Autor Wątek: Głośna praca wydechu Auris II 1.6  (Przeczytany 16475 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Głośna praca wydechu Auris II 1.6
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Marca 2021, 20:44:54 »
Dla jasności, końcówki macie gładkie, czy takie jak ja ?

Po sprowadzeniu auta i pierwszym odpaleniu, dźwięk tłumika kojarzył mi się z Poldka tłumikiem. Do tego myślałem, że jest dziurawy, ale nie był. Czyli zimny jest głośnawy, aż trochę ludzie się patrzyli, Toyota i tak. Ale głośny jest może minutę. Dalej ciepły jest cichy, jak jechałem na tyle, to w drodze buczenie, a raczej basowanie lekko słychać, ale to fajne jest. Jeśli silnik podnosi obroty, bo klima czy coś tam, to buczy/basuje bardziej. A jak ktoś moim autem jechał, to kazałem depnąć i wtedy słychać że jadę, tak fajnie. Mi to wcale nie przeszkadza, a bardziej pasuje w większości. Tylko ja na końcu mam ori końcówkę nazwaną dyfuzorem.   
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2021, 20:58:03 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Kwietnia 2021, 00:25:20 »
Ciekawy watek... ja mam Aurisa 2017 1.6 Valvematic, i wydech tez glosno pracuje...

Na postoju basuje... jak sie wlaczy klime i swiatla to jest troche glosniej, jak sie jedzie na 4,5,6 w przedziale 2,5 - 3 tysiace obrotow i wciska sie gaz w podloge tez go slychac.... czyli wychodzi na to ze to norma?

Przebieg dopiero 36 tysiecy a tu juz takie rzeczy :O

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Kwietnia 2021, 14:50:06 »
Ciekawy watek... ja mam Aurisa 2017 1.6 Valvematic, i wydech tez glosno pracuje...

Na postoju basuje... jak sie wlaczy klime i swiatla to jest troche glosniej, jak sie jedzie na 4,5,6 w przedziale 2,5 - 3 tysiace obrotow i wciska sie gaz w podloge tez go slychac.... czyli wychodzi na to ze to norma?

Przebieg dopiero 36 tysiecy a tu juz takie rzeczy :O

TTTM, przedmuchów mi nie stwierdzono, ludzie wymieniają całe układy wydechowe i po kilku latach to wraca

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Kwietnia 2021, 17:33:51 »
Czyli bez sensu sie tematem interesowac... troche szkoda ze autko chodzi jak polonez :/

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Kwietnia 2021, 18:31:51 »
to posłuchajcie jak moje 1.33 brzęczy zwłaszcza jak mu dam gaz w dechę

https://youtu.be/H2Bs8w8EoJU
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2021, 18:41:22 wysłana przez TheMrSkiBar »

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Kwietnia 2021, 18:37:40 »
Nie działa, wrzucaj to na Youtube

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Kwietnia 2021, 18:41:32 »

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Kwietnia 2021, 20:46:08 »
Czyli w 1.3 wcale nie jest lepiej, ciekawe..

Co powoduje to buczenie?
Tlumik koncowy?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Kwietnia 2021, 20:50:59 »
u mnie buczy tylko przy mocnym depnięciu w gaz jak słychać na filmie, jakby przy maksymalnie otwartej przepustnicy coś wpadało w rezonans / drgania i tak buczało.
jak rozpędzam się "normalnie" spokojnie to jest cisza

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Kwietnia 2021, 21:08:14 »
W 1.6 to ewidentnie wina tlumika

Offline AdrianAdi10

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Kwietnia 2021, 22:28:10 »
Tak, będę musiał ten samochód polubić. Lub sprzedać.
Oczywiście, to nie klasa premium, zwykły kompakt. Ale też zwykłym kompaktem była moja Corrolcia nieodżałowana, bez takiej wady. Hałas był, ale od 110km/h.
Może się przyzwyczaję, kto wie ?
nie przyzwyczajaj się! ja zwlekałem i zwlekałem, aż wreszcie zdecydowałem się na wymianę tłumika i jest przepaść! Żałuję że zrobiłem to dopiero po urlopie (4000km), a nie dużo przed. Oczywiście nie zmieniłem na oryginał Toyoty, bo nie ma żadnej gwarancji, że znowu nie będzie głośno. Pojechałem na wymianę do tłumikarzy w Katowicach i za 600zł zamontowali mi tłumik z ... Nissana  :cheesy:

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Kwietnia 2021, 07:32:56 »
Jaki model nissana?

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Kwietnia 2021, 10:08:54 »
Opowiedz cos wiecej? :)

Jakie miales dokladnie objawy przed wymiana tlumika?

Tak, będę musiał ten samochód polubić. Lub sprzedać.
Oczywiście, to nie klasa premium, zwykły kompakt. Ale też zwykłym kompaktem była moja Corrolcia nieodżałowana, bez takiej wady. Hałas był, ale od 110km/h.
Może się przyzwyczaję, kto wie ?
nie przyzwyczajaj się! ja zwlekałem i zwlekałem, aż wreszcie zdecydowałem się na wymianę tłumika i jest przepaść! Żałuję że zrobiłem to dopiero po urlopie (4000km), a nie dużo przed. Oczywiście nie zmieniłem na oryginał Toyoty, bo nie ma żadnej gwarancji, że znowu nie będzie głośno. Pojechałem na wymianę do tłumikarzy w Katowicach i za 600zł zamontowali mi tłumik z ... Nissana  :cheesy:

Offline AdrianAdi10

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 07 Kwietnia 2021, 19:52:14 »
U mnie głośna praca była zarówno na postoju jak i w czasie jazdy. Na postoju normalnie była cisza ale w trakcie podbicia obrotów na klimie pojawiało się takie mocno basowe dudnienie. Potem znowu chwila ciszy, podbicie obrotów - dudnienie, cisza i tak w kółko. 
W czasie jazdy w pewnym zakresie obrotów (przeważnie gdzieś w okolicach 90-110km/h, czyli prawie zawsze) w samochodzie nie było słychać silnika tylko dudniący tłumik. Zrobiłem tak trasę PL-DE-FR-DE-PL i to był przełomowy moment w życiu mojego tłumika  :-P

Jaki model nissana?
właśnie nie zapytałem z jakiego to modelu Nissana... Facet pooglądał, poszedł na magazyn, wrócił i powiedział, że może za 400zł wrzucić jakiś zamiennik lub za 600zł ori Nissana i że jest w 100% pewny, że będzie ciszej. Powrót z Katowic do Bielska to była bajka :grin: W przyszłym tygodniu będę zmieniał opony, to looknę czy nie ma jakiegoś nr na tym tłumiku (bo chyba coś oprócz znaczka Nissana tam było) + mogę porobić dokładniejsze foto jak to wygląda.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Kwietnia 2021, 00:12:58 »
u mnie buczy tylko przy mocnym depnięciu w gaz jak słychać na filmie

Porównywanie osobiście/a film nie jest mocne, ale dźwięk jest podobny. Może warto oddzielić buczenie w czasie jazdy, od basowania na postoju. Czy Tobie też w 1.3 buczy jak zimny z 1 min i dalej jak klima startuje, czy wylot gładki masz/miałeś ?

Co powoduje to buczenie?
Tlumik koncowy?

W mojej nakładce na wylocie nie widać jakiegoś "gwizdka", obydwa elementy są prawie na równi, co wyklucza jakąś pracę spalin lub powietrza. Może to polega na jakichś wibracjach pomiędzy tymi elementami na końcu, nie wiem tego. Dyfuzora nie da się zdjąć jak patrzyłem, bez uszkodzenia mocowań. Trzeba rozszyfrować definicję dyfuzor, bo to nie jest tylko ozdoba z taką nazwą.

Pojechałem na wymianę do tłumikarzy w Katowicach

Dobrze widzę, wymienili tylko ostatnią puszkę i kawałek rury przed ?

Czyżby Wasz problem leżał w ostatniej puszcze ?
No ale panowie się określą, buczy Wam i pierdzi przy gładkiej rurze, czy macie/mieliście taki dyfuzor jak ja ?
Mi na razie pasuje, pytam bo wiedza w przyszłości może zaprocentować. Na tą chwilę reszta rodzinki, chwali sobie usypianie w Toyocie. Gdzie pies pogrzebany wygoda/buczenie nie wiem, najprościej zwalić na wygodną kanapę. A może to styl jazdy jak ze szklanką wody.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2021, 00:19:31 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl