Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 156997 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #375 dnia: 29 Listopada 2021, 12:02:50 »
Bartek chyba nie przeczytał tego tematu do końca , bo pismo o tej treści , było już pokazane  na stronie 19-i 20 tego forumowego tematu.

Dziwie się toyocie że w takim piśmie wspomina o Hondzie , co to ma być jakieś usprawiedliwienie że dali pupy????
RAV4 2.5 hybrid

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #376 dnia: 29 Listopada 2021, 12:07:58 »
No wiesz większość ludzi zapamiętuje wzrokowo - jak by co to w Hondach przybywa oleju ;)

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #377 dnia: 29 Listopada 2021, 12:16:13 »
 Nic na ten obecny problem nie poradzicie. Prawie w każdej marce z nowoczesnymi silnikami zdarzają się  podobne przypadki. Pracowałem trochę lat w Niemieckiej marce  premium i to też były przypadki dolewki paliwa do oleju i to w silnikach V8 uturbionych. 12 lat pracy w marce Renault też mi znane są takie przypadki..
Problem szczególnie będzie odczuwalny, bo norma emisji spalin wymaga teraz filtra PPF w prawie każdej nowej benzynie... Nie wspominając tu o dieslach z DPF... gdzie to jest na porządku dzienny.

Naprawdę nie ma się co stresować Panowie, bo raczej nie będzie na to rozwiązania technicznego. Jeździjcie bez obaw swoimi autami, bo jak do tej pory nie było przypadku uszkodzenia silnika, a umówmy się jeździ tego sporo po naszych i nie tylko krajowych drogach to trzeba spać spokojnie. Tyle w temacie ode mnie.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2021, 12:55:46 wysłana przez Bartek79 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #378 dnia: 29 Listopada 2021, 12:53:22 »
Ja sobie radzę trybem SPORT i tym, że w zimie absolutnie nie jeżdżę eko, tzn. normalnie przyspieszam, włączam wszystko co potrzebne, np. ogrzewanie fotela, tylnej szyby, klima w trybie FAST, itp.
Auto przez to więcej pali ale przede wszystkim silnik szybciej się nagrzewa. Za to od wiosny poziom oleju mam na max i nie rośnie.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #379 dnia: 29 Listopada 2021, 13:42:37 »
Dziwie się toyocie że w takim piśmie wspomina o Hondzie , co to ma być jakieś usprawiedliwienie że dali pupy????

nie rozumiem zdziwienia, a już w ogóle doszukiwania się usprawiedliwiania... to komunikacja wewnętrzna z odesłaniem do materiałów opracowanych przez konkurencję - po co mieli to dublować, skoro już powstało? myślisz, że saturn nie korzysta z materiałów mediaexperta albo auchan z materiałów carrefoura? to powszecha i całkowicie normalna praktyka...

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #380 dnia: 29 Listopada 2021, 14:49:12 »
Nie wiem czy ktoś już zwracał na to uwagę, ale w tej wiadomości nie ma nic o rozcieńczonym oleju paliwem, a jedynie o podwyższonym poziomie oleju.
Czy to celowe zagranie? ;-)

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #381 dnia: 29 Listopada 2021, 14:58:25 »
Nie wiem czy ktoś już zwracał na to uwagę, ale w tej wiadomości nie ma nic o rozcieńczonym oleju paliwem, a jedynie o podwyższonym poziomie oleju.
Czy to celowe zagranie? ;-)
Jak to nie? Jest napisane, że podniesienie poziomu o 35mm oznacza 16% zawartości paliwa w oleju.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #382 dnia: 29 Listopada 2021, 22:10:11 »
I tu wracamy do tego co pisałem wcześniej - jeśli +35mm na bagnecie jest wg Toyoty OK, to niech zmienią bagnet, na taki w którym +35 mm to będzie max, a obecny max niech będzie połową stanu, a w instrukcji niech będzie napisane "olej ma być nalany do połowy stanu żeby zakomodować pojawiający się ewentualnie przy niskich temperaturach nadmiar" czy coś w tym stylu żeby miało sens. Wtedy nikt nie będzie się pruł, że jego auto "produkuje" olej.

@Markid - ciekaw jestem czy Twoja metoda sprawdzi się przy temperaturach 0 i poniżej. Ja jeżdżę sporo autostradą (stąd średnie spalanie od nowości utrzymuje się na poziomie 7 L/100 km) i to wcale nie sprawiało, że stan się nie podnosił - wzrastał 1 mm na 1000 km. Odkąd zrobiło się ciepło (mniej więcej od kwietnia), zjawisko zniknęło. Z ciekawości chyba jutro zerknę co słychać.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #383 dnia: 29 Listopada 2021, 23:13:17 »
Nic na ten obecny problem nie poradzicie. Prawie w każdej marce z nowoczesnymi silnikami zdarzają się  podobne przypadki. Pracowałem trochę lat w Niemieckiej marce  premium i to też były przypadki dolewki paliwa do oleju i to w silnikach V8 uturbionych. 12 lat pracy w marce Renault też mi znane są takie przypadki..
Problem szczególnie będzie odczuwalny, bo norma emisji spalin wymaga teraz filtra PPF w prawie każdej nowej benzynie... Nie wspominając tu o dieslach z DPF... gdzie to jest na porządku dzienny.

Naprawdę nie ma się co stresować Panowie, bo raczej nie będzie na to rozwiązania technicznego. Jeździjcie bez obaw swoimi autami, bo jak do tej pory nie było przypadku uszkodzenia silnika, a umówmy się jeździ tego sporo po naszych i nie tylko krajowych drogach to trzeba spać spokojnie. Tyle w temacie ode mnie.
Ale nam się specjalista trafił. Napisz jeszcze co tam w BMW, Oplu, Fiacie i u pozostałych producentów słychać.
Kiedyś Challenger się rozpadł zaraz po starcie. Rocznie kilka samolotów spada… czego wy wymagacie od takiej Toyoty.
Nie ma to jak napisać cyt. … Czytałem całość....Nie napisałem że o tym nic nie wiem, napisałem tylko ze u nas w serwisie nikt nie zgłaszał takiego problemu, czy to w marce Toyota czy Lexus. Nie było po prostu żadnej zgłoszonej usterki na gwarancji itp….
Po czym na drugi dzień wkleić odpowiedź TMP, która jest klika stron wcześniej…
I poerdo…, że problem jest ale go nie ma, bo inni też mają ten sam problem.
Tak Panowie, tacy specjaliści serwisują nasze auta  <zalamka>.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2021, 23:18:57 wysłana przez KubaCamry »

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #384 dnia: 30 Listopada 2021, 08:03:06 »
Znowu wrócił temat benzyny w oleju. Mam pytanie. Przejechałem 21700, średnia 35 km/h, czyli głównie miasto. Po zakupie w X.2020 sprawdzałem dosyć często i stan nie podnosił się. W sierpniu był przegląd i wymiana, zalali równo max i tak jest do dzisiaj. Jeżdżę w trybie Eco, tylko poza miastem normal. Co jest nie tak z moim silnikiem? Może to jakaś wada i trzeba reklamować

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #385 dnia: 30 Listopada 2021, 08:39:56 »
Czasami i ślepej kurze trafi się ziarno :)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #386 dnia: 30 Listopada 2021, 08:40:52 »

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #387 dnia: 30 Listopada 2021, 09:03:37 »
Czasami i ślepej kurze trafi się ziarno :)

albo radość jest chwilowa;)
RAV4 2.5 hybrid

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #388 dnia: 30 Listopada 2021, 09:23:05 »
Ale nam się specjalista trafił. Napisz jeszcze co tam w BMW, Oplu, Fiacie i u pozostałych producentów słychać.
Kiedyś Challenger się rozpadł zaraz po starcie. Rocznie kilka samolotów spada… czego wy wymagacie od takiej Toyoty.

I po co takie wycieczki personalne z twojej strony...

Jeśli taki Kozak jesteś to jedz na serwis i poproś o wymianę silnika, jestem ciekaw czy dostaniesz na gwarancji.

Napisałem wyraźnie, że na tą chwilę TMP nie ma rozwiązania technicznego i nic nie wskazuje na to, aby to było z punktu technicznego załatwione.

BTW Trochę kultury z twoje strony, bo ja ciebie nie obrażam, więc uważaj kolego co mówisz, bo nie masz do czynienia z gówniarzem. Jestem uczciwy w tym co pisze i dzielę się z wami takimi informacjami, bo drugi na miom miejscu owijał by temat w bawełnę...
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2021, 09:39:39 wysłana przez Bartek79 »

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #389 dnia: 30 Listopada 2021, 10:26:33 »
Jest tu na forum kolega, który się uparł i wymienił w Corolli silnik na nowy na gwarancji bo " było zauważalne bicie koła pasowego" de facto we wszystkich Corollach 1,6 takie bicie jest zauważalne.

Silnik wymienili ( pomijając drobnostki związane z demontażem starego i montażem nowego) to Toyota się spisała bo wymienili silnik - no ale szczęście nie trwało paru dni bo w nowym silniku jak sprawdził właściciel to koło pasowe też bije - no może trochę mniej.

Tak, że trzeba uważać co sobie człowiek od serwisu Toyoty życzy bo, a nóż może się spełnić :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl