Autor Wątek: Kupno Hybrydy , jak sprawdzić stan baterii  (Przeczytany 30568 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Kupno Hybrydy , jak sprawdzić stan baterii
« dnia: 07 Stycznia 2021, 20:27:38 »
Pewnie pytanie wydaje wam sie głupie, ale po paru oględzinach aut i sprawdzeniu specyfikacji dostarczonej przez dealerów Toyoty, nigdzie nie ma informacji ( w tej dokumentacji ) ile jeszcze procent mają sprawności baterie hybrydy.
Wiem że użytkownik powinien raz na jakiś czas , sprawdzać stan akumulatorów w hybrydzie ,w ramach gwarancji ,ale mam pytanie gdzie te dane są wpisywane? w książkę serwisową , osobny dokument ????
RAV4 2.5 hybrid

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: Kupno Hybrydy , jak sprawdzić stan baterii
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Stycznia 2021, 20:41:19 »
Ja to miałem w ramach gwarancji przeglądu co 15 tys.km to tylko pokazali mi osobny dokument który nie jest do wydania klientowi i pokazują pozytywną sprawność , ale o większych szczegółach nie mogę dostać.  :o

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Stycznia 2021, 20:58:14 »
Ni istnieje informacja ile mają sprawności. Istnieje test stanu na chwilę testowania baterii. Przyjmuje się spadek pojemności po 5 latach na 75%
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Stycznia 2021, 21:28:16 »
Przyjmuje się spadek pojemności po 5 latach na 75%
Aha. To po 10 latach w zasadzie baterii zostaje 50%. Słabo określać wtedy samochód hybrydowy w 100% sprawnym.  :o

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Stycznia 2021, 22:05:35 »
No chyba,  że 75% to spadek wydajnosci po pięciu latach, to zostaje 25%
Więc 75% sprawności po 5 latach czy 75% spadek wydajności po 5 latach

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2021, 22:08:13 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Denso

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Stycznia 2021, 22:35:29 »
Witam.

Chłopaki spokojnie z tymi bateriami. Toyota odpowiednio je zabezpieczyła przed uszkodzeniem. Moja pierwsza hybrydą (Prius ll) z 2006 roku nadal jeździ na oryginalnej baterii u mojego znajomego, który to auto odemnie odkupił. Auto ma na chwilę obecną około 300 tyś. przebiegu i nic złego się z nim nie dzieje.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Stycznia 2021, 22:40:31 »
"Norma jest norma", cytując klasyka. Warto wiedzieć dokładnie co założył producent, a @Colin jest u "źródła" więc...

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Stycznia 2021, 22:53:35 »
Witam.

Chłopaki spokojnie z tymi bateriami. Toyota odpowiednio je zabezpieczyła przed uszkodzeniem. Moja pierwsza hybrydą (Prius ll) z 2006 roku nadal jeździ na oryginalnej baterii u mojego znajomego, który to auto odemnie odkupił. Auto ma na chwilę obecną około 300 tyś. przebiegu i nic złego się z nim nie dzieje.
Co to za argument że jeździ  po tylu latach , jak nie wiesz czy baterie mają 100% ,a może tylko  10% pojemności ,,mocy ,, początkowej
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Stycznia 2021, 23:00:27 »

Co to za argument że jeździ  po tylu latach , jak nie wiesz czy baterie mają 100% ,a może tylko  10% pojemności ,,mocy ,, początkowej
Pełna zgoda, za następne "X" lat dalej może jeździć na spalinowym, niepotrzebnie zużywając paliwo na "doładowanie" zwłok akumulatorów. Dobre pytanie wymaga precyzyjnej odpowiedzi. @Colin ją podał, ale dwojako można interpretować.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2021, 23:05:01 wysłana przez Krisman »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Stycznia 2021, 23:12:22 »
Jestem tylko ciekaw czy przez 5 lat gwarancji będą mi mówić cały czas pozytywny, a jak kończy gwarancja to już powiedzą strasznie spadła wydajność? Dla mnie nie fair, jak mi nie dali osobny wydrukowany test baterii które o to prosiłem z ASO podczas każdego przeglądu. :czerwona: Wymiana: koszt w ASO 8500zł , regeneracja prywatny warsztat 1200-1500zł.

Offline Denso

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Stycznia 2021, 23:28:56 »
Jestem tylko ciekaw czy przez 5 lat gwarancji będą mi mówić cały czas pozytywny, a jak kończy gwarancja to już powiedzą strasznie spadła wydajność? Dla mnie nie fair, jak mi nie dali osobny wydrukowany test baterii które o to prosiłem z ASO podczas każdego przeglądu. :czerwona: Wymiana: koszt w ASO 8500zł , regeneracja prywatny warsztat 1200-1500zł.

Na tym wydruku w ASO jest tylko informacja, że w danej chwili bateria przeszła test pozytywnie. Nikt nie jest tam w stanie podać Ci wartości w procentach. Takie info dostałem od pracownika serwisu. Dla dociekliwych polecam wpięcie się w gniazdo OBD i ściągnięcie aplikacji Hybrid Assistent. Dzięki niej można było zobaczyć sporo ciekawych parametrów w czasie jazdy i zrobić test baterii. Aplikacja pokazywała różnice napięcia na poszczególnych blokach. Gwarancja obejmuje 5 lat. Zawsze można ją przedłużyć robiąc dodatkowy test coroczny za 200 zł. Tak było do tej pory. Opisuję to na podstawie doświadczenia z Prius II i Prius III. Nigdy nie miałem problemu z awariami czegokolwiek w tych autach. Baterie tracą pewnie ileś tam procent po latach, jednak ja nie zauważyłem jakiś drastycznych różnic. Sprzedając Priusa III 10lat i 220 tyś. auto miało przebiegu. Jak ktoś ma obawy to proponuję kupić auto w benzynie i spać spokojnie, a nie szukać problemów tam gdzie ich nie ma.
Teraz użytkuję od 3 miesięcy Rav4 i mam nadzieję, że i tym razem się nie pomyliłem. Czas pokaże.

Pozdrawiam Sławek <regulamin>
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2021, 23:32:07 wysłana przez Denso »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Stycznia 2021, 23:39:03 »

Na tym wydruku w ASO jest tylko informacja, że w danej chwili bateria przeszła test pozytywnie. Nikt nie jest tam w stanie podać Ci wartości w procentach. Takie info dostałem od pracownika serwisu. Dla dociekliwych polecam wpięcie się w gniazdo OBD i ściągnięcie aplikacji Hybrid Assistent. Dzięki niej można było zobaczyć sporo ciekawych parametrów w czasie jazdy i zrobić test baterii. Aplikacja pokazywała różnice napięcia na poszczególnych blokach. Gwarancja obejmuje 5 lat. Zawsze można ją przedłużyć robiąc dodatkowy test coroczny za 200 zł. Tak było do tej pory. Opisuję to na podstawie doświadczenia z Prius II i Prius III. Nigdy nie miałem problemu z awariami czegokolwiek w tych autach. Baterie tracą pewnie ileś tam procent po latach, jednak ja nie zauważyłem jakiś drastycznych różnic. Sprzedając Priusa III 10lat i 220 tyś. auto miało przebiegu. Jak ktoś ma obawy to proponuję kupić auto w benzynie i spać spokojnie, a nie szukać problemów tam gdzie ich nie ma.
Teraz użytkuję od 3 miesięcy Rav4 i mam nadzieję, że i tym razem się nie pomyliłem. Czas pokaże.

jeżeli kupiłeś Rav4 4generacji ,możesz spać spokojnie jak 5 generacji sprawdź czy nie przybywa ci na miarce oleju w silniku ,o zapachu benzyny , (osobny temat na forum )
RAV4 2.5 hybrid

Offline Denso

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Stycznia 2021, 23:50:05 »

jeżeli kupiłeś Rav4 4generacji ,możesz spać spokojnie jak 5 generacji sprawdź czy nie przybywa ci na miarce oleju w silniku ,o zapachu benzyny , (osobny temat na forum )
Kupiłem Rav4 5 generacji. Na chwilę obecną nie mam żadnych problemów z nadmiarem oleju, ani z marzącymi wycieraczkami czy też z jakimiś dziwnymi odgłosami skrzypienia. Na chwilę obecną mam przejechane 1700 km, więc wszystko może się jeszcze zmienić. Podzieliłem się tutaj moją wiedzą na temat mojego doświadczenia z autami hybrydowymi Toyoty. W przeszłości spędziłem 20 lat w Holandii. Kraju, w którym bardzo szybko pojawiły się te auta że względu na ulgi podatkowe. Z rozmów z pracownikami tamtych serwisów dowiedziałem się, że owszem zdarzają się przypadki awarii baterii, ale były to tylko auta powypadkowe albo popowodziowe.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Stycznia 2021, 00:06:40 »

Kupiłem Rav4 5 generacji. Na chwilę obecną nie mam żadnych problemów z nadmiarem oleju, ani z marzącymi wycieraczkami czy też z jakimiś dziwnymi odgłosami skrzypienia. Na chwilę obecną mam przejechane 1700 km, więc wszystko może się jeszcze zmienić. Podzieliłem się tutaj moją wiedzą na temat mojego doświadczenia z autami hybrydowymi Toyoty. W przeszłości spędziłem 20 lat w Holandii. Kraju, w którym bardzo szybko pojawiły się te auta że względu na ulgi podatkowe. Z rozmów z pracownikami tamtych serwisów dowiedziałem się, że owszem zdarzają się przypadki awarii baterii, ale były to tylko auta powypadkowe albo popowodziowe.

Jest założony nowy WAŻNY temat , który ma uczulić właścicieli Ravek 5 generacji,

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,50334.msg698402.html#msg698402

Nie wiem co od razu strzelasz focha , pisząc o wycieraczkach i skrzypieniu.
Kolega Krisman próbuje wszystkich poszkodowanych pozbierać , żeby toyota nie udawała że nie ma tematu.

Serwisantom z Holandii wieżę jak Fidelowi Castro, miałem z nimi styczność i delikatnie mówiąc, nie polecam , :bash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Stycznia 2021, 00:15:39 »
W Holandii są wiatraki, nie wieże. Wieża jest w Paryżu. Nie wierzę, że o tym nie wiedziałeś.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl