Autor Wątek: Który napęd hybrydowy ,lepszy -wydajniejszy Rav4 vs CR-V  (Przeczytany 35016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Który napęd hybrydowy ,lepszy -wydajniejszy Rav4 vs CR-V
« Odpowiedź #60 dnia: 13 Stycznia 2021, 00:10:03 »
Jeszcze jedna uwaga: moc oraz moment obrotowy napędu są podawane w warunkach stałych (tzn. nie przez kilka ... kilkanaście sek. lecz np. 30 min) dlatego moc i moment obrotowy w danych tych aut są takie a nie inne.
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2021, 00:12:26 wysłana przez Markid »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #61 dnia: 13 Stycznia 2021, 00:22:13 »
Amen, rav4 wygrywa i kropka.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 13 Stycznia 2021, 00:27:53 »
I nawet RAV4 ładniej do tego wyglada  :grin: :grin:

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 13 Stycznia 2021, 09:58:15 »
konkluzja końcowa RAV4 MA LEPSZY NAPĘD HYBRYDOWY i koniec pie.......... i dalszych polemik.
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2021, 10:13:12 wysłana przez darek60 »
RAV4 2.5 hybrid

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 13 Stycznia 2021, 10:12:14 »
CHYBRYDOWY i koniec pie.......... i dalszych polemik.
Hybrydowy*

Wystarczyło na tym skończyć bez zbędnych "ozdobników".  :good:

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 13 Stycznia 2021, 10:16:05 »
Hybrydowy*

Znasz bajkę o wężu ,,ssssssssssssssssspie.................................................,,
RAV4 2.5 hybrid

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 13 Stycznia 2021, 10:20:20 »
Hybrydowy*

Znasz bajkę o wężu ,,ssssssssssssssssspie.................................................,,

Szanowny,

Myślę, że wcześniej czy później karma wróci, a administrator forum ma Cię na uwadze, więc nie kozacz tak w necie, tylko przyjmij do wiadomości fakt, iż forum nie dopuszcza bezczelnych, aroganckich, prostackich zachowań, zwłaszcza skierowanych ad personam.   :thumbdown:

Szacunku trochę, bo nie jest to miejsce do wylewania swoich żalów, odreagowywania i błaznowania. A już na pewno ja sobie tego nie życzę wobec swojej osoby.

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #67 dnia: 13 Stycznia 2021, 11:04:38 »
Nie chcę się wdawać w potyczki z kolegą Darkiem n/t skąd się tu wziął Plug-in (bo tylko przypadkiem z racji większego silnika trakcyjnego w RAV4 Plug-in - porównywalnego z CRV),
natomiast jeśli ktoś chce zrozumieć działanie napędu to warto poświęcić 25 min na film https://www.youtube.com/watch?v=QLUIExAnNcE
gdzie jest wytłumaczone dokładnie jak działa napęd hybrydowy Hondy.

I teraz już mi się bilans energetyczny zgadza ponieważ:
- silnik trakcyjny ma moc 184KM (135kW) 315Nm
- generator ma moc 144KM (106kW)
- silnik spalinowy ma moc 145KM (107kW)
Wnioski:
- w zakresie 0-100 koła napędza silnik trakcyjny ale tylko chwilowo może osiągać moc 184KM (zasilany z silnika spalinowego i baterii),
   ponieważ w stałych warunkach (np. ciągła jazda 90km/h) ma zasilanie tylko z silnika spalinowego przez generator i wtedy nie wyciągnie więcej niż 144KM,
- w zakresie 100-... działa silnik spalinowy, który ma 145KM i tylko chwilowo mocy może mu dodawać silnik elektryczny bo akumulator się szybo wyczerpie  (nie wiem czy w ogóle tak jest)

Stąd wrażenie większego kopa przy starcie od 0 z dużym momentem silnika trakcyjnego ale powyżej pewnej prędkości moment już nie wystarcza, potrzebna jest większa moc dlatego do 100 czas nie jest krótszy niż w RAVce (mimo, że silnik trakcyjny większej mocy), a przy prędkościach autostradowych jest wrażenie ospałości napędu Hondy czego w RAV4 się nie odczuwa gdyż silnik spalinowy ma większa moc.

Uważam, że kolega Gaweł ma rację, a osobiście utwierdziłem się w swoim dobrym wyborze ;) oraz w tym, że wrażenia z jazdy testowej RAV4 w porównaniu z CRV nie były złudzeniem ;)

To jeszcze moje 3 grosze jako ten "co się czai gdzieś na forum..." ;).

Kolego link do tego filmiku zamieszczałem na 2 stronie tego arcyciekawego tematu :) i dokładnie w nim jest mówione, ze trakcyjnym silnikiem w Hondzie jest 184 konny silnik elektryczny, z którego mocy i momentu możesz korzystać aż do prędkości maksymalnej.
Nie jest prawdą więc, że silnik trakcyjny w CR-V czyli de facto elektryczny tylko chwilowo osiąga tą moc i tylko do 100km/h napędza kola.
Bez problemów podczas jazdy np. z prędkością 120km/h również włącza się tryb EV - testowane w mojej CR-V.

Nie jest również prawdą, że bateria się szybko wyczerpie i tylko chwilowo może dodawać mocy. W trybie hybrydowym, co jest wytłumaczone pod koniec filmiku, silnik spalinowy NIE napędza kół samochodu, silnik spalinowy działa tylko i wyłącznie po to, aby cały czas kręcić generatorem 106 kW, którego cześć mocy, przez inwerter, idzie ciągle na lądowanie baterii (właśnie również wtedy gdy wg Ciebie "się wyczerpie") a pozostała, większa cześć mocy generatora 106kW idzie z powrotem na silnik elektryczny 184 konny, który jako jedyny znowu napędza kola samochodu.
I taka praca jest definicją hybrydy szeregowej zastosowanej w CR-V. Obroty silnika spalinowego w żaden sposób nie wpływają na zachowanie kół samochodu. Śluzy on tylko do generowania prądu.
Taki tryb hybrydowy wykorzystywany jest również przy dowolnej prędkości samochodu. Oczywiście również przy 100 +, kiedy tylko wciśnie się mocniej pedał przyspieszenia.

Istnieją jeszcze warunki (od ok. 100km/h) podczas jazdy z wyrównaną, stałą prędkością, kiedy bardziej optymalnie jest napędzać kola tylko silnikiem spalinowym (zamiast używać go do ładowania baterii). Silnik spalinowy napędza wtedy kola przez sprzęgło, ale gdy tylko chcemy przyspieszyć włącza się tryb hybrydowy, który opisałem wyżej. Sprzęgło rozłącza silnik spalinowy od napędzania kół i służy znowu tylko do generowania prądu dla silnika trakcyjnego - elektrycznego. Więc również nie jest prawdą, że od 100kmh mamy do dyspozycji tylko i wyłącznie 145KM! Mamy wtedy normalne 184KM, która to wartość jest trochę mniejsza niż w RAV4 i dlatego przy wysokich prędkościach jest tak, że RAVka może trochę lepiej przyspieszać.

I teraz możemy zakończyć ;)

I nawet RAV4 ładniej do tego wyglada  :grin: :grin:

Zależy - czy ktoś woli bardziej smukłe kształty czy mieć odpowiednik czołgu w garażu  :o

« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2021, 11:12:13 wysłana przez marmanik »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 13 Stycznia 2021, 12:52:52 »
Kolego link do tego filmiku zamieszczałem na 2 stronie tego arcyciekawego tematu  i dokładnie w nim jest mówione, ze trakcyjnym silnikiem w Hondzie jest 184 konny silnik elektryczny, z którego mocy i momentu możesz korzystać aż do prędkości maksymalnej.
Przeoczyłem Twój link do filmiku, sorry. Jednak nie twierdziłem, że powyżej 100 nie może działać silnik trakcyjny wspólnie ze spalinowym, po prostu nie byłem tego pewien.

Nie jest prawdą więc, że silnik trakcyjny w CR-V czyli de facto elektryczny tylko chwilowo osiąga tą moc i tylko do 100km/h napędza kola. Bez problemów podczas jazdy np. z prędkością 120km/h również włącza się tryb EV - testowane w mojej CR-V.
Tu się nie zgodzę z Tobą - w dłuższym czasie (np. kilkanaście ... kilkadziesiąt minut) we wszystkich standardowych hybrydach ostatecznym źródłem energii jest silnik spalinowy, a ten w CRV ma 145KM. Dalego silnik trakcyjny o mocy 184KM nie może stale pracować z pełna mocą. Chwilowo może oczywiście uzyskać pełna moc - na tyle na ile pozwala bateria i pilnujący procesu sterownik napędu.

Nie jest również prawdą, że bateria się szybko wyczerpie i tylko chwilowo może dodawać mocy. W trybie hybrydowym, co jest wytłumaczone pod koniec filmiku, silnik spalinowy NIE napędza kół samochodu, silnik spalinowy działa tylko i wyłącznie po to, aby cały czas kręcić generatorem 106 kW, którego cześć mocy, przez inwerter, idzie ciągle na lądowanie baterii (właśnie również wtedy gdy wg Ciebie "się wyczerpie") a pozostała, większa cześć mocy generatora 106kW idzie z powrotem na silnik elektryczny 184 konny, który jako jedyny znowu napędza kola samochodu. I taka praca jest definicją hybrydy szeregowej zastosowanej w CR-V. Obroty silnika spalinowego w żaden sposób nie wpływają na zachowanie kół samochodu. Śluzy on tylko do generowania prądu. Taki tryb hybrydowy wykorzystywany jest również przy dowolnej prędkości samochodu. Oczywiście również przy 100 +, kiedy tylko wciśnie się mocniej pedał przyspieszenia.
Bateria w hybrydzie nie jest duża, a jej praca polega na ustawicznym buforowaniu energii dlaetgo prawdą jest, że tylko chwilowo może być źródłem zasilania dla silnika trakcyjnego - po tym musi otrzymać energię z hamowania lub z silnika spalinowego. Stałym źródłem zasilania może być i jest tylko silnik spalinowy. 
W tych rozważaniach nie mylmy też mocy znamionowych silników z mocami chwilowymi.
Ani silnik spalinowy, ani elektryczny trakcyjny nie pracują ciągle na pełnych mocach.
Ale załóżmy, że wciskasz gaz do dechy i trzymasz tak. Silnik trakcyjny może przez krótki czas dać 185KM zasilając się z baterii, po chwili musi włączyć się silnik spalinowy aby przez generator zasilić silnik trakcyjny i nie dopuścić do wyładowania baterii. Silnik spalinowy może dać max 145KM i ta moc może się podzielić na silnik trakcyjny i na ładowanie baterii. Toteż ostatecznie moc silnika trakcyjnego musi się zmniejszyć do 145KM - chyba, że CRV to perpetum mobile ;)

Istnieją jeszcze warunki (od ok. 100km/h) podczas jazdy z wyrównaną, stałą prędkością, kiedy bardziej optymalnie jest napędzać kola tylko silnikiem spalinowym (zamiast używać go do ładowania baterii). Silnik spalinowy napędza wtedy kola przez sprzęgło, ale gdy tylko chcemy przyspieszyć włącza się tryb hybrydowy, który opisałem wyżej. Sprzęgło rozłącza silnik spalinowy od napędzania kół i służy znowu tylko do generowania prądu dla silnika trakcyjnego - elektrycznego. Więc również nie jest prawdą, że od 100kmh mamy do dyspozycji tylko i wyłącznie 145KM! Mamy wtedy normalne 184KM, która to wartość jest trochę mniejsza niż w RAV4 i dlatego przy wysokich prędkościach jest tak, że RAVka może trochę lepiej przyspieszać.
Mamy 184KM ale tylko chwilowo - o czym pisałem wyżej - stała moc maksymalna to 145KM.
W RAVce chwilowo mogli byśmy mieć ok 300KM (ok 180KM spalinowy + ok 120KM elektryczny trakcyjny - bo to układ równoległy) ale zapewne sterownik napędu to ogranicza.
W RAVce maksymalna moc stała to oczywiście ok 180KM z silnika spalinowego.

Nie twierdzę, że rozwiązanie Hondy jest gorsze od Toyoty, jest inne, a które lepsze - czas pokaże.
Zresztą gdy wybierałem nowe auto to ani RAVka ani CRV mi się nie podobały wzrokowo, podobał mi się Tiguan - zdecydowała jazda próbna.
Jednak po kilku mc oglądania i 3 tyg jeżdżenia RAVka mi się już podoba ;) również wzrokowo.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 13 Stycznia 2021, 12:59:00 »
no właśnie nie, chwilowo to w Hondzie jest 212 kiedy silnik spalinowy i elektryczny napędzają koła...

a patrząc na to:

Nie chcę się wdawać w potyczki z kolegą Darkiem n/t skąd się tu wziął Plug-in (bo tylko przypadkiem z racji większego silnika trakcyjnego w RAV4 Plug-in - porównywalnego z CRV),
natomiast jeśli ktoś chce zrozumieć działanie napędu to warto poświęcić 25 min na film https://www.youtube.com/watch?v=QLUIExAnNcE
gdzie jest wytłumaczone dokładnie jak działa napęd hybrydowy Hondy.

I teraz już mi się bilans energetyczny zgadza ponieważ:
- silnik trakcyjny ma moc 184KM (135kW) 315Nm
- generator ma moc 144KM (106kW)
- silnik spalinowy ma moc 145KM (107kW)
Wnioski:
- w zakresie 0-100 koła napędza silnik trakcyjny ale tylko chwilowo może osiągać moc 184KM (zasilany z silnika spalinowego i baterii),
   ponieważ w stałych warunkach (np. ciągła jazda 90km/h) ma zasilanie tylko z silnika spalinowego przez generator i wtedy nie wyciągnie więcej niż 144KM,
- w zakresie 100-... działa silnik spalinowy, który ma 145KM i tylko chwilowo mocy może mu dodawać silnik elektryczny bo akumulator się szybo wyczerpie  (nie wiem czy w ogóle tak jest)

Stąd wrażenie większego kopa przy starcie od 0 z dużym momentem silnika trakcyjnego ale powyżej pewnej prędkości moment już nie wystarcza, potrzebna jest większa moc dlatego do 100 czas nie jest krótszy niż w RAVce (mimo, że silnik trakcyjny większej mocy), a przy prędkościach autostradowych jest wrażenie ospałości napędu Hondy czego w RAV4 się nie odczuwa gdyż silnik spalinowy ma większa moc.

Uważam, że kolega Gaweł ma rację, a osobiście utwierdziłem się w swoim dobrym wyborze ;) oraz w tym, że wrażenia z jazdy testowej RAV4 w porównaniu z CRV nie były złudzeniem ;)

to w którym momencie wg powyższego rozumowania silnik osiąga 212KM? wg powyższego wywodu 184KM to max, a jednak Honda w US reklamuje 212KM i wiadomo - jakby reklamowali coś co nie ma miejsca to mieliby aferę jak z hyrydowymi civicami 8 generacji, gdzie musieli ludziom wpłacać pieniądze w ramach ugody za większe zużycie paliwa niż deklarowane...

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #70 dnia: 13 Stycznia 2021, 13:08:24 »
to w którym momencie wg powyższego rozumowania silnik osiąga 212KM? wg powyższego wywodu 184KM to max, a jednak Honda w US reklamuje 212KM i wiadomo - jakby reklamowali coś co nie ma miejsca to mieliby aferę jak z hyrydowymi civicami 8 generacji, gdzie musieli ludziom wpłacać pieniądze w ramach ugody za większe zużycie paliwa niż deklarowane...
Stała moc maksymalna to ta z silnika spalinowego (CRV 145KM RAV4 176KM), chwilowa może być wyższa. Nie wiem jak moc maksymalną definiują producenci - ten sam model CRV w EU ma 185KM

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #71 dnia: 13 Stycznia 2021, 13:23:24 »
Akurat moc nawet tych samych silników na różnych rynkach bardzo często jest inna (względy podatkowe, ekologiczne itp). Do tego skąd pewność, że to te same jednostki, przełożenia, baterie i ich pojemności? Sprawdzał to ktoś?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 13 Stycznia 2021, 14:17:50 »
Racja

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 13 Stycznia 2021, 14:47:14 »
Nie wiem jak wasze RAVki ale jakby moją oddrutować to miała by  moc:
spalina 131KW 221Nm i trakcyjne o mocy 88 kW 212Nm i 40 kW 121Nm, 178KM+120KM+54KM = 352KM!!!! a tak na poważnie to za każdym razem jak przyspieszam to banan na twarzy i tego każdemu życzę.

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #74 dnia: 13 Stycznia 2021, 15:01:09 »
Tu się nie zgodzę z Tobą - w dłuższym czasie (np. kilkanaście ... kilkadziesiąt minut) we wszystkich standardowych hybrydach ostatecznym źródłem energii jest silnik spalinowy, a ten w CRV ma 145KM. Dalego silnik trakcyjny o mocy 184KM nie może stale pracować z pełna mocą. Chwilowo może oczywiście uzyskać pełna moc - na tyle na ile pozwala bateria i pilnujący procesu sterownik napędu.

Bateria w hybrydzie nie jest duża, a jej praca polega na ustawicznym buforowaniu energii dlaetgo prawdą jest, że tylko chwilowo może być źródłem zasilania dla silnika trakcyjnego - po tym musi otrzymać energię z hamowania lub z silnika spalinowego. Stałym źródłem zasilania może być i jest tylko silnik spalinowy. 
W tych rozważaniach nie mylmy też mocy znamionowych silników z mocami chwilowymi.
Ani silnik spalinowy, ani elektryczny trakcyjny nie pracują ciągle na pełnych mocach.
Ale załóżmy, że wciskasz gaz do dechy i trzymasz tak. Silnik trakcyjny może przez krótki czas dać 185KM zasilając się z baterii, po chwili musi włączyć się silnik spalinowy aby przez generator zasilić silnik trakcyjny i nie dopuścić do wyładowania baterii. Silnik spalinowy może dać max 145KM i ta moc może się podzielić na silnik trakcyjny i na ładowanie baterii. Toteż ostatecznie moc silnika trakcyjnego musi się zmniejszyć do 145KM - chyba, że CRV to perpetum mobile ;)

W standardowych hybrydach rzeczywiście tak jest, ale standardowe hybrydy w 90% przypadków są hybrydami równoległymi lub ewentualnie równoległo/szeregowymi. Tutaj pamiętajmy, że jest szeregowa. Dodatkowo w CR-V podczas dłuższej jazdy np. kilkadziesiąt minut, gdy jedziesz powyżej 100km/h z równą prędkością to rzeczywiście włączyć się może tryb Engine Only i jest dostępne 145KM. Ale gdy tylko zaczniesz przyspieszać od razu masz dostępne 184KM.
Powiesz: ale jakie 184KM skoro np. bateria jest rozładowana? No właśnie nie jest, bo to jest hybryda szeregowa. Priorytetem silnika spalinowego jest tutaj ładowanie baterii i jestem pewny, że tryb Engine Only włączy się pod warunkiem wystarczającego poziomu naładowania baterii. Zresztą one się nigdy nie rozładowują przecież do końca, a Ty nie przyspieszasz też przez kilkadziesiąt minut cały czas.
Z kolei, gdy potrzeba dużej mocy przez dłuższy czas (czyli wg Ciebie, gdy potrzeba stałej mocy maksymalnej), nie wiem np. jadąc pod wzniesienie na autostradzie, wyprzedzając ciąg tirów na autostradzie itp. wtedy nie włączy się tryb Engine Only, bo on działa tylko podczas równej, jednostajnej jazdy z wysoką prędkością więc silnik zadziała w trybie pracy hybrydy szeregowej - czyli spalinówka 145 konna ładuje aku i przekazuje część mocy do generatora, który tworzy prąd dla elektryka 184 konnego, który to napędza koła.

A tak naprawdę nie jesteśmy inżynierami Hondy i możemy tylko przypuszczać i gdybać wg własnych doświadczeń i tego co przeczytamy/usłyszymy.

Mamy 184KM ale tylko chwilowo - o czym pisałem wyżej - stała moc maksymalna to 145KM.
Stała moc maksymalna to 184KM - to jest hybryda szeregowa.
W KAŻDYM momencie działania silnika spalinowego, w każdej chwili, silnik spalinowy obraca dodatkową przekładnią napędzając generator prądu, przekładnia ta obraca się prawie 2 razy szybciej niż obroty silnika spalinowego (jest to tłumaczone na przytaczanym filmie), nie oznacza to wprost tylko ładowania baterii, bo dzięki inwerterowi mniejsza część ją ładuje, a większa dostarcza prąd do silnika elektrycznego. Dzieje się tak nie do momentu wyczerpania baterii, ale do momentu jak zabraknie Ci benzyny w baku ;)

Gdyby było tak jak Ty mówisz, że stała moc maksymalna pod długim, stałym obciążeniem to tylko moc silnika spalinowego 145KM, to podczas np. długiego podjazdu i przyspieszania mielibyśmy ciągle te same wysokie obroty silnika spalinowego, a tak nie jest.
Słychać i widać na wyświetlaczu, że silnik spalinowy dobiera sobie optymalne obroty, aby generować prąd dla baterii i dla napędzającego koła silnika elektrycznego.
Ponadto gdyby było tak jak mówisz, to mając załóżmy naładowaną baterię maksymalnie i wciskając gaz do dechy, przyspieszalibyśmy z mocą 184KM, a po wyczerpaniu baterii, nadal przyspieszając, nagle tracilibyśmy prawie 40KM pod prawą stopą?
Silnik spalinowy daje max 145KM, ale obraca generatorem prądu, on w trybie hybrydowym nie przekazuje swojego momentu ani mocy na koła, on tylko dostarcza prąd dla elektrycznego o wiadomej mocy. Również podczas dłuższego, dużego obciążenia. W trybie hybrydowym sprzęgło rozłącza silnik spalinowy od napędzania kół. A w trybie hybrydowym jeździ się w większości czasu - również przy wysokich prędkościach powyżej 100km/h.

Bardziej bym się sprzeczał czy moc maksymalna CR-V to 184KM czy 212KM jak podaje producent w USA.
Podzespoły silnika te same, a podawana moc maksymalna jest różna...
Gość z filmiku jest z USA, na silniku elektrycznym opisuje 184KM, tak naprawdę tylko hamownia dałaby nam odpowiedź ;)

Nie twierdzę, że rozwiązanie Hondy jest gorsze od Toyoty, jest inne, a które lepsze - czas pokaże.
Zresztą gdy wybierałem nowe auto to ani RAVka ani CRV mi się nie podobały wzrokowo, podobał mi się Tiguan - zdecydowała jazda próbna.
Jednak po kilku mc oglądania i 3 tyg jeżdżenia RAVka mi się już podoba ;) również wzrokowo.

Dokładnie, czas pokaże, albo i nie, co jest lepsze. My też wybieramy to, co nam pasuje, gdy tylko $$$ nam na to wystarcza ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl