dnia: 02 Sierpnia 2021, 10:05:21 »
Może i szkoda ale ciężko to samemu sprawdzić.
Spece od motoryzacji mówią, że te przebiegi 15, 20, czy 30 tys km, które obecnie zalecają producenci są zbyt duże.
W Ravce jest bardzo rzadki olej, w dodatku w okresie zimowym rozcieńczany przez benzynę.
A ja bym chciał moim autem pojeździć z 8 lat, a potem może któremuś z synów posłuży - więc mi tak bardzo nie szkoda te ok 500 zł dodatkowo w roku wydać.

Online Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #325 dnia: 02 Sierpnia 2021, 14:15:22 »
Nie przesadzaj, 15kkm to jest dla oleju tej klasy absolutna norma, co innego 30kkm, tu to tylko floty (nieraz i dużo więcej)  na oleju 10w jeżdżą.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #326 dnia: 02 Sierpnia 2021, 14:22:41 »
Tak jedynie myślę, by przeboleć kilka stówek i pod koniec resursu wziąć próbkę do labu.
Też tak chciałem zrobić jednak gdy Toyota przyznała się do problemu to nie widzę sensu takiego badania, bo jeżeli silnik ulegnie zatarciu to pozostaje tylko gwarancja/dobra wola Toyoty lub rzeczoznawca i walka w sądzie.
Szczególnie takie analizy jak powyżej nie mają sensu bo w pierwszej są jednostki ze spektrometru, które nie dają jasnej odpowiedzi ile mamy benzyny w oleju, a w drugiej zapis "szacowanie".
Własne analizy byłyby wskazane gdyby Toyota mówiła, że problemu nie ma, a tak wystarczy zgłosić przy przeglądzie podwyższony stan oleju i przypilnować aby było to odnotowane.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #327 dnia: 02 Sierpnia 2021, 15:41:20 »
Nie przesadzaj, 15kkm to jest dla oleju tej klasy absolutna norma, co innego 30kkm, tu to tylko floty (nieraz i dużo więcej)  na oleju 10w jeżdżą.
Może i przesadzam ale od 1 dodatkowej wymiany oleju w roku nie zbiednieję, a spokój ducha - bezcenny.;)
Ja też nikogo nie namawiam, dzielę się tylko swoimi odczuciami, każdy robi jak uważa - bo każdy ma swoje własne motywacje.
Niektórzy robią 1 wymianę po np. 2 tys km, ja wymieniłem po 6 mc i 6,6 tys km (w czerwcu), przed wyjazdami wakacyjnymi - chciałem mieć po prostu nowy olej przed dłuższymi trasami.
Teraz mam już 11,6 tys km i jak ostatnio sprawdzałem - stan jest od wymiany cały czas na max, nie rośnie.
Kolor trochę ściemniał po tych ostatnio zrobionych 5 tys km w ok 1,5 mc.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2021, 15:57:41 wysłana przez Markid »

Online Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #328 dnia: 02 Sierpnia 2021, 17:26:21 »
Pisząc o przesadzie miałem na myśli teorię, że olej tej klasy nie wytrzymuje 15000 km.
To ile razy Ty wymieniasz to twoja sprawa i nic mi do tego.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #329 dnia: 03 Sierpnia 2021, 09:09:34 »
Tydzień temu byłem na przeglądzie, po 15 kkm. Jak pisałem wcześniej moje auto jest popsute, bo od nowości olej na tym samym poziomie - max +/- 2 mm. Zaraz następnego dnia rano sprawdziłem ile nalali i wygląda na max.
Sprawdzałem na początku często, potem kilka razy po dłuższej trasie, w końcu uznałem że nie ma po co.
Tak przy okazji w ASO sami pytali o wycieraczki, które zresztą u mnie też są OK.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl