Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157279 razy)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #345 dnia: 01 Października 2021, 11:44:09 »
Rozebranie drzwi w RAVce jest proste, np: https://www.youtube.com/watch?v=FG1N0XdAN54
Jak ci to schrzanią w ASO to łatwo możesz sam skontrolować i / lub poprawić.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2021, 11:53:09 wysłana przez Markid »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #346 dnia: 01 Października 2021, 11:59:34 »
Ten TSB jest tylko na rynek USA. Mnie olali jak im go pokazałem.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #347 dnia: 01 Października 2021, 13:40:43 »
To ciekawie, to może się lepiej nie nakręcać, bo zacznę potem narzekać na Toyotę, jak mi tego nie zrobią :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #348 dnia: 12 Października 2021, 09:25:50 »
Ślad po nim zaginął, a ja się nie dopominałem, bo juz po tym mi nie przybywało, musze odgrzać tego kotleta.
No, ten, tego, nie wiadomo jaki wynik i co z tą próbką się stało - ASO twierdzi, że zaginęła w boju - wypił ktoś czy jak :(

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #349 dnia: 12 Października 2021, 10:32:45 »
Taaa, wzięli dla świętego spokoju by udawać że  coś robią.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #350 dnia: 12 Października 2021, 18:11:31 »
Taaa, wzięli dla świętego spokoju by udawać że  coś robią.
Dokładnie tak zrobili  :grin:
Jak ja zgałaszałem przybywanie oleju pare mcy temu to też powiedzieli że wzieli próbkę do analizy )jaaasne) i że sę odezwą za pare tygodni: cisza do tej pory. ASO wali ściemę na każdym kroku.
A tak przy okazji: u mnie w lato było ok -5/10mm teraz jest +5mm - czyli aby do wiosny  :grin:

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #351 dnia: 17 Października 2021, 23:52:34 »
Dziś sprawdzałem poziom oleju - cały czas jest max. Nie przybywa.
Auto ma 10 mc i 13 tys. km przebiegu.
W czerwcu przed wakacjami wymieniłem olej przy 6 tys. przebiegu.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #352 dnia: 28 Listopada 2021, 17:14:35 »
Oczywiście nie podoba mi się stanowisko TMP, bo to powinno być napisane w instrukcji obsługi albo kropka max na bagnecie powinna być 35 mm wyżej - może taka jest charakterystyka pracy hybryd, że w zimnych miesiącach takie zjawiska mają miejsce i należy to zaakceptować... nie wiem i nie twierdzę tego, ale ten układ napędowy jest już na rynku od 3 lat, więc powinny być znane przypadki uszkodzenia silnika z powodu rozrzedzenia oleju benzyną - czy ktokolwiek na tym forum jest w stanie przytoczyć takowe (czy to RAV4 czy Camry czy Lexus...)?

Pracuje jako mechanik na Serwisie Lexus&Toyota i do tej pory nie było żadnego zgłoszenia od klienta na temat przybywania oleju, a tym bardziej o uszkodzeniu silnika. Oficjalna informacja jaka widnieje w systemie to dopuszczlany jest poziom oleju do ok 3 mm ponad Max poziom. Wszystkie nowe auta jakie do nas trafiają, mają przeważnie poziom ponad max.
Sam prywatnie użytkuje Rav4 w hybrydzie i nie mam problemu przybywania oleju. Olej 0W16 taki jaki jest zalecany do 4 gen hybrydy nawet na zimno ma specyficzny zapach pochodny do benzyny, im cieplejszy tym zapach jest bardziej intensywny. To wszystko w temacie.

Pozdrawiam

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #353 dnia: 28 Listopada 2021, 17:42:22 »
Widocznie do plombowania silników po pobraniu próbek oleju wyznaczają innego mechanika :(

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #354 dnia: 28 Listopada 2021, 18:02:41 »
Oczywiście nie podoba mi się stanowisko TMP, bo to powinno być napisane w instrukcji obsługi albo kropka max na bagnecie powinna być 35 mm wyżej - może taka jest charakterystyka pracy hybryd, że w zimnych miesiącach takie zjawiska mają miejsce i należy to zaakceptować... nie wiem i nie twierdzę tego, ale ten układ napędowy jest już na rynku od 3 lat, więc powinny być znane przypadki uszkodzenia silnika z powodu rozrzedzenia oleju benzyną - czy ktokolwiek na tym forum jest w stanie przytoczyć takowe (czy to RAV4 czy Camry czy Lexus...)?

Pracuje jako mechanik na Serwisie Lexus&Toyota i do tej pory nie było żadnego zgłoszenia od klienta na temat przybywania oleju, a tym bardziej o uszkodzeniu silnika. Oficjalna informacja jaka widnieje w systemie to dopuszczlany jest poziom oleju do ok 3 mm ponad Max poziom. Wszystkie nowe auta jakie do nas trafiają, mają przeważnie poziom ponad max.
Sam prywatnie użytkuje Rav4 w hybrydzie i nie mam problemu przybywania oleju. Olej 0W16 taki jaki jest zalecany do 4 gen hybrydy nawet na zimno ma specyficzny zapach pochodny do benzyny, im cieplejszy tym zapach jest bardziej intensywny. To wszystko w temacie.

Pozdrawiam
sam zgłaszałem w marcu tego roku w toyocie Ukleja. Dostałem karteczkę że toyota o tym wie , ale nie dostałem papierka że ,odciągnięcie  się odbyło i ile było ponad stan .
Ukrywają i nie ewidencjonują zgłoszeń o ponad normatywnym przybywaniu oleju ,,dlatego mówisz ,że nie wiesz,,
Niestety teraz ściemniają wszyscy , ale jak patrzą na władzę ,to myślą co się mają pier.....
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #355 dnia: 28 Listopada 2021, 19:13:34 »
To w IV generacji też przybywa, czy zmieniłeś auto?

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #356 dnia: 28 Listopada 2021, 19:19:16 »
Pracuje jako mechanik na Serwisie Lexus&Toyota i do tej pory nie było żadnego zgłoszenia od klienta na temat przybywania oleju, a tym bardziej o uszkodzeniu silnika.
Przeczytaj cały wątek, tu jest wiele relacji o tym, że benzyny w oleju przybywa. Dzieje się to zwłaszcza w specyficznych warunkach - krótkie trasy, niskie temperatury, jazda ekonomiczna.
Ja też zgłaszałem w ASO w Kielcach na wiosnę, miałem stan podwyższony o ok 1 cm, pobrali olej do analizy, wyników się nie doczekałem.
Niektórzy zgłaszali do TMP i dostawali odpowiedź, że wzrost ponad max do 35 mm jest dopuszczalny.
Te sygnały są nie tylko z Polski.
Więc co mechanik z Toyoty nic o tym nie wie ?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #357 dnia: 28 Listopada 2021, 20:52:04 »
Czytałem całość....Nie napisałem że o tym nic nie wiem, napisałem tylko ze u nas w serwisie nikt nie zgłaszał takiego problemu, czy to w marce Toyota czy Lexus.
Nie było po prostu żadnej zgłoszonej usterki na gwarancji itp.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #358 dnia: 28 Listopada 2021, 20:52:16 »
To w IV generacji też przybywa, czy zmieniłeś auto?

zmieniłem na V generację
RAV4 2.5 hybrid

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #359 dnia: 28 Listopada 2021, 21:11:09 »
Nie było po prostu żadnej zgłoszonej usterki na gwarancji itp.
Ja jeżdżę głównie na krótkich trasach miejskich ale znalazłem, jak sądzę, sposób na tę przypadłość, gdy jest chłodno jeżdżę w trybie SPORT, wtedy silnik znacznie szybciej się rozgrzewa.
Po odciągnięciu w ASO oleju na wiosnę tego roku do poziomu max, jeździłem w trybie SPORT i już przybywania benzyny w oleju nie stwierdziłem.
Zużycie paliwa jest wyższe ale dla mnie to nie jest priorytet.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl