Autor Wątek: Głośna praca wydechu Auris II 1.6  (Przeczytany 16449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Głośna praca wydechu Auris II 1.6
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Stycznia 2021, 13:33:23 »
Retoryczne pytanie brzmi: czemu o tym nikt nie pisze w opiniach na portalu Autocentrum?
Bo jest to raczej cecha samochodu a nie wada. Jedne samochody są głośniejsze drugie cichsze nic na to nie poradzimy. Powiem szczerze, że ja poruszałem sprawę tłumika tylko z tego powodu, że był na to biuletyn. Wiec stwierdziłem dlaczego nie spróbować wymienić na nowy.

Podczas jazdy (przynajmniej autostradowej) to bardziej przeszkadzają szumy opływowe samochodu + gwizdy z uszczelek niż ten tłumik. Takie jest moje zdanie. To nie jest samochód klasy premium więc nie wymagajmy za dużo. Ważne, że codziennie od pięciu lat (przynajmniej mój) odpala i bezawaryjnie dowozi mnie tam gdzie chcę.

Offline dzagan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Stycznia 2021, 14:00:40 »
Bo jest to raczej cecha samochodu a nie wada. Jedne samochody są głośniejsze drugie cichsze nic na to nie poradzimy. Powiem szczerze, że ja poruszałem sprawę tłumika tylko z tego powodu, że był na to biuletyn. Wiec stwierdziłem dlaczego nie spróbować wymienić na nowy.

Podczas jazdy (przynajmniej autostradowej) to bardziej przeszkadzają szumy opływowe samochodu + gwizdy z uszczelek niż ten tłumik. Takie jest moje zdanie. To nie jest samochód klasy premium więc nie wymagajmy za dużo. Ważne, że codziennie od pięciu lat (przynajmniej mój) odpala i bezawaryjnie dowozi mnie tam gdzie chcę.

Tak, będę musiał ten samochód polubić. Lub sprzedać.
Oczywiście, to nie klasa premium, zwykły kompakt. Ale też zwykłym kompaktem była moja Corrolcia nieodżałowana, bez takiej wady. Hałas był, ale od 110km/h.
Może się przyzwyczaję, kto wie ?

:o

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Stycznia 2021, 15:12:31 »
Kurde nie wiem o co Wam chodzi.

Moja bardzo przyjemnie mruczy - bardzo przyjemny dźwięk :)

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Stycznia 2021, 16:01:19 »
Moja najgłośniej buczy przy małych prędkościach, przy autostradowych cichnie lub zagłusza go pęd powietrza. Jestem pewien że to jest usterka, bo gdy wymieniłem na inny używany było cicho przez rok a teraz znowu ryczy.Czy ktoś może dać namiary na firmę która robi tłumiki na zamówienie tylko ciche,nie sportowe. Zamienników brak, jest tylko sportowy Ultera ale za głośny.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Stycznia 2021, 19:35:44 »
Moja bardzo przyjemnie mruczy - bardzo przyjemny dźwięk

Moja też :) Po wyjeździe z salonu 3 lata temu autko było niemal bezgłośne, że miało się wrażenie, że silnik zgasł. Po ok. roku zrobił się trochę głośniejszy, ale tylko zaraz po odpaleniu na zimno. Jak się nagrzeje, to chodzi cicho, jest delikatnie słyszalny. Nie wiem, co to za problemy z głośnością mają koledzy wyżej, jakieś dziwne to :o
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Stycznia 2021, 21:17:14 »
Nie wiem, co to za problemy z głośnością mają koledzy wyżej, jakieś dziwne to
Może różny indywidualny odbiór częstotliwości? Jeden słyszy więcej, drugi mniej. :-)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Stycznia 2021, 22:30:01 »
Nie wiem, co to za problemy z głośnością mają koledzy wyżej, jakieś dziwne to
Może różny indywidualny odbiór częstotliwości? Jeden słyszy więcej, drugi mniej. :-)

To jest możliwe. Mój pies słyszy 4 x mocniej ode mnie.  :grin:
Co do tłumika można kupić podobny np. z Audi i wspawać aby pasował.  :grin:
A na poważnie ciekawe że problem zgłaszacie tylko w 1.6 a nikt nie poruszał tego z innym silnikiem.
Ja przesiadając się z Aurisa I diesel do Aurisa II HSD to różnica jest kosmiczna. W porównaniu do diesla to w Hybrydzie jest cicho jak w bibliotece.  :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Stycznia 2021, 22:59:44 »
W porównaniu do diesla to w Hybrydzie jest cicho jak w bibliotece. 
Przy 140 km/h też? :-). Mój bardziej przypomina lot 737 albo A330 :-). Mam na myśli szumy opływowe.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Stycznia 2021, 23:12:13 »
W porównaniu do diesla to w Hybrydzie jest cicho jak w bibliotece. 
Przy 140 km/h też? :-). Mój bardziej przypomina lot 737 albo A330 :-). Mam na myśli szumy opływowe.
No miałem na myśli odgłosy silnika który jedynie przy przyspieszaniu z pedałem w podłodze wkręca silnik na wysokie obroty jak w GTI . Przy prędkościach przelotowej hałas w normie no może za wyjątkiem 90/h gdzie lekki szum dochodzi z tylnej części pojazdu (znany problem na forum) a z tego co wiem w Yarisie też był taki problem a winne tego są uszczelki szyb.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Stycznia 2021, 21:58:32 »
moje 1.33 też pierdzi jak da się mu ostro w palnik xd ale tylko buczy w pewnym zakresie obrotów

Offline Kamol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Stycznia 2021, 21:45:49 »
moje 1.33 też pierdzi jak da się mu ostro w palnik xd ale tylko buczy w pewnym zakresie obrotów

W moim 1,6 też zauważyłem to pierdzenie po ostrzejszej jeździe. Przy spokojnej raczej jest cisza. Miałem Corolle E12 z cichym wydechem, to mi się Aurisa zachciało....

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Stycznia 2021, 08:00:16 »
mnie się wydaje, że to buczenie przy dawaniu w palnik (notabene jak dasz gaz do dechy to buczy powiedzmy do 3,5 tys. obrotów)
to jest bardziej albo środkowy tłumik.. albo nawet tak zasysa powietrze, że w jakieś wibracje wpada filtr powietrza czy coś, bo to bliżej komory silnika słychać.
Co innego jak delikatnie nie gwałtowanie przyspieszasz, wtedy jest cicho.

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Stycznia 2021, 09:20:30 »
Miałem Corolle E12 z cichym wydechem, to mi się Aurisa zachciało....
Corolla E12 chyba ogólnie miała lepsze wyciszenie (szumy opływowe, podwozie). Biorąc pod uwagę ogólne odczucia komfortu dźwiękowego wolę jednak Aurisa. Sumarycznie Auris na pewno jest dużo cichszy od Corolli. Moja corolla miała silnik 1.4 VVT-i był to bardzo głośny silnik. Dodatkowo były problemy z kolektorem dolotowym który wydawał ciekawe dźwięki, dodatkowo za twarda poduszka silnika powodowała dodatkowe efekty dźwiękowo. Także nie było tak różowo mimo, że samochód jako całokształt był rewelacyjny.

Offline cjanek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: E21 i NSP 131
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Marca 2021, 19:29:56 »
Coś z tym tłumikiem jest na rzeczy ewidentnie.
Te popierdywanie z tłumika na biegu jałowym oaz głośność podczas jazdy zdecydowało, że nie podjąłem decyzji o zakupie TS z 2018. Czar prysł.
Mechanik w ASO mówi, że tak ma być. Ale ja nie mam zamiaru na siłę przyzwyczajać się do tego dźwięku rodem z fiata uno.
Pewnie jeszcze trochę pojeżdżę moją cichą E12 :)

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Marca 2021, 04:20:43 »
Firma Edex z Ostrowa Wielkopolskiego zgodziła się zrobić układ wydechowy do Aurisa tylko potrzebuje stary wydech na wzór do wprowadzenia do katalogu. Szacunkowy czas 2 tygodnie. Tylko skąd wziąć stary tłumik.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl