Autor Wątek: TOYOTA YARIS (SCP10R-AGMRKW) Jak wymienić pasek wielorowkowy? Pomocy  (Przeczytany 2083 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mistrzu102

• Toyot Leżący
  • *
Witam

Stałem się dumnym posiadaczem czarnego szerszenia.

https://www.toyodiy.com/parts/g_E_199912_TOYOTA_YARIS_SCP10R-AGMRKW_1.html

https://www.check-mot.service.gov.uk/?_ga=2.74447066.973483978.1610718054-1964975393.1592475702

Drugiego dnia, w trakcie spokojnej jazdy poczułem że straciłem wspomagania kierownicy, otworzyłem maskę i pasek był w strzępach. Zamówiłem odpowiedni czyli cztery rowki, dziś wziąłem się do wymiany i zgłupiałem. Alternator z tyłu a pasek przechodzi przez łapę silnika. Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, szukałem w sieci, niestety nie znalazłem tego modelu.

Z góry dziękuję za pomoc
Zdjęcia wrzucę jak będę miał dostęp do komputera

Offline seler25

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: TOYOTA YARIS (SCP10R-AGMRKW) Jak wymienić pasek wielorowkowy? Pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Stycznia 2021, 17:08:59 »
Luzujesz śruby od łapy , od spodu dajesz podnośnik i windujesz silnik na tyle żeby ci pasek przeszedł lub poprostu odkrecasz łapę na podpartym silniku od dołu.
Cała magia. Nie widzialem tego silnika ale w Hondzie żeby zrobić rozrząd to tak trzeba było zrobić. Nic strasznego, 10 minut więcej do operacji
Yaris '01 1.0

Offline mistrzu102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Stycznia 2021, 23:39:16 »
https://photos.app.goo.gl/yaacskgQkhkVpB766

Myślę że dosyć dobrze to widać. Druga sprawa że na te pięć rolek nie wiem jak ułożyć pasek, nieważne jak przymierzałem to trąci łapę. Mógłby ktoś to rozrysować łopatologicznie? Niestety to moje pierwsze auto w którym cokolwiek robię.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2021, 00:31:04 »
https://photos.app.goo.gl/yaacskgQkhkVpB766

Myślę że dosyć dobrze to widać. Druga sprawa że na te pięć rolek nie wiem jak ułożyć pasek, nieważne jak przymierzałem to trąci łapę. Mógłby ktoś to rozrysować łopatologicznie? Niestety to moje pierwsze auto w którym cokolwiek robię.

Może pomoże dla 1SZFE

Proponuje te sprawdzić czy koło pasowe od pompy wspomagania nie "stanęło"....pozostałe też bym sprawdził jak jest do nich dostęp. Zakręć ręką i zobacz czy łożyska nie mają juz luzów i czy nie ma wyczuwalnego oporu przy obracaniu kołem, bo skoro Ci się pasek porozrywał to raczej nie bez powodu. Ja kiedyś miałem w corsie 1.7D isuzu taką awarię że pompa wspomagania stanęła dęba w czasie jazdy a pasek się spalił. Smród był straszny i kupa dymu.. Ale przelot był już spory ... bo blisko 400 000 km
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2021, 00:49:14 wysłana przez smokofilidanek »

Offline mistrzu102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Stycznia 2021, 03:28:22 »
Sprawdzę z samego rana (czyli po dwunastej w dzień wolny dzisiejszy). Podany rysunek powinien załatwić sprawę, most jest z całej góry obdarty więc pasek był pewnie źle założony, da się bo widziałem jak działał. Wg książki serwisowej, babcia przejechała od 99 do 16 tylko 54tys. km i serwisowała go co pół roku full zestaw (filtry + olej), potem facet który nic z tym autkiem nie robił, przerobił 22tys. km z hakiem i nic nie wymienił. Oczywiście poza sprawami wymaganymi do dopuszczenia pojazdu do ruchu, a tak auto u niego stało pod chmurką, o czym świadczy wilgoć na podłodze i w bagażniku (bez rdzy bo już stukałem od dołu). Auto ma służyć tylko do nauki po angielskich drogach ale to nie znaczy że nie zamierzam dbać, mam nadzieję że dzisiaj popołudniu dam znać że wszystko działa i się pochwalę tym brzydalem :D

Offline mistrzu102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Stycznia 2021, 18:11:29 »
Na dwa lewarki przełożyłem przez łapę, założyłem i mam inny problem. Łyżką nie mam jak naciągnąć, a ręką to Pudziana akurat nie ma w okolicy. Jak naciągnąć pasek?

Offline seler25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Stycznia 2021, 20:20:34 »
Zluzuj alternator. Ale pewności nie mam.
Yaris '01 1.0

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Stycznia 2021, 20:56:33 »
Tak jak Seler napisał musisz 'zluzować alternator" odkręcić śrubę na zawiasie alternatora jest od spodu od strony koła< chyba klucz 14> i na tej nagwintowanej szpilce kręcąc tą nakrętką na płaski klucz 10 regulujesz naciąg/luz.
Tak było u mnie w polifcie, ale patrzyłem na Twoje zdjęcia i schemat jest podobny.
pzdr

Offline mistrzu102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2021, 00:58:46 »
Macie rację. Jednak nawet po VIN są problemy. Rozkręciłem na maksa jak poradziliście i dalej mam luz. W tym modelu znalazłem pasek 5cm krótszy. Jutro go założę (o ile łapa wskoczy bo dzisiaj miałem problemy, guma już stara) i powiem  jakie są efekty.

Offline mistrzu102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Stycznia 2021, 14:20:46 »
https://photos.app.goo.gl/hVp3hzR68SygpBKt6

Temat do zamknięcia. Drugi krótszy pasek 4PK1708 załatwił sprawę.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl