Autor Wątek: Rezerwa  (Przeczytany 22198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
Rezerwa
« dnia: 05 Stycznia 2021, 22:44:35 »
Czy ktoś doszedł do tego jak działa rezerwa? Ile można przejechać odkąd zapali się kontrolka?
Czy jest jakaś interakcja między kontrolką, wskaźnikiem a komunikatami? Bo zaczynam wątpić w japońców  :o

Dziś zapaliła mi się kontrolka, przy komunikacie "35 km".
Dojechałem do "0 km". W miejscu kilometrów pojawił się komunikat "zatankuj" ale wskazówka jeszcze kawałek przed "dnem". Przejechałem tak jeszcze z 10 km (odkad wskazało 0) i zatankowałem. Powolutku z "bekaniem" i bez piany po sam korek - weszło tylko 46. Wygląda na to, że jeszcze ze 100 km mogłem zrobić  <zalamka>

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Rezerwa
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2021, 22:50:19 »
W zbiorniku jest zawsze około 5 litrów których pompa nie może pobrać ze względu na konstrukcje. Następnych 5 litrów to rezerwa. Wskaźnik kilometrówmozliwych do przejechania zależy od średniego spalania. Tyle w temacie.
Jest interakcja. Rezerwa to około 50 do 75 km.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2021, 01:23:20 »
W zbiorniku jest zawsze około 5 litrów których pompa nie może pobrać ze względu na konstrukcje. Następnych 5 litrów to rezerwa. Wskaźnik kilometrówmozliwych do przejechania zależy od średniego spalania. Tyle w temacie.
Jest interakcja. Rezerwa to około 50 do 75 km.
To ciekawe... Normalny ssak leżący na dnie, zintegrowany z pompą filtrem itp opróżnia zbiorniki samochodów do sucha. Dlaczego w Camry jest inaczej?
Z tymi kilometrami też mi nie pasuje. Od kilkudziesięciu km jechałem na "Eco", delikatnie, bez gazu bo wiedziałem, że paliwo się kończy. Średnia miałem poniżej 5, ale gdy zaświeciła się rezerwa dystans do końca pokazywało tylko 35km.

Ja mam wrażenie, że wskaźnik i lampka sterowane są pływakiem (?) i pokazują rezerwę ~100 km przed końcem. Ja przejechałem z 50 i jeszcze był zapas.
Natomiast wskazywany dystans i komunikaty, to niezależne informacje wynikające z teoretycznych obliczeń próbujące tylko dogonić rzeczywistość... i raczej mało przydatne :o

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Stycznia 2021, 03:37:44 »
Rezerwa to w zaleznosci od stylu jazdy do 80km. Ale lepiej nie ryzykowac.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia 2021, 12:51:59 »
Ssak nie jest na samym dole zbiornika więc nie może opróżnić go do zera.nie jest to cechą Camry lecz sposób projektowania zbiorników przyjęty już obecnie na całym świecie. Technologicznie poprawny.O pozycji wskaźnika na zegarach decyduje algorytm mikroprocesora. Pływak nie jest podpięty bezpośrednio do wskaźnika. Taki sposób połączenia to był ale 20 lat wstecz

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2021, 14:41:27 »
Ta rezerwa jest bardzo dziwna.
Byłem przyzwyczajony, że 100km powinno się zrobić. Ale nie w Camry. Raz na szczęście przed stacją zaczęło mi szarpać, a zrobiłem ledwo 50km. Za drugim razem po 30 już mi zgasł. Dotoczyła się na prądzie do stacji ale potem przez jakiś czas wywalało mi ?błąd silnika spalinowego, natychmiast udaj się do ASO?.
Tęcza jak tylko się zapali to zjeżdżam na pierwszą stację, szkoda się stresować.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Stycznia 2021, 14:42:53 »
To dziwne Kuba. Ja ostatnio na A2 mialem do domu 60km i bez stresu zwolnilem do 120 i dojechalem. Stacja prawie pod domem.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Stycznia 2021, 14:56:18 »
Ta rezerwa jest bardzo dziwna.
Byłem przyzwyczajony, że 100km powinno się zrobić. Ale nie w Camry. Raz na szczęście przed stacją zaczęło mi szarpać, a zrobiłem ledwo 50km. Za drugim razem po 30 już mi zgasł. Dotoczyła się na prądzie do stacji ale potem przez jakiś czas wywalało mi ?błąd silnika spalinowego, natychmiast udaj się do ASO?.
Tęcza jak tylko się zapali to zjeżdżam na pierwszą stację, szkoda się stresować.

A ile zatankowałeś, ile się zmieściło do takiego zbiornika wyjeżdżonego do końca?

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Stycznia 2021, 14:23:23 »
Ja na pierwszym tankowaniu po zakupie auta wlałem 49,3 litra

Offline JC

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Stycznia 2021, 14:58:48 »
Od "wyzerowania" zasięgu (rezerwa zapaliła się przy zasięgu +-50 km) przejechałem jeszcze około 60 km. Do stacji dotoczyłem się na prądzie, ale faktycznie później wyskoczyła "choinka". Na drugi dzień wszystko zgasło, ale dla pewności podjechałem do ASO i pokasowali błędy, które zostały w komputerze. Generalnie przy pierwszym tankowaniu wlałem około 49 litrów, natomiast po tych testach weszło 47-48 litrów. Trochę dziwna sprawa.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Stycznia 2021, 21:33:25 »
Ja na pierwszym tankowaniu po zakupie auta wlałem 49,3 litra
Też dostaliście auto z oparami w baku :).
Żałośni Ci dilerzy, żeby 5l o wartości 25pln nie wlać... Kupuje się auto za cenę ponad 100tys. i pierwsze wrażenie to czy dojadę na stację czy nie :).
Obsługujący mnie sprzedawca przy przy odbiorze trzeciego auta, zadbał o to i rezerwa nie świeciła.
Chyba udało mi się mu wytłumaczyć jak to wygląda w oczach klienta i tłumaczenie, że nie mogą transportować aut z paliwem, do mnie nie przemawia bo nikt im nie zabrania wlać 5l.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Stycznia 2021, 21:53:36 »
ile pojemności ma zbiornik?

« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2021, 21:56:51 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Stycznia 2021, 22:40:58 »
ile pojemności ma zbiornik?
52 litry. O dziwo ja jak odbieralem auto mialem prawie pol baku. I 2km przebiegu.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Stycznia 2021, 21:07:40 »
O dziwo ja jak odbieralem auto mialem prawie pol baku. I 2km przebiegu.
Super, że zaczynają szanować klientów :).
Tak jak napisałem u mnie od 3 auta już zmiana na plus.
Fajnie, że dyskutujemy o takich głupotach, a nie o tym kto się wracał na poprawki :).
Takie rzeczy tylko w Toyocie :)

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Stycznia 2021, 21:38:43 »
Coś jest porąbane z tą rezerwą...
Dziś mam taką sytuację: wskazówka wysoko, rezerwa nie świeci, a do końca pokazuje... 29 km.
Zrobiłem zdjęcie, ale nie umiem tu wstawić.

Mam wrażenie, że wskazówka z kontrolka mówią prawdę, a cyferki... no cóż - znów jakiś japończyk czegoś nie zsynchronizował i cyferki żyją w swoim swiecie.  <zalamka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl